Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Rik og fattig i samme verden

Rik og fattig i samme verden

En artikkel om den store forskjellen mellom fattig og rik i verden.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.12.2006


Slik blir verden beskrevet i dag:

”To barn løper: Den ene fordi skolen er slutt, den andre for å ikke bli skutt. To barn smiler: Den ene fordi matteprøven gikk lett, den andre fordi den er mett. To barn gråter: Den ene fordi skrubbsåret blør, den andre fordi foreldrene dør. To barn i verden: Den ene er 10, den andre ble bare 9.”

 

Vi har samme sol, samme måne og lever på samme jord, men verden vår er delt i to. I dag er forskjellen mellom rik og fattig stor, ikke nok med det, men forskjellen øker! Hovedgrunnene for at det er blitt skille mellom rik og fattig er handel, internasjonal arbeidsfordeling og historien, koloniene og frigjøringen av koloniene.

 

Historien: problemet har oppstått gjennom mange hundre års historie, der det er de vestlige lands makt og erobring som har bestemt "spillereglene". Rundt 1950-1960 tallet trakk kolonimaktene seg ut av landene og de stod igjen med tomme statskasser. U-landene måtte låne fra andre land, private banker og etter hvert også verdensbanken. U-landene hadde mange verdifulle råvarer som kaffe, bomull, metaller osv. Dette skulle gi gode inntekter og sikre tilbakebetaling av lån. Men den gang ei. Råvareprisene synker, og u-landene får dermed mindre inntekter. Renteøkning gjør samtidig lånene mye større. Det oppstod gjeldskrise, kreditorene (de som ga lån) ble redd for at de ikke ville få tilbake pengene. De stilte harde krav til landene, det forårsaket at mange fattige land måtte kutte i offentlige utgifter. Med andre ord mindre til helse, utdanning, mat osv. Dette er en av hovedårsakene til at u-landene ikke kommer på rett spor. De pengene landet tjener må brukes på gjeldbetaling, istedenfor offentlige utgifter. Et fåtall av land ble lovet gjeldslette, men U-landene skylder fortsatt 2527 milliarder dollar.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil