Ungdom og alkohol

En artikkel om ungdoms forhold til alkohol.

Skrevet på norsktentamen i 9. klasse.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.12.05
Tema
Alkohol

For mange ungdommer i dag er det helt vanlig å drikke alkohol i helgene. De fleste fjortenåringer har opplevd å ha vært beruset en eller flere ganger. For noen er det til og med allerede blitt en vane. Det at så mange tenåringer drikker seg fulle fører til problemer og konsekvenser. Foreldre opplever gang på gang å måtte hente barna sine på politistasjoner, eller finne dem sovende i grøftekanter. Kan vi som foreldre, politi, ungdom eller festarrangører gjøre noe for å snu denne økende trenden?

 

Noen mener at hvis ungdommene drikker i ung alder, lærer de å balansere inntaket, slik at de ikke ender opp med å gjøre eller bli utsatt for noe dumt. Men de fleste mener at drikking bør utsettes til de er atten år, slik at de har vett nok til å ikke dumme seg ut med konsekvenser. Undersøkelser tyder på at om du starter å drikke i ung alder har du større sjanse for å bli avhengig av alkohol.

 

Foreldre bør kjenne sine barn godt nok til å vite om de drikker. Noen foreldre er også helt klar over at barna drikker, men syns det er helt OK. Det er til og med noen som kjøper alkohol til barna sine. Hvis vi skal ha en mulighet til å klare å stoppe en alkoholtrend, kan det ikke fortsette med at foreldre eller andre myndige mennesker sponser ungdommene med alkohol. Svært få foreldre ønsker å ”hjelpe” barna sine med å sovne i en grøftekant, bli seksuelt utnyttet, havne i arrest eller andre tragiske konsekvenser. Så er det spørsmålet som stadig dukker opp: ”Hva kan vi gjøre?”. Her er det mange muligheter og svar.

 

En av tingene er å ha strengere sjekking av identifikasjon ved servering eller kjøp av alkohol.

 

En annen ting er at foreldre bør være sikre på at de vet hva barna deres driver med om de er aleine en helg, eller en helg hos en venn/venninne.

 

Mange fjortenåringer stjeler også alkohol hjemmefra. Dette ”trikset” kunne nok ha vært svært mindre brukt om foreldre, eldre søsken og lignende hadde styr på hva de har i hus av alkohol. Da ville det ha blitt lagt merke til om noe manglet.

 

Det hadde nok vært lettere å unngå såkalte ”hjemme alene fester” om foreldre hadde engasjert seg mer i hva ungdommene holder på med om de for eksempel skulle være hos en bekjent en hel helg. Det skal ikke så mye energi til for å ringe den bekjentes foreldre og sjekke om de er under oppsyn, og om de i det hele tatt vet om ”festen”. Bare det at de tar seg bryet å sjekke ut litt, uten å ta helt av, eller blande seg FOR mye, hjelper.

 

Mange av oss lurer på: ”Når vil ungdommene drikke? Hvor? Hvorfor? Under hvilke omstendigheter bør vi være mest på vakt?” Jo, her varierer det nok fra by til by, og gjeng til gjeng. De fleste ungdommer vil nok drikke et sted som de er utenfor de voksnes rekkevikke. Som for eksempel hjemme hos en bekjent som er alene hjemme. Noen ønsker kanskje å gå til byen å drikke seg full. Byen kan bli stedet for eksempel på grunn av at de vil ha litt spenning, eller kanskje finne på noen bøllestreker. Noen sniker seg inn på puber, nattklubber og lignende.

 

Det er vanskeligere og vite akkurat hvorfor, for her kan det være så veldig mange muligheter. Det kan være problemer hjemme, mangel på spenning, nysgjerrighet, gruppepress, eller enkelt og greit fordi alle andre gjør det. Dette er bare noen få av mange grunner.

 

Tenk godt igjennom når det snart voksne barnet ditt skal ut. Sjekk litt ut, men ikke overdriv.

 

For mye alkohol blant unge, fører til tragedier, vold og kriminalitet, som bilulykker, slagsmål og andre ulykker.

 

Så det at fjortenåringer drikker mye mer alkohol nå enn for ti år siden, er på grunn av trend. For å snu denne trenden er det da noen ting vi trenger å skjerpe oss på. Skjerping på oppdragelse, og identifikasjonssjekking, vil antageligvis hjelpe litt.

Det er ikke lett å bli kvitt denne trenden, men hvis vi alle gir litt, og tenker oss om for de unge, så kan vi klare det.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst