Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kjempene faller

Kjempene faller

Anmeldelse av Ingvar Ambjørnsens bok 'Kjempene faller'.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål


Utgivelsesår:

 

Boka er utgitt i 1992, den er utgitt av Cappelen forlag.

 

Utstyr:

 

Boka er utgitt i vanlig pocketformat. Den inneholder ingen bilder eller illustrasjoner. Eneste illustrasjon er framsiden.

 

Boka er laget og skrevet slik at de fleste som har lært ABC på barneskolen kan klare å lese den. Den er skrevet med normal skriftstørrelse.

 

Språket:

 

Det er en enkel bok å lese. Den inneholder litt spenning og har et friskt innhold. For at de fleste skal kunne lese boka er den skrevet med korte setninger for det meste. Hele boka foregår på ren Oslodialekt, så for noen kan det kanskje være litt problemer å forstå visse deler av boka, men mesteparten bør gå fint for de fleste. Boka innehoder mange dialoger og en del lange innledende forklaringer, så sånn sett så er det ikke noe vanskelig å skjønne poenget i boka.

 

Sammendrag:

 

Boka handler om de to bestekameratene Pelle Pettersen og Proffen. Dette er den første boka som er utgitt om de to guttene som til stadig prøver seg som detektiver, og lykkes med det. Denne boka handler om nynazisme og rasistiske grupper som forsøker å stanse all innvandring til Norge. Det hele begynner med at Pelle og Proffen finner noen rasistiske flygeblader i skolegården når de kommer på skolen en dag, og i tillegg er det noen som har malt veggene inne med spraymaling. Pelle og Proffen tar saken i egne hender siden politiet ser ut til å gi blanke f.. i denne saken. De begynner å fatte mistanke om noe stort da en gammel kjenning av de to prater med en mann i en grønn Porsche. Pelle fikk med seg ansiktet til denne karen som kjørte bilen, han så ut som en rev. De spionerer på Filla som denne karen heter. I mellomtiden er Proffen i Bærum og har fått snusen i noe der. Rett ved tanta til Proffens hus bor det nemlig en gammel dame som har vært i medias og politiets søkelys i lang tid. Hun heter Bibi Kroghlien og dannet for mange år tilbake en organisasjon som het OFI( organisasjonen mot farga innvandring). Der så de igjen den grønne Porschen, men denne gangen var det en svær bamse som kjørte den. Proffen ringte til Pelle som kom med en gang. De spionerte og fant ut han ikke var fra Norge. Etter hvert begynte opprullinga av en svær nazi virksomhet. Og hvordan slutten er må du lese boka for å finne ut.

 

Hovedpersoner:

 

Pelle Pettersen: En høy gutt med litt rare foreldre. Liker å utforske litt i omgivelsene rundt seg. Men mest av alt liker han å henge rundt på snackbarer.

 

Proffen: En litt mer kompakt gutt som er god på skolen og liker god mat. Liker som Pelle å utforske miljøet litt. Begge to er glad i å se krim- og detektivfilmer.

 

Bipersoner:

 

Gøran: Er broren til proffen. Jobber i dagbladet som journalist. Skaffer Pelle og Proffen masse nevenyttig materiale til saken deres.

 

Bibi Kroghlien: Har stiftet OFI. Er bare innom fortellinga et par ganger. Filla: Stor gutt på alder med Pelle og Proffen. Er lurt inn i dette oppsettet.

 

Miljø:

 

Handlinga foregår i arbeidermiljøet på Grünerløkka og på Torshov i Oslo, og i det litt mer fine strøket i Bærum. Dette er en skikkelig storby handling som etter hvert ender opp i Nordmarka utenfor Oslo.

 

Min konklusjon av boka:

 

Boka inneholder bare noen få dødpunkter, og er derfor meget interessant å lese.

 

Jeg føler at boka passer og burde bli lest av ungdom fra 12-13 år og oppover.

 

Ingvar Ambjørnsen

 

Ingvar Ambjørnsen, født 20.5.1956, i Larvik. Debuterte i 1981 med romanen "23-salen". I sitt tidlige forfatterskap skildrer han freakerne, de som lever på tvers av gjeldende samfunnsnormer. Han er en meget liberal person som har et fritt syn på hasj. Selv hevder han at han røyker hasj når han skriver bøkene sine.

 

Han har en stor produksjon, med både spenningsromaner, kriminalromaner og ikke minst ungdomsserien om Pelle og Proffen. Flere av disse er også blitt filmatisert. I de seneste bøkene har han tatt opp tyngre temaer som angst, fremmedgjøring og ensomhet. Ambjørnsen bor og skriver i Tyskland. Tildelt Cappelenprisen 1988, Rivertonprisen 1991, Ungdommens bokpris 1992, Brageprisen 1995, Bokhandlerprisen 1996, Riksmålsprisen 1999.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil