Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Bak Kulissene

Bak Kulissene

Karakter 4/5.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.07.2000


Bak kulissene er skrevet av Ebba Haslund, født 1917 og lever fortsatt. Novellen er hentet fra novellesamlingen ” Hver I Sin Verden og ble utgitt i 1976.

 

I novellen ” Bak Kulissene ” får vi høre om Lillegull sine tanker og følelser om faren sin og om hvor mye hun gleder seg til teateret om prinsen, prinsessen og trollet. Pengene de får inn skal gå til Redd Barna. Det er nettopp Lillegulls far som spiller det slemme trollet, men hun vet at bak den masken er den ”snille” pappaen, i hennes ”øyne”. I virkeligheten derimot er ikke faren så snill som vi skulle ha trodd, han ”spiser opp” prinsessen. Temaet i denne novellen er utroskap og et lite barns følelser om det.

 

Innledningen er ”In Medias Res”, men den går raskt over til å bli mer skildrende. Hele tiden er det små episoder som driver handlingen framover og som skaper spenning. Handlingen bygger seg opp mot at noe kommer til å skje den dagen teateret skal være. Historien har frampek, hinter om at noe skal skje. Det er en sammenheng mellom teateret og det virkelige livet, hvor trollet er det onde og vonde. Det samme er trollet i virkelige livet, hvor faren er ond og, dømmende, men ikke i ”Lillegulls” synsvinkel. Lillegull har hele tiden en følelse om at det er noe rart med faren hennes. Vi kommer til klimakset når moren og Lillegull lukker opp døren som det står en lapp på og når Lillegull ser at pappaen i hennes ”øyne” spiser opp trollet, man kan også si at dette er vendepunktet i historien for det er her det skjer en forandring. Avslutningen er rolig, men til dels åpen. Vi får ikke vite hva som kommer til å skje, om faren flytter sammen med ”prinsessen”, eller om moren blir lykkelig og finner seg en ny venn. Men vi vet allikevel nesten hva som skjer, det kommer fram i avslutningen. Før teateret er hun redd for å få vannkopper, fordi hun vil så veldig gjerne se skuespillet, men det ender med at hun ikke kan huske noe etter at hun så faren ”spise opp prinsessen” til hun kom til sengs. Neste dag hadde hun 40 i feber, noe som hun tror er hennes feil og at hun blir straffet fordi hun løy om at hun hadde hatt vannkopper. Hun mener også at det er hennes feil at faren var utro. Antageligvis er det at hun får vannkopper på grunn av at kroppen reagerer på hva som har skjedd både psykisk og fysisk.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil