Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Sure og basiske løsninger

Sure og basiske løsninger

Rapport fra forsøk hvor vi nøytraliserte sure og basiske løsninger.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.09.2006


Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å blande en sur og en basisk løsning for å til slutt å kunne nøytralisere dem. Vi skulle også lære å bli kjent med BTB som indikator.

 

Utstyrsliste:

  • 3 begerglass
  • liten kolbe
  • BTB (indikator)
  • saltsyre, HCl (sur løsning)
  • natronlut, NaOH (basisk løsning)
  • lakkmuspapir

Tegning:

<bilde>

Beskrivelse og observasjoner:

Føsts fikk vi utdelt begerglass, kolbe, BTB, saltsyre, natronlut og dråpeteller. Deretter helte vi saltsyre i det ene begerglasset og kaustisk soda i det andre begerglasset. Det siste begerglasset forble tomt. Deretter blandet vi noen dråper med BTB i både saltsyra og i natronlutet. Saltsyra ble da farget gul og natronlutet ble farget blå. Vi testet så PH-verdien til de to løsningene med lakkmuspapir. Den sure løsningen ble rød på lakkmuspapiret og den basiske løsningen ble blå. Det viste seg at den sure løsningen var mye svakere sur enn den basiske løsningen var basisk. Det betydde at vi måtte bruke mer saltsyre enn natronlut i blandingen vår for at vi skulle kunne nøytralisere den. Vi satte så i gang med å blande de to løsningene. Litt etter litt kom vi nærmere et nøytralt resultat. Soden den siste dråpen var svært avgjørende, måtte vi bruke dråpeteller. Til slutt fikk vi en nøytral blanding, og BTB gjorde at blandingen så grønn ut. Vi testet også PH-verdien på denne blandingen. Papiret viste en veldig svak grønnfarge.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil