Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Årsaker til terrorisme

Årsaker til terrorisme

Litt om terrorisme og hvorfor det finnes.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.11.2006
Tema
Terrorisme


I det siste tiåret har det blitt mer og mer terrorisme rundt oss. Angrepene på Bali, Madrid, New York, London, Sharm el-Sheikh og mange flere har påvirket oss mer og mer, og sikkerheten omkring oss øker.

 

Hvordan kan man egentlig forklare terrorisme? Først må man vite hva terrorisme egentlig er. I leksikonet står dette:
terrorisme (av lat.), bruk av systematisk vold for å oppnå et politisk mål. I etterkant av terroranslaget mot USA 11. september 2001 er det, som følge av et internasjonalt samarbeid, gjennomført en rekke endringer i bl.a. den norske straffeloven med det formål å styrke bekjempelsen av terrorisme.

 

Det er ganske vanskelig å komme med en endelig definisjon, fordi det finnes utrolig mange forskjellige definisjoner. Men de aller fleste er enige om at terrorisme er en kriminell handling.

 

Terrorisme blir brukt for å skape usikkerhet og frykt i samfunnet, og man prøver å svekke makthaverne og provosere fram endringer i det politiske systemet. Forskjellen mellom terrorisme og f.eks. geriljakrig og vanlig krigføring er at ved terrorisme er man ikke opptatt av å holde territorium. Terrorangrepene er ofte knyttet til hva gruppen tror og står for, og kan være rettet mot symbolske mål. Det er alltid variasjon mellom terrorgruppene, ingen arbeider på samme måte. Motivasjonsfaktorene, taktikken og organisasjonen varierer fra gruppe til gruppe.


 

Hva er så en terrorist? I leksikonet finner vi dette:
terrorist, person som av politiske eller andre grunner gjør bruk av vold eller trusler om vold for å nå sine mål.

 

Hvem er så terrorister? De siste årene har vi sett at de kjente aktørene har vært religiøst motivert, spesielt de internasjonale terrorgruppene. Mange har også tilknytning til en eller annen form for islamisme.

 

Hvem er egentlig mest utsatt? Og hvem blir den neste? Dette er jo ganske vanskelig å svare på, fordi det ikke er så lett å forutse hva terroristene tenker. Vi ser jo at terrorangrepene har spredd seg over hele verden, og det virker som man egentlig ikke er trygg i verden. Og kanskje det er meningen med all terrorismen, og skape frykt og vedlikeholde den hele tiden.

 

I Norge har vi lenge fryktet terrorangrep, men har hittil ikke opplevd noe. Mange tenker på hva vi kan bli rammet av, og forslagene er mye. Vi vet at olje og gassutvinningen er et potensielt mål, men vi har også skipsfart og samferdsel og utenlandske mål. F.eks. er USAs ambassade blitt snakket mye om i media i det siste. Det har vært terrorfrykt mot bygningen, men nå har det altså blitt bestemt at ambassaden skal flyttes ut av Oslo til Røa. USA var selv med å bestemme dette, og kjøpte eiendommen på Røa. Da det ble tatt opp i Stortinget, ble det altså bestemt å flytte. Den kan jo fremdeles bli rammet selv om den flytter, men omfanget vil altså ikke bli så stort som det vil bli hvis det skjer i Oslo.

 

Vi ser at når globaliseringen øker, øker handlingsrommet og slagkraften til terrorgruppene pga det. Av dette ser vi altså en raskere spredning av radikale bevegelser og større samarbeid mellom terrororganisasjoner på tvers av landegrensene. Men det har også blitt enklere å spore enkeltpersoner virksomhet og bevegelser, og økonomiske midler. Og det åpner for omfattende samarbeid over landegrenser.

 

Hva er så årsaken til terrorisme? Det har vært snakk om at fattighet er en grunn til at terrorisme skjer. Grunnen til det er at aksjonene kommer fra land der de har konflikter, der ikke alt er bra. Ser man på mennene bak 11.09.01 ser man at disse var ikke fattige, Osama Bin Laden var jo milliardær. Men det er altså vanskelig å si om fattigdom har noe med saken å gjøre.

 

Til slutt vil jeg si at terrorisme er og blir en kriminell handling, som er galt uansett hvordan man ser på det. Fremdeles har vi en del å forske på rundt temaet, og jeg tror det kan gå mange år før vi forstår alt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil