Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hverdagslig problem?

Hverdagslig problem?

Artikkel om mobiltelefoner.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
29.11.2006


For 50 år siden fantes de ikke. De var ikke påtenkt engang. Nå styrer de hverdagen vår på mange måter. Både gode og dårlige. Hva er det jeg snakker om? Det er selvfølgelig mobiltelefoner.

 

Vi kan spørre oss, er det virkelig nødvendig med mobiltelefon? Svaret er helt klart ja. Den har mange positive sider, men har også vel så mange negative.

 

Tenk deg at du er på vei hjem fra en slitsom dag på jobben og sitter på bussen for å slappe av før du igjen må starte på dagens krevende oppgaver i hjemmet. Hva er da mer plagsomt en mobiltelefon som piper og ringer i et kjør. Sånn som det er nå så går det ikke an å sitte på bussen uten at en eller annen sitt og prater i telefonen. De fleste har også en uvane med å prate unødvendig høyt i telefonen. Heller få tenker på at det faktisk er plagsomt å høre på.

          

Ingen steder er mobilfrie nå til dags, ikke engang de som skal være det. På kino foreksempel, eller teater. En mobiltelefon har ingenting der å gjøre, men allikevel sitter folk og trykker på den. Lys og piping er irriterende når man prøver å konsentrere seg om å se på en film.


 

I kirka blir også mobiltelefoner hyppig brukt, men ingen er særlig flinke til å sette den på lydløs. Og det passer seg relativt dårlig at en mobil ringer midt under prekenen til presten. Det forstyrrer både han og alle de som prøver å høre på det han sier.

 

I klasserommet blir mobiltelefoner brukt absolutt hele tiden. Uansett hva som skjer i klasserommet, læreren snakker, det blir vist film eller elevene jobber med oppgaver. Mobilen er fremme hele tiden. Men det mest frustrerende må være å stå og ha fremvisning når alle man står og snakker for sitter og ser ned på mobilen sin og ingen hører et kvekk av det man sier. I de fleste tilfeller blir ikke lydløst brukt her heller. En ting man kan tenke på er at et pip fra en mobil kan ta fra alle i rommet konsentrasjonen.

 

Men som nevnt tidligere har mobiltelefonene også nyttige egenskaper. Har man en viktig beskjed som må formidles kjapt så er mobilen grei å trå til. Et eksempel på det er hvis du kommer utfor eller over en trafikkulykke så kan man kjapt få tak i ambulanse ved hjelp av mobiltelefonen. Så sånn sett er mobilen en nødvendighet.

 

Avhengighet er et viktig stikkord her. Mange ungdommer blir sykelig avhenging av mobiltelefonen sin. De kan ikke gå noe sted uten mobilen sin. Og gjør de det får de etter kort tid abstinenser. Avhengighet av mobiltelefonen er som en ny sykdom som sprer seg raskt. Den har tatt over for avhengigheten for dataspill og/eller spilleautomater.

 

Penger går det mye av når man bruker mobilen sin mye. Forskjellige telefonselskaper har utviklet mange ulike typer abonnementer. Noen har lave ringepriser for de som ringer mye, andre har lave priser på å sende sms for de som bruker det mye. Men dette er heller ikke tilstrekkelig. ”Djuice NonStop” for eksempel har et abonnement som koster 300 kroner i måneden, og da kan man sende så mye sms og bildemeldinger man har tid til. Abonnementet har også ringepriser man kan leve med.

 

Nye selskaper kommer stadig opp, og ringeprisene blir lavere og lavere. ”Talkmore” er et eksempel på disse selskapene.

 

Og reise på ferie til utlandet er vanlig nå for tiden. Og mens man er i utlandet vil de aller fleste holde kontakten med de som er igjen hjemme i Norge og mobilen er da veldig kjekk å ha. Problemet er bare at bruker man mobilen i andre land enn Norge er den omtrent ti ganger dyrere å bruke. Grovt regnet vil det si at betaler du 0,59 øre for en sms i Norge ville du kunnet ha sendt 20 meldinger hjemme for prisen av en. Men det er ikke bare for å ringe eller sende meldinger som man må betale dyrt. Det får også svi hardt i pungen om noen ringer eller sender melding til deg mens du oppholder deg utenlands. Å bruke mobiltelefon er dyrt.

 

Å bruke mobiltelefon kan også i enkelte tilfeller være farlig. Det er blitt forsket mye på om mobilen gir fra seg strålinger som ikke er bra for hjernen, men det forskerne har funnet ut nå etter mye om og men så er det ikke skadelig for hjernen å snakke i mobiltelefon allikevel. Men på steder som i et fly eller på et sykehus er det farlig å bruke mobiltelefon. Disse bølgene fra mobilen kunne ikke skade hjernen, men de kan allikevel skade tekniske maskiner. Du har hørt lyden som lages når en mobiltelefon ligger for nært en høyttaler eller lignende? Det er bølgene fra mobiltelefonen som forstyrrer den. Slik kan den også forstyrre flymotorene og flyet kan i verste fall styrte. På et sykehus kan de forstyrre enkelte av maskinene som finnes der å få de til å stoppe.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil