Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Janni og masken

Janni og masken

En kort novelle som handler om et kupp på et japansk kunstmuseum.

Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.09.2006


Det var mørkt og kaldt utenfor nattklubben ”Rose”. Janni, en mann i 40-årene, hadde jobbet med tyveriyrket i over 20 år. Han var nå en rik mann som bodde i et lite slott på Englands kyst. De fleste tyver bodde ikke på slott, men Janni tenkte det var lurest fordi politiet ikke ville mistenke et sånt sted. Han sto ved siden av safen på et lite soverom.

 

Svetten silte ned av pannen da han begynte å drille etter noen minutter sa det ”klikk” og safen var åpen. Idet øyeblikket safen ble åpnet hørte ha en stemmer rett utenfor døren. Janni slengte seg under sengen i det øyeblikket døren gikk opp. Han så bare føttene til manen men han viste det var ham som eide klubben. Han gikk bort til en liten skuffe og tok den opp. Han tok noe ut av den som godt kunne være kokain. Mannen gikk bort til døren igjen og gikk ut.

 

Janni pustet lettet ut og gikk til pengeskapet igjen. Han tok ut diamantsmykker og ringer. Han gikk ut av klubben og dro til restauranten sin der han møtte arbeidsgiveren sin Nick. Janni og Nick hadde kjent hverandre siden Janni startet i tyveribransjen. Nick var den som ordnet med alle kjøperne og det var han som gav tegninger og skjemaer til bygningene han ville ha ranet. Janni kom inn på restauranten og der satt Nick som forventet. Han kom inn og de tok hverandre i hånden. Janni viste ham tingene han hadde stjålet og Nick gransket dem nøye. Plutselig reiste Nick seg og viste ham en liten brosjyre der det sto kinesisk kunst. Utpå var det et bilde av en gull maske. Han leste litt i brosjyren og fant ut at masken var fra 600-tallet. Janni tenkte lenge før han svarte ja men at det kom til å bli hans siste jobb og at han i hvert fall ville ha 5 millioner dollar. Nick svarte ja og Janni fikk tegninger over stedet.


 

Da Janni kom ut på veien grublet han lenge over hva det var han hadde gått med på. Han startet hjemover og da han kom hjem slengte han fra seg tingene på boret og begynte å studere kartet over bygningen. Plutselig banket det på døren… Janni gikk til døren også ut av nøkkelhullet. Utenfor sto det en mørk mann. Ut av dressen å bedømme var det en FBI-agent. Janni åpnet døren forsiktig og spurte hvem det var.

 

Han svarte ’’agent Dessel’’ og at han var fra FBI. ’’Vent litt’’ sa Janni og små løp inn på kjøkkenet og gjemte vekk tegningene. Han gikk bort til døren og låste opp. Dessel Kom inn og så seg om.

’’Hva vil du’’ spurte Janni mens han betraktet Dessel. Han tok seg en sigarett og satt seg ned i en stol. ’’Vi har grunn til å tro at du snart skal begå et ran på den japanske kunstutstillingen. ’’åja og hvorfor i all verden skulle dere tro det da?’’. ’’Jeg vil bare at du skal vite at vi har dekket alle inn og utganger så det er ikke en gang vits å prøve’’ sa agent Dessel og gikk bort til døren igjen ’’å ha en fortsatt god dag’’ sa han og gikk. Idiot tenkte Janni og fant frem tingene igjen. Han hadde sittet oppe til klokken 3 om natten før han gikk å la seg. Den natten drømte han en dårlig drøm om at han ikke kom til å klare tyveriet men å bli skutt i stedet. Han våknet med et sjokk i sengen. På klokken sto det 08.27 am. Han sto opp og tok en kald dusj. Spiste den vanlige frokosten som var 3 pannekaker 1 omelett og 4 brødskiver. Da han hadde gjort dette gikk han inn på utstyrsrommet og tok med seg alt han trengte. Han så på klokken en gang til da sto det 09.03.

 

Nå var han klar til å stjele masken men først måtte han ned til utstillingen og se seg litt om. Han gikk først og studerte masken han hadde tenkt å stjele og vaktholdet rundt den. Så gikk han rundt til de andre maskene for å late som ingen ting. Da det begynte å bli mørkt gikk han ut bakdøren, ut i smuget på den andre siden av bygget. Han kastet et lite tau opp på taket, deretter klatret han opp tauet og så ned et lite vindu. Han tok på seg varme brillene og silte seg ned gjennom vinduet. Da han var helt nede ved glasset rundt masken. Først trykket han på den lille bryteren ved siden av glasset så ikke bevegelsessensoren ga lyd fra seg når han skulle skjære. Han satt laserskjæreren mot glasset og begynte å skjære. Han hadde 2 min på seg til vakten kom. Nå hadde han skjært et akkurat stort nok hull så han kunne stikke hånden ned og ta masken. Da han fikk tak i masken hadde han 40 sek på seg til å komme seg ut. Han hadde med seg en liten rund bag som akkurat hadde plass til masken. Han silte seg akkurat opp til taket da han hørte en manns stemme som ropte at masken var vekk. Janni sprang ned taket og silte seg ned samme veien som han kom fra men da han var nede kjente han noe kaldt mot hodet. ’’Gi meg masken’’ Janni hørte akkurat nok til å skjønne at det var dessel. ’’Hvem betaler en korrupt politimann som deg?’’ sa Janni i en lav stemme. ’’Ikke snakk så mye sa Dessel. Gi meg masken. Janni tok frem den lille vesken og gav den til ham. Dessel tok den og begynte å gå langsomt bakover, helt til han kom til enden av smuget der la han på sprang. Janni Hektet Tauet av kunstbygget og slengte det over på det andre huset. Da han kom opp på taket fortsatte han videre hjemover. Da han sto på sine egne trappetrinn fikk han en telefon. ’’Haha du trodde vel ikke at en politimann som meg kunne slå deg trodde du. ’’Hmm jeg er vel ikke akkurat slått’’. ’’Hva!? Men jeg har jo masken’’. ’’Se i baggen da’’ Han hørte et gisp og så ble telefonen lagt på, Janni slengte seg på sofaen og beundret sin nydelige fangst.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil