Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Platon (427-347 fvt.)

Platon (427-347 fvt.)

Oppgave av om den greske filosofen Platon.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
29.10.2006

En filosofs begynnelse:

Platon er en av de største filosofene som noen gang har levd. Han bodde i Athen som ligger i Hellas. Platon begynte sin karriere med å være tragediedikter. Platon var en elev av Sokrates som også var en stor filosof. De møttes i Athen, og Platon ble veldig inspirert av ham. Men Platon var også påvirket av pythagoreerne, et orientalsk inspirert religiøst brorskap som dyrket tallmagi og reinkarnasjon, og som sa at menneskets sjel og kropp er i evig konflikt med hverandre.

 

En av de største bragder:

Platon var den aller førtse som utarbeidet et filosofisk system med viktige teorier i alle hovedgrener. Før ham hadde filosofien bare bestått av usystematiske deler. Det filosofiske systemet Platon utarbeidet er en av verdenshistoriens aller største bragder. Betydningen av dette har dominert i Vesten fra hans tid og helt frem til i dag.

 

Et sjokk:

Hans filosofiske verker er skrevet som dialoger, det lærte han av Sokrates, og de er betydelige også som litteratur. Da Platon var 29 år ble Sokrates dømt til døden fordi at de trodde han ødela ungdommen med tankene sine. Platon fulgte rettssaken og var tilstede da Sokrates måtte drikke giftbegeret. Det første Platon gjorde etter Sokrates død, var å skrive ned forsvarstalen hans. Platon var sjokkert over at en så klok mann som Sokrates kunne dømmes til døden.

 

Det første universitetet

Platon grunnla skolen Akademiet i 388 f.Kr. Den er kalt det første universitetet, og var i virksomhet helt frem til 529 e.Kr. Platon mente at det som er vanlig å streve etter, rikdom, ære, sanselig nytelse, en sunn kropp og et langt liv er virkelige goder, men bare hvis de er en del av et liv som er styrt av visdom og forståelse.

 

Det evige og foranderlige:

Det var viktig for Platon å finne frem til det som er evig og ikke kan forandres midt i alt som forandrer seg, og han mente det fantes en idé bak at f.eks hester, som alle er forskjellige, allikevel har noe felles som skiller dem fra andre dyr.

 

Sjelen:

Platon mente det var slik med mennesker også. Kroppen vår tilhører sanseverden som hele tiden forandrer seg, men at vi har en udødelig sjel der fornuften bor. Han mente sjelen eksisterte som en idé før den tok bolig i en kropp, men at den alltid lengtet tilbake, og at den var fengslet i kroppen.

 

Fire viktige prinnsipper:

Platon mente det var fire viktige prinsipper menneskene skulle leve etter; Rettferdighet, Visdom, Tapperhet og måtehold. Menneskene skulle streve mot det gode og det sanne.

 

Platon tenkte også på kvinner i den forstand at han mente de kunne være like fornuftige som menn, og at både kvinner og menn har samme evne til å bli gode og vise mennesker. Det var ikke en vanlig holdning på den tiden, men Platon skal ha sagt at den stat som ikke har plass til kvinner, er som et menneske som kun bruker sin ene arm.

 

2000 års diskusjon:

Platon inspirert mange til å tenke og filosofere, og i over to tusen år har mennesker diskutert Platons idéer og lære. En av de første var Aristoteles som var elev hos Platon på Akademiet.

 

Kildehenvisninger:

Under samme himmel 8 side 22 - 24

 

Illustrasjoner:

<bilde>

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil