Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Amnesty International og rasisme

Amnesty International og rasisme

Teorioppgave om Amnesty International og rasisme.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.09.2006
Tema
Amnesty


Amnesty International

Amnesty International arbeider med menneskerettighetene. Uansett om du er fattig eller rik, bor i en villa eller lever på gata, skal alle ha de samme rettighetene. Det skal ikke være forskjell på friheten uansett om du bor i Norge eller i Sierra Leone. For eksempel hvis det hadde vært Amnestys oppgave å dele ut penger til verden, hadde de gitt akkurat like mye penger til hver person uansett om det hadde vært den Amerikanske presidenten eller en uteligger i Oslo. Amnestys tanke rundt dette er at alle skal ha de samme frihetene, ytringsfrihet og andre rettigheter.

 

Amnesty International er i dag en organisasjon som har hele en million medlemmer i godt over 140 land. Bare lille Norge har hele 45.000 medlemmer. Organisasjonen ble stiftet i 1961 av Peter Benenson for å utvikle ideene om menneskerettighetene som ble lagt fram av FN i 1948. Hovedkontoret for Amnesty International ligger i dag London der de har over 300 arbeidere.


 

De jobber i hovedsak for rettferdighet og mot tortur og annet umenneskelige straffmetoder. De stopper de som driver med tortur og brudd på menneskerettighetene og som belønning for sitt fredsarbeid så fikk de Nobels Fredspris i 1977. Et eksempel er da Amnesty grep inn da de så videoene fra Guantanamo-basen på Cuba som ble drevet av det Amerikanske militæret.

 

Mottoet til Amnesty:

”Alle mennesker har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet”

 

Dette er logoen til Amnesty:

<bilde>

Rasisme

Ordet rasisme kommer fra ordet rase. Det betyr at man dømmer folk for hvilken ”rase” man tilhører eller hvilken hudfarge eller hvilken kultur man tilhører. Den oppsto i hovedsak i 1700-årene da en Fransk greve ville skille adelsmenn og høyere klasser fra det vanlige folket. Rasismen bygger på diskriminering og fordommer som for eksempel at noen hvite rasister hater noen mørkhudede bare fordi de er mørke og ikke fordi de har gjort noe ulovlig eller galt.

 

I flere århundrer har de hvite folkene sett på mørkhudede som nærmere dyr enn mennesker. Et par eksempler fra dette er da man handlet slaver fra Afrika og brukte dem som arbeidere eller da man drepte en mørk gutt fordi rasistene ville utrydde mørkhudede og mente at det var bare de med hvit hud som hadde noen verdi. Det er rasisme hvis man sier ”jævla svarting” på gata.

 

Tysklands leder for noen år siden, Adolf Hitler utviklet rasismen mye. Han så på jøder som dyr og han mente at de ikke hadde noen verdi i det hele tatt. Han ville ha en jødefri verden og han gjorde alt som sto i sin makt til å utføre dette. Dette ble kalt nazisme, men det går egentlig ut på det samme som rasisme. Dette er en sterk versjon av rasisme, men det er akkurat det samme prinsippet som andre rasistiske handlinger. Det meste av rasismen har dessverre gått utover mørkhudede. Jeg tror at dette har med penger å gjøre for hvis mørkhudede hadde vært rike og hvite fattige så tror jeg de hvite hadde blitt diskriminert sånn som noen mørke blir nå.

 

Et annet ord som er hovedsakelig for rasismen er forskjellsbehandling. Mange blir drept eller hardt skadet bare fordi de har en annen hudfarge eller tilber en annen religion. Rasister har egne rasistiske grupper som for eksempel den mest kjente rasistiske gruppen ”Ku Klux Klan”. De jobber for å få et kristent og hvitt samfunn og de har mange ganger prøvd å gjennomføre dette ved drap av mange uskyldige mørkhudede.

 

Et forferdelig eksempel på rasisme var det tragiske drapet på Benjamin Hermansen i Oslo for noen år siden. Noen rasister så en mørkhudet gutt og drepte han bare fordi han var mørkhudet. Han hadde ikke gjort noen noe galt. Han ble bare drept på grunn av hudfargen hans.

 

Amnesty International jobber mot rasismen, men det skal veldig mye til for at de skal komme i mål fordi de rasistiske gruppene står så sterkt på sitt at det er vanskelig å overtale dem til å forandre mening. Det som er ekstra dumt med det er at hvis man for eksempel er mørkhudet så kan man ikke gjøre om hudfargen fordi den er medfødt. De blir diskriminert uten å ha gjort noe galt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil