Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Estere

Estere

Rapport fra forsøk hvor vi lagde estere.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.09.2006

Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å lage estere (lukt- og smakstoffer) av karboksylsyrer og alkoholer.

 

Utstyr:

 • vernebriller
 • gassbrenner med stativ
 • 1 stort begerglass
 • 2 små beger glass
 • 5 reagensrør
 • reagensstativ
 • dråpeteller
 • vann (H2O)
 • saltsyre (HCl)
 • butanol (C3H7OH)
 • pentanol (C5H10OH)
 • svovelsyre (H2SO4)

Tegning:

(Tegning mangler)

 

Beskrivelse og observasjon:

Vi startet med å hente alt utstyret vi trengte. Gassbrenneren ble satt opp som figuren viser og reagensrørene ble satt systematisk i reagensstativet, og nummerert fra 1-5. I reagensrør nr. 1 hadde vi saltsyre (HCl), som er en karboksylsyre, i reagensrør nr. 2 hadde vi butanol (C3H7OH), som er en alkohol, i reagensrør nr. 3 hadde vi pentanol (C5H10OH), som er en alkohol. Reagensrør nr. 4 og nr.5 var reageringsrør vi skulle bruke til å blande syre og alkohol i.

 

Før vi begynte å blande karboksylsyren med alkoholene, tente vi gassbrenneren og begynte å varme opp vannet til kokepunktet, så det skulle være varmt nok når vi hadde blandingene ferdige.

 

Det første vi skulle blande var saltsyre og pentanol i reagensrør nr. 4. Vi tilsatte svovelsyre som katalysator for å hjelpe reageringsprosessen i gang. Vi så svak bobling i blandingen og vi kjente at glasset var varmt. Nå blandet vi saltsyre og butanol i reagensrør nr.5, vi tilsatte også denne gangen svovelsyre som katalysator. Denne gangen så vi mindre bobler, men glasset ble varmt. Så satte vi reagensrør nr.4 og 5 i vannbad i 5 minutter. Gassbrenneren var nå slått av siden vannet ikke skulle koke da reagensrørene var oppi. Vannbadet skulle også hjelpe på de kjemiske reaksjonene i reaksjonsrørene.

 

Dermed helte vi vann i de to små begerglassene halvveis opp. Så tok vi reaksjonsrørene ut i fra vannbadet og helte blandingene i begerglassene. Blandingen i reagensrør nr. 4 helte vi i begerglass nr.4 og blandingen i reagensrør nr.5 helte vi i begerglass nr.5, for å holde orden på dem. Vi lot blandingene blande seg med vannet for så å lukte på dem. Vannet skulle hjelpe til å hemme luktene litt, så de ikke sved sånn i nesen.

 

Vi så ingen fargeforskjell etter at reaksjonene var utført.

 

Teori:

<bilde>

Grunnen til at svovel er en katalysator i disse reaksjonene er fordi svovelsyre tiltrekker seg vann og derfor vil reaksjonene mellom alkoholen og karboksylsyren gå raskere.

 

Konklusjon:

Vi fant ut at man kan lage estere av karboksylsyrer og alkoholer.

 

I begerglass nr. 4 fikk vi en lukt av noe som minnet om plastilina (kunstig leire som barn kan leke med)

 

I begerglass nr. 5 fikk vi en lukt som minnet veldig om en blanding av spraymaling, dårlig parfyme og VELDIG dårlig hjemmebrent!

 

Konklusjonen var at ingen av luktene var så ekstremt gode å lukte på og at luften på skolen (utenfor labben) for første gang føltes frisk å puste.

 

Feilkilder:

Det er mulig at målene på volumene på saltsyra og alkoholene ikke ble helt nøyaktige da vi blandet dem, slik at luktene utviklet seg litt feil i forhold til det de skulle gjort.

 

Kilder:

Notater fra forsøket og ekstrafakta fra Gunnar.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil