Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hiphop

Hiphop

Særemne med problemstillingen: hva er hiphop?

Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
17.12.2006
Hiphop i USA

Hiphop er en kulturell retning som ble født i den fattige og voldelige New York-bydelen The Bronx midt på 70-tallet. Opphavet stammer fra afroamerikanske og puertorikanske miljøer, og en kan si at det var Afrika Bambataa som startet det hele. Den første framveksten av sjangeren kom da Afrika Bambataa startet som DJ på store ulovlige fester i Bronx på 1970-tallet. Han tjuvkoplet strøm fra gatelampene for å drive lydanleggene. Bambataa rappet til musikken sin med hensikt om at gjengen på gata skulle gjøre opp i rap-battle i stedet for å slåss og drepe hverandre på gata. Dette bidro til å danne en positiv sosial kultur, der folk med felles interesser kunne samles.

 

Hiphop i Norge

Hiphop kom til Norge på 80 tallet. Siden da har Norsk hiphop opplevd et eventyrlig gjennombrudd -  spesielt de siste fem-seks årene: Fra å være et undergrunnsfenomen er kulturen nå blitt allemannseie. Først gjennom amerikanske artister, men etter hvert også gjennom norske rappere spredt over hele landet.

 

Noen av verdens mest kjente rappere idag er 50 Cent og Eminem. Og noen av Norges mest kjente rappere er Klovner i Kamp, Tungtvann, Paperboys, OnklP og Gatas Parlament.

 

Kulturen

Hiphop-kulturen består av fire elementer: Turntablism, rap, breakdance og graffiti. En ting de har felles er battling, eller ”battle”, hvor to eller flere gjenger med én eller flere utøvere konkurrerer i hvem som er best i de forskjellige uttrykksformene.

 

Noen mener også at Beatboxing er det femte glemte elementet, noe jeg også skal si litt om.

Turntablism

Turntablism består av en DJ (diskjockey) som mikser musikk på et turntable. Et turntable er som en platespiller som minner om den man brukte i gamle dager, bare mye mer avansert.


Musikken til de tidligste rapperne ble skapt av teknisk dyktige DJ-er som gjentok rytmepartiene fra kjente og ukjente låter, såkalte breaks, og pyntet det med scratching. De nye rytmemønstrene ble døpt breakbeats, og musikken kunne på plate også bli spilt inn av et eget band i studio

 

DJ-ene merket seg etter hvert hvilke bestemte partier og breaks i låtene folk på dansegulvet falt for, og begynte ved hjelp av avanserte mikseferdigheter å sette sammen de forskjellige bitene til en ny form for musikk. (Det var jo ikke alt det gikk an å danse til)

I starten krydret DJ-ene musikken med sine egne utrop, men etter hvert tok miksingen så mye tid og krefter at de leide inn egne vokalister – og dermed var den moderne rapperen født:

 

Rap

Rap er en lyrisk musikkform og det mest synlige elementet innenfor hip hop. Rapping er en måte å bruke vokal på som inneholder tekster som rimer og framføres på en rytmisk måte.

 

Rap-låter har ofte en musikalsk bakgrunn/rytme av sampling, scratching og mixing utført av en DJ.

 

En form for rap er freestyling, hvor utøveren finner på teksten underveis. Dette foregår ofte som ”freestyle battles”.

 

Rap er folkelig dikting. Det er litt Alf Prøysen, så å si.

 

Battle

Et meget viktig aspekt av rap er Battle. En rap-battle er når to rappere konkurrerer om å rappe mot hverandre. Her viser de hvem som er best; og hvem som fenger tilskuerne mest.

 

Teksten finner de på underveis, og ofte går battlene ut på å gjøre narr av den andre. Du kan kalle det en slags dialog, der de finner på geniale linjer som responderer til hva den forrige rapperen rappet. Den som fenger publikummet mest, vinner battelen – og eventuelt en premie. Selvfølgelig også status.

 

Typiske battles foregår i forskjellige underground hiphop-klubber og happenings, selv om en battle kan også skje på et gatehjørne (mest usa).

Beatboxing: Hiphop-ens femte og glemte element

 

Mindre vanlig enn rap-battle er DJ battles, breake-battle, og Beatboxing battle.
Beatboxere lager de mest komplekse lyder kun ved hjelp av munn og stemmebånd, og de har lenge slitt med å bli akseptert som ordentlige musikere.

Akkurat som i rap-battle er det tilskuerne som avgjør hvem som går av med seieren (noen ganger er det dommere der og til å avgjøre)

 

Breakdance

Kroppen nærme bakken.
Breake-battle.
Dansering.
Startet på 1970 tallet.
Akrobatisk kunstform som krever styrke.
Headspins er ganske typisk for breaking, der en spinner på hodet.

 

Grafitti

Den moderne graffitien oppstod etter 2. verdenskrig i forskjellige ungdomskulturer i New York. Siden 1980-tallet har den fargerike graffitien inngått i flere kulturer, særlig i hiphop-miljøer.

 

Tagging er en enklere form for graffiti, der bildene er signaturer eller enkle merker, såkalte «tags», som blir spraymalt eller tusjet ulovlig på vegger, offentlig toaletter osv. Utøverne blir kalt taggere og tilhører ofte spesielle ungdomsmiljøer.

 

Analyse av raptekst

 

Varsko av Klovner i Kamp – lyrikk til motivasjon og inspirasjon for ungdom!

 

Klovner i Kamp har gitt ut albumene Schwin (2000), Bjølsen Hospital (2001), Kunsten å fortelle (2003) og Ørnen Tek Ikkje Unga (2005).


”Så er vi endelig back in business, klovner i kamp etter et år, et fett år, men viktigst, vi jobba sadistisk” lyder starten på første refreng. Det var et år siden forrige album ble sluppet, og her refererer han til gleden av å introdusere enda et album, nemlig Bjølsen Hospital, som de senere vant Spellemannprisen for - for årets hip hop-plate i 2001.
 

”Varsko. Mange kan nok dømme deg til fiasko, men husk at når vi kjemper blir vi sterke som tabasco, harde som sement, vil du no så gå inn for det hundre prosent, gjør det nå ikke vent, start et band, byn å spell, ha litt tru på deg selv, hvis du vil er det ingenting du ikke kan få til.”

 

Motivet i rap-teksten er ganske åpenbar; ikke gi deg, forfølg dine drømmer. Gjør det du drømmer om! Folk kan dømme deg til fiasko, men hold ut og tro på deg selv. ”Stå sterk i kampen, det er mange som vil knuse deg” Sett deg et mål og utfør det. ”Finn ut hva du digger, hva du vil og hva du går for…” Teksten appellerer spesielt til ungdom som står på valg i livet. Jeg tror teksten, blant annet, oppmuntrer ungdom som står i fasen til å velge utdanning i livet - til å gå for det de har lyst til! Ikke bli lege bare fordi faren og bestefaren er det. Og også starte et band for eksempel.

 

Teksten starter merkelig nok med refrenget, noe som ikke er vanlig. Etter refrenget kommer det første verset, etterfulgt av et siste vers og refrenget. Den er delt opp i enderim med takt og rytme, der det siste ordet rimer på det siste i neste linje. Noen ganger er det tre ord på rad som rimer, noen ganger fire. Men for det meste er det bare to. De slutter egentlig aldri å snakke, så det er vanskelig å gi noe konkret beskrivelse av rimen. Enderim er det grovt sett, men ofte ord som rimer mitt i linja.

 

Så er vi endlig back in buisness,

klovner i kamp etter et år,

et fett år, men viktigst,

vi jobba sadistisk.

Satte nye mål, musikalsk og artistisk,

nå ser jeg framover og er optimistisk,

 

Sangen består av en gjennomgående rytme, som repeterer seg selv etter åtte lange takter. En ganske plain rytme, veldig vanlig… ganske populær.. Teksten samsvarer med den glae rytmen sangen bærer preg av, som oppmuntrer deg til å tro på deg selv. Rytmen er såpass enkel, noe som gjør sangen veldig lett å huske. Ordvalget henvender seg til den yngre generasjonen med den populære rytmen, det vanskelige ordvalget og en særdeles aktuell tekst. Det virker som de bruker sterke uttrykk som faller naturlig inn for de unge.

 

Klovner i Kamp medlemmene holder til i Oslo, og temaet i teksten har sin inspirasjon derfra; Det nevnes at dop og rus har kommet mer og mer inn i samfunnet. ”At alt for mange unge er for opptatt av å ruse seg, du kan le av det men stadig blir det mer av det” Det står også at det står respekt av de som alltid holdt det ekte og som trodde på seg selv - at de ser opp til det, og oppmuntrer til å fortsette med det!

 

Svar på problemstilling

Hiphop er mer enn en musikkstil, det er en (livsstil) subkultur som omfatter musikk, dans, graffiti, mote og språk. Norsk rap er en oppslagstavle der unge menn utleverer seg selv i offentligheten, så slik sett er det en interessant studie av samtiden.

---

Siden Klovner i Kamp solgte over 30000 av «Bjølsen hospital», har det skjedd en enorm eksplosjon i norskspråklig hip hop. Forvent en enda mer utbredt Hiphop kultur i Norge!

 

Mange betrakter ikke rap som rock eller pop, men som en ny litteraturform. Rim og rytme betyr langt mer enn melodi, og under talen ligger en kompleks, funky rytme.

Varsko Lyrikk

Refreng:
Men de som har forstått, skjønner at vi aldri gir opp,
at vi kjemper til vi dør, går ned med flagget til topps.
Vi skal kjempe som før, til basunene gjaller.
Ingenting er forbi før den siste mannen faller.
Forstått, skjønner du, vi gir aldri opp.
Vi skal kjempe til vi dør,
gå ned med flagget til topps, til vi blør.
Helt til døden oss kaller.
Ingenting er over før den siste mannen faller.

1. Vers:
Så er vi endlig back in buisness,
klovner i kamp etter et år,
et fett år,
men viktigst,
vi jobba sadistisk.
Satte nye mål, musikalsk og artistisk,
nå ser jeg framover og er optimistisk,
for det er ting som tyder på at eventyret bynner nå,
men ingen veit med sikkerhet hva framtida kan by meg på.
Jeg lever livet nå jeg elsker det jeg gjør,
men jeg veit at ting kan snu seg, det har skjedd så ofte før.
Helt fra jeg var kid har jeg vært hekta på musikk,
jeg hadde hue fullt av toner så det gikk som det gikk,
du veit jeg hadde aldri beina og skoa godt planta på jorda,
men jeg støtta meg til håpet mitt og troa.
For du skjønner, jeg ga fantasien frie tømmer,
det ekker noe som kan stoppe en person med mine drømmer,
det er et spørsmål om å tørre å forfølge sin drøm,
så nå hopper jeg fra tiern og legger på svøm.

(Refreng)

Vers 2:
Varsko. Mange kan nok dømme deg til fiasko,
men husk at når vi kjemper blir vi sterke som tabasco,
harde som sement,
vil du no så gå inn for det hundre prosent,
gjør det nå ikke vent,
start et band, byn å spell,
ha litt tru på deg selv,
hvis du vil er det ingenting du ikke kan få til.
Finn ut hva du digger, hva du vil og hva du går for,
måkke være mer hardcore enn det du kan stå for.
Stå sterk i kampen det er mange som vil knuse deg,
altfor mange unge er for opptatt av å ruse seg.
Du kan le av det, men stadig blir det mer og mer av det,
jeg hater shitten mer og mer, jo mer jeg ser av det.
Det går rykter om at jeg bruker dop, og sånnt no tenner meg,
det er bullshit, jeg er nykter, det vet alle de som kjenner meg,
derfor sender jeg en hilsen, og legger inn en prell,
for dem som alltid holdt det ekte og som trodde på seg selv.

(Refreng)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil