Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ungdom og reality: Hvorfor synes de at reality er så interessant?

Ungdom og reality: Hvorfor synes de at reality er så interessant?

En artikkel om reality-serier, som særlig er populært hos ungdommen.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.11.2006
Tema
TV

Reality serier har tatt verdenen med storm. Det finnes ikke en kanal på tv uten minst en reality serie. ”Det blir for mye” sier en 14 åring. Men hvem er det som ser på reality serier? Er det bare ungdom eller er det voksne også? Hvorfor er voksne så negative til reality serier og hvorfor synes ungdom reality er så interessant?

 

Reality TV startet i utgangspunktet i 1973 med serien ”An American Family”. Men den type reality serie vi kjenner til i dag begynte i 2000 med Robinson ekspedisjonen, Big Brother og Survivor. Det er egentlig ikke så veldig lenge siden men det har kommet over 100 nye reality serier etter det. Noen har gått bedre enn andre med flere sesonger og over 500 000 seere som for eksempel; ”The Bachelor”, ”Homsepatruljen”, “Idol”, “The Apprentice” og ”Top Model”. Men, disse seriene kommer ikke alltid til å være like populære. De seriene som kom i 2000 er ikke populære i det hele tatt lenger, folk har bare gått lei av å se på en gjeng med folk som sitter fast på en øde øy. Og the Bachelor er ikke like populært som det en gang har vært.

 

 

En serie som ikke har gått så veldig lenge men har blitt veldig populært er ”So You Think You Can Dance” (TV NORGE). I en spørreundersøkelse med folk på Øraker så svarte de fleste at det var yndlings reality serien deres.

 

Nick og Kamilah fra "So you think you can dance" for noen uker siden.

 

Denne serien ble oppfunnet av de samme som kom med ideen back ”Idol” nemlig Simon Cowell og Nigel Lythgoe. So You Think You Can Dance handler om å finne den beste danseren i USA. Først så holder de auditions i forskjellige steder i USA og velger ut ca. 100 stykker som er med videre. Da er de med på noen tøffe trenings uker og etter 5 uker så velger dommerne ut 16 mennesker, 8 jenter og 8 gutter som er med til finalen. Da danser de pardans og hele USA er med på å bestemme hvem som er den beste danseren. Det er 2 som blir eliminert hver uke og når det bare er 4 stykker igjen så er det bare en som vinner. I år så vant Nick Lazzarini.

 

<bilde>

De fire finalistene, med Nick Lazzarini øverst.

 

<bilde>

Nick Lazzarini, vinneren av "So you think you can dance 2005".

 

Men hva er det som er så spennende med reality? Flere svarte at det er gøy å se på og at man blir avhengig av det. ”Hvis man begynner å se på en reality serie så er det ekstremt vanskelig å slutte å se på det. Det er gøy å følge med på en konkurranse og få deg en yndling.” sier en 14 åring jente i 9B på Øraker. Det er mange ungdom som mener det samme. Det er også noen som mener at reality bare er noen rare amerikanere som er på tv bare for å dumme seg ut. Det var svaret til flere gutter.

 

Jeg har også funnet ut at reality serier har ikke blitt mer populære enn de andre seriene som går på tv. Når jeg gikk rundt og spurte hva er yndlings serien din på tv ville de fleste svare LOST (TVNORGE) eller The Simpsons (TV3). Dette beviser faktisk at reality ikke har tatt over helt ennå.

 

<bilde>

Populært: The Simpsons.

 

De fleste reality seriene er konkurranser. Det er også mange som handler om å forandre utseende. Har det noen innflytelse på de som ser på? De fleste sier nei, men det er gøy å se hvordan de ser ut etter de har hatt en forvandling. Programmer som dette er bl.a. ”Extreme Makeover”, ”The Swan” og ”Slankekrigen”. Mange foreldre vil ikke at barna sine skal se på sånne programmer. ”De programmene gir dårlig innflytelse på barna våre” sier en mor.

 

Ikke alle foreldre og voksne synes at reality er like verst. Det er mange voksne som ser på det selv! De fleste liker også å se på reality serier som er rettet mot ungdom. De fleste voksne sa at de likte å se på idol (TV2) og internatet (TV NORGE) sammen med barna sine, men noen sa også at de likte å se på slankekrigen.

 

<bilde>

"The biggest loser" 2004. USAs versjon av slankekrigen.

 

<bilde>

Internatet.

 

Dette beviser at det ikke bare er ungdom som ser på reality, men voksne liker også å følge med på en konkurranse. Men ikke alle voksne er like positive mot reality serier. Jeg har funnet ut at de fleste voksne synes at reality bare er noe tull og at de syns at vi ikke burde kaste bort verdifull tid på å se på sånne programmer. De skjønner rett og slett ikke hvorfor vi ungdom liker å kose oss og se på noe som er litt gøy å se på. Noe som får oss til å le.

 

Nå kommer vi tilbake til spørsmålene; Hvorfor er Reality så interessant? Hva er det med reality som gjør at vi vil bare se mer og mer og mer av det? Svaret til det er ikke så vanskelig å finne. Reality er interessant fordi det nesten er alltid vanlige folk som prøver seg på noe og får det som oftest til. Noen ganger lar til og med kjendiser oss å få se livet deres som i Newlyweds, Viva La Bam, PoweR Girls, The Ashlee Simpson Show og The Osbournes som alle går på MTV. Dette synes de fleste ungdom er veldig interessant å se på fordi man får se hvordan de kjente og rike lever. Det er også gøy å bli ”kjent” med deltakerne i programmene.

 

Det blir aldri slutt med reality-serier. Vi liker dem altfor godt. Men det blir heller ikke slutt på ”vanlige” serier. De liker vi også ganske godt. Hvem vet hva tv-produsenter kommer til å finne på neste gang? Vi har allerede modell konkurranser, slanke konkurranser, danse konkurranser, sang konkurranser osv. Blir det aldri slutt? Det kan vi ikke vite før den dagen kommer. Men den kommer ikke på lenge fordi nå er reality ”in”, og det kommer til å være sånn ganske lenge fordi nye generasjoner med tv-seere kommer hver eneste dag, hvert eneste år.

 

 

Informasjon og bilder hentet fra Google.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil