Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Oksidasjon av alkoholer

Oksidasjon av alkoholer

Rapport fra forsøk 1.1 "Oksidasjon av alkoholer" i kjemi (3KJ).

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.11.2006

Mål:

Å observere at alkoholer oksideres, samt finne en ukjent alkhol fra gruppene primære, sekundære og tertiære alkoholer.

 

Utstyrsliste:

 

Fellesutstyr

Metanol

Etanol

Propan-1-ol

Propan-2-ol

2-metylbutan-2-ol

Ukjent alkohol (en av de fem ovenfor)

 

Utstyr for gruppen

Dråpeflaske med kromsyrereagens

Reaksjonsbrett

Blått lakmuspapir

 

Fremgangsmåte:

1. Ta ti dråper kromsyrereagens i seks av brønnene på reaksjonsbrettet. Tilsett tre dråper metanol i brønn A1 og observer hva som skjer. Hvis det skjer en fargeendring, legg over blått lakmuspapir etter at reaksjonen (brusingen) er over. Eventuelle sure damper blir da registrert. Gjør tilsvarende for etanol, propan-1-ol, propan-2-ol, og 2-metylpropan-2-ol. En brønn skal ikke inneholde noe alkohol, bare kromsyrereagens til sammenligning. Noter samlede observasjoner etter ca. 5 minutter
2. Ta ti dråper kromsyrereagens i et eget kammer og tilsett tre dråper av den ukjente alkoholen. Legg et fuktig lakmuspapir over brønnen. Noter hva som skjer.
3. Kjenn med nesen, hvorvidt det går an å lukte forskjell på alkoholene.

 

Resultater:

a) Kromsyrereagens er laget av 30g Na2Cr2O7∙H2O i 50 mL H2O, som litt etter hvert er tilsatt 20 mL H2SO4. Når alt dette har blitt løst, blir så løsningen fortynnet til 100 mL. Den delen av kromsyrereagenset som skaper fargeendring, når kromsyrereagens reagerer med alkohol, er:

<bilde>
    Cr2O72-    Cr3+

    (oransje)                      (grønn)      

 

b)     

 

<bilde>

 

C1 = metanol + kromsyrereagens

 

C2 = etanol + kromsyrereagens

 

C3 = propan-1-ol + kromsyre reagens

 

B3 = propan-2-ol + kromsyrereagens

 

A3 = 2-metylbutan-2-ol + kromsyrereagens

 

A1 = kromsyrereagens

 

I reaksjon med kromsyrereagens blir primære og sekundære alkoholer oksidert. De primære blir oksidert i to trinn, først til et aldehyd, deretter til en karboksylsyre. En sekundær alkohol oksideres direkte til et keton. De tertiære alkoholene blir derimot ikke oksidert. Som et resultat av dette vil ionet Cr2O72- i kromsyrereagens, reagere og bli Cr3+. Dette er også årsaken til fargeendringen når vi blander kromsyrereagens med primære og sekundære alkoholer. I teorien skal egentlig de primære alkoholene bli grønne i fargen og de sekundære bli brune, men i realiteten ble det ingen vesentlig fargeforskjell. Grunnen til at dette skjer i teorien er fordi likevekten blir forskjøvet mer hos de primære alkoholene, enn hos de sekundære.

 

c) Strukturformler:

<bilde>

 

Primære alkoholer: metanol, etanol og propan-1-ol.

Sekundære alkoholer: propan-2-ol.

Tertiære alkoholer: 2-metylbutan-2-ol.

 

d) Vi tror og mener at den ukjente alkoholen er en sekundær alkohol. Vi fikk intet utslag på lakmuspapiret og fargeendringen ga oss heller ingen særlig pekepinn. Men ut i fra lukten, tror vi at dette er en sekundær alkohol, altså propan-2-ol.

 

e) Etanal dannes ved at et primært alkohol (i dette tilfellet etanol) oksideres. Slik:

 

<bilde>

 

Konklusjon:

Et vellykket forsøk. Skulle gjerne sett klarere forskjell mellom de primære og sekundære alkoholene. Men vi greide å finne den ukjente alkoholen.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil