Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Soga om Gisle Sursson - en gjennomgang

Soga om Gisle Sursson - en gjennomgang

En gjennomgang av sagaen.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.07.2000


KAP 1

 

Her får vi en presentasjon av mange personer, vi får vite hvem som er i slekt med hvem. Hvem som er far til hvem, hvem som er bror til hvem, osv.

 

KAP 2

 

Avsnitt 4

 

De dro til Island, Gisle og Torkjell. Vi fikk vite hvordan Gisle og Torkjell overtok gården, når Torbjørn og Tora dør.

 

Avsnitt 5

 

Torkjell giftet seg med Åsgjerd, Gisle giftet seg med Aud Vesteinsdottir. De bodde sammen på gården i Haukedal.

 

Avsnitt 6

 

Torgrim, Gisle, Torkjell og Vestein inngikk en brødre pakt om at de skulle hevne hverandre som brødre.

 

Avsnitt 7

 

Trogrim drepte de to nordmennene Torgrim og Tore. Torgrim og Torkjell seilte til Norge, og ble godt tatt i mot av Kongen. Gisle og Vestein var også ute på havet.

 

Avsnitt 8

 

Gisle og Vestein kjøpte seg inn i skipet til Skjegg-Bjalve. De tre fikk et godt vennskap. Seilte til Viborg i Danmark. Vestein reiste til England for å møte en han var i slekt med. Sigurd, Gisle og Bjalve dro tilbake til Norge, og til Island om sommeren.

 

Avsnitt 9

 

Hjemme på Island møtte Gisle Torkjell og Torgrim. Gisle og Torkjell dro hjem til gården der Aud og Åsgjerd ventet. Torkjell var lat og hjalp ikke til på gården.

 

Avsnitt 10

 

Torkjell flyttet fra Gisle og gården, han ville bo sammen med Torgrim.

 

Avsnitt 11

 

Gisle ba Hallvard om å dra til Vestein og fortelle han om at Gisle kommer til han, når han vil prate med han om det.

 

Avsnitt 12

 

Vestein vendte tilbake til bygda der Gisle bor.

 

Avsnitt 13

 

Det ble regnvær og taket blåste av på garden til Gisle. Vestein ble drept mens han sov. Vi fikk ikke vite hvem morderen var.

 

Avsnitt 14

 

Vestein ble gravlagt. Gisle fortalte om sine drømmer, som han drømte de tre nettene før Vestein døde.

 

KAP 3

 

Avsnitt 15

 

Gisle og Torgrim spilte et ballspill på en plass som het Sevtjørn for å se hvem som var sterkest og dyktigst, Gisle vant. Når de kalde vinternettene falt på så overtalte Torgrim Torkjell til å sende trellen Geirmund til Gisle for å låne et veggteppe. Gisle lånte bort veggteppet når han fikk høre at Torkjell ville låne det, men han ba Geirmund dra slåene av tre av dørene samme natt. Geirmund gikk med på dette når Gisle garanterte at Torkjell ikke ville være i noen som helst form for fare.

 

Avsnitt 16

 

Samme natt dro Gisle for å drepe Torgrim, Geirmund hadde holdt sin del av avtalen så alt gikk greit og Gisle kom seg unna. Han drepte Torgrim med et spyd mens han sov. Etter denne hendelsen dro Gisle hjem og la seg og sov som om ingen verdens ting skulle ha skjedd.

 

Avsnitt 17

 

Torgrim ble forberedt for gravlegging. Torkjell (broren til Gisle), Øyolv og rundt 60 andre dro til Gisle. Torkjell så at skoene til Gisle var frosne og fulle av snø, men han dyttet dem under senga, så de andre ikke skulle se dem. Gisle tilbydde seg og "haugleggje" Torgrim, det syntes de var greit.

 

Avsnitt 18

 

Bork betalte Torgrim Nev for å "ganne" det slik at den som hadde drept Torgrim aldri skulle klare å berge seg, uansett om folk ville hjelpe han. Det skjedde noe merkelig ved haugen til Torgrim, snøen smeltet og det frøs aldri noe der. Bork giftet seg med Tordis, hun fikk Torgrim’s sønn. Han ble først "døpt" til Torgrim (etter sin far), men da han ble større skiftet de navnet til Snorre gode. Bork bodde der i et år, under den tiden holdt de en del "leker" sammen. Torstein (sønn til Audbjørk, som var søster til Torbjørn Nev og hadde vært gift med en bonde som het Torkjell) var den sterkeste, nest etter Gisle. De konkurerte jevnlig, Gisle og Torstein mot Bork og Torkjell. Torstein og Bork kom en gang opp i en krangel, og Bork knekte balltreet til Torstein, så begynte de å slåss, da Gisle så det ga han balltreet sitt til Torstein, og sa at Torstein skulle spille alt han orket mot Bork. Mens Gisle satt og så på at de spilte, sa han noe han aldri skulle sagt om Torgrim, mens Tordis og mange andre hørte på. Senere kranglet Bork og en kar som het Berg med Torstein, og Berg ga Torstein et hogg med øksehammeren, en kar som het Torgeir gikk imellom, så Torstein fikk ikke hevnet seg. Audbjørg fikk det til å bli uvær samme natt, så det gikk et snøskred over gården til Berg, tolv mann døde.

 

Avsnitt 19

 

Torstein forlater landet, og Bork dro til Andmarkastad og tok Audbjørg med til Saltstad, og steinet henne til døde. Gisle dro til Nevsstad tok Torgrim Nev til fange og førte han ut på Saltnes og steinet han til døde. De ble lagt i røys ved siden av hverandre. Når våren kom, slo Bork seg ned i Torsnes. Torkjell Sursson flyttet også dit. Tordis fortalte Bork at Gisle var morderen. Torkjell dro og fortalte Gisle om dette. Torkjell sa at han bare ville hjelpe Gisle akkurat så mye at det ikke kunne skade han selv. Torkjell kjøpte jord på Bardastrand, der det het Kvam. Bork dro sammen med førti mann for å stevne Gisle til Tornesting. Torkjell dro og fortalte Gisle om dette.

 

Avsnitt 20

 

Bork reiste søksmål mot Gisle for drapet på Torgrim. Gisle solgte gården sin. Gisle spør Torkjell om hjelp, men han sa bare det samme som før, at han bare ville hjelpe han akkurat så mye at han selv unngikk søksmål. Gisle lurte Bork og mennene hans til å tro at trellen, Tord Reddhare var han selv med å kle han i kappen sin. Bork og mennene hans forfulgte Tord inn i skogen, og drepte han med et spyd. De to brødrene Torodd og Stein fikk øye på Gisle og sendte et spyd mot han, Gisle tok det i lufta, og sendte det igjennom magen på Torodd. Stein ble redd og dro tilbake til de andre. De lette siden etter Gisle i skogen, og Torgrim austmann sendte et spyd i tykkleggen på Gisle, Gisle sendte spydet tilbake igjennom magen til Torgrim. De anddre fant ikke Gisle, og dro tilbake reiste søksmål mot Gisle for drapet på Torgrim. Gisle fikk seg et skip og dro sammen med Aud (kona) og Gudrid (fosterdattera) til Husanes. Gisle beviste der at han var den beste idrettsmannen ved å kaste en stein til en holm. Gisle bygde seg gård på Geirstjovsfjord.

 

KAP 4

 

Avsnitt 21

 

De dro til tinget og fortalte Torkjell Rike hvordan det sto til. Gisle ble lyst fredløs.

 

Avsnitt 22

 

Bork ble tilbudt 300 i rent sølv, hvis han lette etter Gisle. Han slo til og dro til Geirtjorvsfjorden fordi han trodde han skulle finne Gisle der, men han mislykkes. Gisle var sanndrømt. Han hadde drømmekvinner. Ei god og ei ond.

 

Avsnitt 23

 

Øyolv sendte speider Helge til Geirjovsfjord for å finne Gisle. Han så Gisle på Aud’s gård og dro og si i fra til Øyolv. De kom med 8 mann, men fant ikke Gisle. Aud ville ikke si hvor han var. Gisle fikk ikke hjelp hos broren sin (Torkjell). Torkjell bodde på en strand.

 

Avsnitt 24

 

Gisle fikk låne båt hos Torkjell. Gisle "gannet" Torkjell. Han sa at aldri ville vært mot Torkjell, som Torkjell hadde vært mot han. Og at Torkjell kom til å dø før han selv, til tross for at han var fredløs og hadde mange flere fiender.

 

Avsnitt 25

 

Ingjaldtomsingen spiste gress som om han skulle være ei ku. Gisle oppholdt seg i ei jordhytte da det kom folk til øya.

 

Avsnitt 26

 

Bork og hans menn kom til øya for å ta Gisle. Gisle og Ingjald fant på noe lurt. Bothild sa at hun ikke visste om Gisle var på øya. Gisle og Ingjald rodde av sted.

 

Avsnitt 27

 

Bork og hans menn fant ikke gisle på øya og de dro etter han. Gisle fikk hjelp av den kloke bonden Rev. Rev lurte Bork og menne hans til å dra videre mens Gisle lå i senga med kona til Rev, det var planlagt.

 

Avsnitt 28

 

En tiggergutt hugget hodet av på Torkjell, Gisles bror ????

 

Hvem er i slekt med hvem ??
Gisle, Torkjell og Are er brødre.
Faren er Torbjørn og mora er Tova
Gisle gift med Aud
Torkjell gift med Åsgjerd

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil