Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Løvetannsang" av Hilde Hagerup

"Løvetannsang" av Hilde Hagerup

Anmeldelse av boken "Løvetannsang" av Hilde Hagerup.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.10.2006

Utgitt: 2003

Språk: Bokmål

Sider: 236 sider

Målgruppe: Ungdom

Genre: Roman

 

Anmeldelse av ungdomsroman om jenter og ondskap.

Hilde Hagerup har skrevet en dyp roman med tittel Løvetannang som ble utgitt i 2002 av Aschehoug. Løvetannssang er en sterk roman om vennskap, sjalusi, svik og savn og appellerer godt til dagens barn og ungdom.

<bilde>
Hovedpersonen i boka heter Gerd, og hun er ei jente på rundt 12 år. Hun bor sammen med moren sin og søstera si som heter Siv. Faren hennes døde på havet for noen år siden, og søstera hennes går rundt og synger hele tiden. Hun har ei venninne som heter Kajsa, og har ellers få å være sammen med. En dag dukker det opp ei ny jente som heter Maja, og det ser ut til at hun kaprer Kajsa første dag. Når dette går ut over ei jente som fremdeles savner sin pappa veldig mye, kan det skape store tanker inni hodet på jenta. Selv om Gerd kan oppfattes som ei litt tøff jente med mye fart, ser vi at hun har en myk side når hun snakker om faren som er borte.

 

Denne boka er skrevet veldig bra med tanke på jentenes forhold til hverandre, og hvordan sjalusi kan skape mye ondskap. Vi ser klart og tydelig i denne boka at tre jenter kan være en for mye, og de aller fleste kjenner til dette fenomenet.

 

Boka er dermed ganske realistisk, og tankene til Gerd kommer godt frem og kan gjenkjennes. Boka er skrevet i jeg-form hvor Gerd er jeg–personen, og dette gjør at vi får et godt innblikk i hvordan denne lille jenta tenker om verden rundt seg. Språket er enkelt, og vurderingene som kommer fra forskjellige episoder stemmer godt med det en 12- åring ville resonnert seg frem til.

 

Gjennom gode, men indirekte personskildringer skjønner vi hvordan hun tenker, og hvorfor hun gjør det, og vi kan følge henne i utviklingen av tankene hennes. De andre personene får vi skildret gjennom Gerd sine øyne, og vi ser det som hun ser. Alle person- og miljøskildringer passer godt til både handlingen og tankene til Gerd, og de støtter godt opp historien. Mange episoder er nært knyttet til miljøet som er et typisk kystlandskap. Miljøet er derfor veldig viktig for handlingen. Stemningen skapes gjennom miljøet og humøret til Gerd, og gjør at vi ser på historien akkurat som forfatteren har ment vi skal gjøre.

 

Historien er godt konstruert med at vi ikke ser viktige poeng før vi skal se dem, og dette gjør boka ekstra interessant. Boka har tydelige avsnitt, i tillegg til kapittelinndeling. Mange avsnitt går tilbake i tid, hvor vi får små puslespillbrikker av fortiden hennes. De fleste brikkene handler om faren hennes, hvordan han ble borte og hennes tanker om det, og vi skjønner at faren hennes betydde mye for henne. Handlingen er fortalt fortløpende, men har, som sagt, flere tilbakeblikk gjennom Gerds tanker. Vi merker at det er en viss spenning med en gang Maja, den nye jenta, kommer inn i bildet, og det bygger seg opp et høydepunkt mot slutten av boka. Etter dette kommer en avslutning som gir svar på ubesvarte spørsmål, og gir en fin slutt på boka.


Løvetannssang er ei god bok som jeg vil anbefale til mange unge. De aller fleste kan kjenne igjen situasjonen som de tre jentene er i, og hvordan tre jenter har en tendens til å være en for mye. Historien er godt fortalt gjennom Gerd, og vi får et nøye innblikk i hennes tanker og følelser som setter oss godt inn i handlingen fra hennes synspunkt. Med gode personskildringer og miljøskildringer er det ei stemningsfull bok, og den anbefles herved av meg.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil