Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Undersøkelse av melkeprotein

Undersøkelse av melkeprotein

Rapport fra forsøk 3.10 "undersøkelse av melkeprotein".

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
31.10.2006

Hensikt:

Påvise en koagulering av melken. Påvise myse og proteini melka.

Påvise laktose ved hjelp av Fehlingsvæske.

 

Teori:

Proteinet i melken heter protein og de er vannløselige. Vannet som kaseinet er oppløst i blir surt, vil vi se at kaseinet endrer seg kjemisk og blir tungtløselig. Da vil melken bli tyktflytende og kaseinet skilles ut. Melken koagulerer.

 

<bilde>
Utsyr som ble brukt:

- skummet melk

- 7 % edikk

- 2 M NaOH (natriumhydroksidløsning)

- Fehlingsvæske (like deler av Fehling A og B)

- Kokende vannbad

- To små reagensglass

- To små kolber

- Trakt og foldefilter

- Glasstav

- Termometer

- Varmeplate

- Vernebriller

-  Dråpeteller

- Frakk

 

Fremgangsmåte:

Først har vi tatt fram all utstyret ut og tatt på oss vernebriller og frakk. Så har vi slått på kokeplata.

 

<bilde>
1 Felling av kasein:

Vi har hentet ca. 25 mL skummet melk i et begerglass og satt den oppå varmeplata slik at den varmet seg til ca. 40C. deretter tilsatt vi edikk dråpevis i begeret. Vi rørte væsken med en glassstav.

 

Resultatet:

Melka har skillt seg. Den har blitt til små klumper, som ligner veldig mye på cottage cheese. Vannet har skillt seg fra melka.

 

2 Test for protein på kasein

<bilde>
Etter det første forsøket har vi tatt 1 mL natriumhydroksidløsning og 6 dråper kobbersulfatløsning opp i melka.

 

Resultat:

Melka får en en lilla farge – og det betyr at proteinet har blitt påvist.

 

3 Test for protein på myse

Etter det andre forsøket har vi filtrert melka. Mysen har vi lagt i ett eget glass og det samme har vi gjort med vannet som har skillt seg fra vatnet. Så har vi hatt 1 mL NaOH og 6 dråper med CuSO4 i mysen.

 

<bilde>

 

Resultat:

Mysen har blitt mørkeblå/fiolett.

Proteinet har blitt påvist i mysen også.

 

Konklusjon:

Vi fant ut at det er veldig mye proteiner i melka, og det har vi funnet ut ved hjelp av Fehling væske, edikk, NaOH og CuSO4.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil