Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Vi bygger molekylmodeller

Vi bygger molekylmodeller

Rapport fra forsøk med molekylbyggesett.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.09.2006


Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å sette sammen noen molekyler innen organisk kjemi og å prøve å forstå litt av stoffenes oppbygning.

 

Utstyrsliste:

  • molekylbyggesett
  • noteringsark
  • læreboka

Tegning:

(tegning mangler)

 

Beskrivelse og observasjon:

Det første vi gjorde var å finne frem molekylbyggesettene. Vi satte i gang med å lære oss fargene på de forskjellige kulene som fremstilte forskjellige stoffer. Her er de fargene og stoffene vi hadde i molekylbyggesettet vårt:

 

Hvitt: Hydrogen (H)

Rødt: Oksygen (O)

Svart: Karbon (C)

Grønt: Klor (Cl)

Blått: Nitrogen (N)

Gult:Svovel (S)

For enkelthets skyld, begynte vi med de enkleste molekylene i begynnelsen kapitlet. Først satte vi sammen atomene karbon og hydrogen til alkanet metan, som består av et karbon som har enkeltbindinger til fire hydrogener. Deretter avanserte vi litt med å sette sammen alkoholet butanol av fire karbon som hadde enkeltbindinger til ni hydrogener og en -OH-gruppe. Nå satte vi sammen et molekyl der dobbeltbinding var nødvendig. Karboksylsyren propansyre satte vi sammen av tre karbon som hadde enkeltbindinger mellom 5 hydrogener. Det ene karbonet hadde dobbeltbinding til et oksygen og en enkeltbinding til en -OH-gruppe.


 

Nå skulle vi virkelig knekke oss litt. Vi skulle nå sette sammen alkoholen etanol og karboksylsyren butansyre, som er ingrediensene i en ester (inkludert vann). Men dette molekylet blir litt for vanskelig å beskrive med ord, så du må nesten se på tegningen i stedet.

 

Til slutt laget vi glukose i lukket form, som består av fem karboner og et oksygen koblet sammen av enkeltbindinger i en ring. Ut i fra fire av karbonene henger det et enkelt hydrogen i enkeltbinding og en -OH-gruppe i enkeltbinding. I det siste karbonet er det koblet fast en enkeltbinding med enda et karbon som igjen binder seg enkelt med to hydrogener og en -OH-gruppe.

 

Teori:

Her er noen molekylformler og fakta om de stoffene vi lagde:

 

Navn                                 Molekylformel                    Stoffgruppe                  

Metan                               CH4                                     Alkan (Hydrokarbon)

Butanol                            C4H9OH                              Alkohol, enverdig

Propansyre                       CH3CH2COOH                   Karboksylsyre

Etanol+butansyre             C2H5OCOC3H6HH2O         Ester

Glukose (lukket form)     C6H12O6                                  Karbohydrat (monosakkarid)       

 

Antall huller i kulene som representerer atomene, viser hvor mange ”ledige” plasser det er igjen for at atomene skal oppnå fulle ytterskall.   

 

Konklusjon:

Vi lærte oss å bruke molekylbyggesettet, og vi lærte hvordan noen stoffer lages og hvordan de ser ut. Jeg har nå mye bedre innsikt i hvordan enkelte stoffer er bygd opp.

 

Feilkilder:

Det var ingen feilkilder i forsøket vårt, bortsett fra at vi kanskje gjorde noen småfeil da vi bygget.

 

Kilder:

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil