Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tok vi den rette hytta?

Tok vi den rette hytta?

En vennegjeng er på hyttetur.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
29.11.2006
Tema
Grøssere


Pål sprang bort til Karen, for å se om hun var hjemme. Karen bruker å sove fjorten timer når hun har fri fra skolen. Pål ringte på. Mora til Karen kom i døra. ”Hei er Karen her”? Sa Pål raskt. ”Ja hun er her men hun sover”. Sa mora til Karen. ”Vi skal på hyttetur” sa Pål. ”Jeg skal hente Karen, du kan sette deg inn å vente.” Pål gikk inn i stua, satt seg i den bringebærrøde sofaen. Han forventa det skulle ta en stund før hun dukket opp. Det tok en og en halv time før Karen kom ned trappa. ”Det tok litt tid”. Mumlet Karen.

 

De stakk ned på turistkontoret for å høre om alt var i orden med bestillingen. Dama på turistkontoret bekrefta at alt skulle være i orden. ”Vi får håpe det er sant det kontoret sier” sa Karen. Pål hadde avtalt at de skulle møtes på Jokeren. De hadde med seg sovepose og varme klær, for det var snøstorm utenfor. Alle gledet seg til de skulle på hyttetur for Pål betalte for å lege hytta, det var spesielt Nils glad for. Nils er en gjerrigknark uten like. Peter er veldig sjenerøs.


 

De møttes på Jokeren for å kjøpe med seg noe mat til hytteturen.  ”Kan vi ikke vente til været blir litt bedre”? Sa Silje nervøst.

De var nesten framme ved hytta. Det hadde sikkert ikke vært folk i området siden sist de var her. Hytteboka tydet ikke på hyppige besøk da de var her i juni i alle fall, men noen hadde vært der uka før dem og skrevet at de så fram til å komme tilbake til høsten. Denne helga var hytta i alle fall ledig. De hadde fått nøkkelen av turistkontoret.

”jeg synes det lukter røyk her”, sa Karen plutselig”. ”ikke lukt fra en sigarett, men slik det lukter når vi fyrer i ovnen hjemme”.

 

De undersøkte ovnen som var plassert midt i stua. Det var glør som ulma i ovnen. Det måtte ha vært noen nå nylig. Det var en veke siden noen hadde vært på hytta, ”men det kan da ikke ulme i ovnen etter så lang tid”. Sa Pål. Turistkontoret gav de ikke beskjed om dette. Karen fekk frysning opp etter ryggen. Karen er litt redd av seg men Pål, er av den tøffe typen.

 

Karen og Silje begynte på middagen, det var kjøttkaker i brun saus og agurksalat. Pål og vennene hørte på radio, siste nytt: ”Det var en som flykta fra fengselet i Bakkebygrenda. ”Det er rett utenfor oss det” Tenkte Peter. Kvelden kom snart, mørket kom snikende innpå og vinden ulte. Middagen blei servert, vi satt oss til bords. Plutselig så Silje en svart skikkelse, første gang brydde ho seg ikke noe om det. ”Nå har jeg begynt å se syner”. Tenkte ho. Da hun fikk øye på skikkelsen andre gangen, sa hun med skjelvende røst. ”Jeg så en skygge av ett menneske”.  ”Nei, slutt å tull”. Sa Nils flirende.

 

Så plutselig hørte de at det var noen som gikk opp på loftet. Tallerkenene var fulle av kjøttkaker og salat, glassene var halvfulle, under stolen til Petter lå det en skive agurk, serviettene ligna på sammenkrøllete skinke. De lista seg stille oppover trappen. Silje såg ut som om hun hadde lurt seg ut klasserommet eller noe. Pulsen lå jevnt på 150 og alle stirra hatsk på Pål som hadde bydd oss med på denne turen i år. Trappa var gammal og grå, den knirka. Det føltes som en evighet før vi stod i loftsgangen. Silje var helt hvit i ansiktet. Hun måtte rett å slett ha hjelp til å komme seg opp den knirkende trappa. Vinden ulte og veggane knirka. Det eneste de så var mange laken som var hengt opp i en snor i taket. Var det en skygge bak lakene. Det så ut som det var en stor person som satt bak opphenget. Det blei ei lita luke mellom Pål og vennene hans. Pål tok en hånd på lakenet og skjøv det til side, langsomt. Personen bak lakenet flytta seg, når Pål skjøv. Nils gikk bort og reiv til seg alle lakena. Det var en dokke bak som flyttet seg når Pål drog til seg opphenget. Da var alle letta, og fortsatte med middagen.

 

De har ikke fått vite hvorfor det var glør i ovnen når de kom. Det får de nok aldri vite.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil