Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Reisebrev Paris

Reisebrev Paris

Om byen turistbyen Paris i Frankrike. Beliggenhet, Eiffeltårnet, Disneyland, Louvre museum med mer.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.09.2006


Paris er stedet hvor du alltid har noe å gjøre. Selv de lateste mennesker bare må nødt til å ta seg en tur langs Seinen (en elv i Paris), gå på en liten shoppingtur eller spise på en fransk restaurant.

ØParis er hovedstaten i Frankrike, og også kjent som ”lysets by”. Det er 9,9 millioner innbyggere i Paris.

 

Elva Seinen er en elv i Paris. Den renner inn fra sørøst, løper i en vid bue gjennom byen og forlater den i sørvest. Grensen beskriver en sirkel på 32 km med sentrum i øyene Ile de la Cite og Ile saint-Louis. Størstedelen av byen ligger nord for elva, Rive Droite.

 

<bilde>

 

Elva Seinen i Paris

Paris fikk sin nåværende grense ved en byutvidelse i 1860, da det også ble bygd festninger ved yttergrensene. På 1900-tallet ble byen utvidet med de store parkene Boulogneskogen på 9km2 i vest og Bois de Vincennes på 10km2 i øst.


 

 

<bilde>
 

 

Kart over Frankrike

Paris er kjent for å være en revolusjonsby og det har skjedd mange opprør her.

Allerede i romertiden da Lutetia parisiorum var hovedsete for en keltisk stamme kalt pariserene. Varer var allerede den gang basert på handel. Den lå på Ile de la Cite og broene førte til elven Seine. Da romerene senere tok byen gjorde de Lutetia til hovedstad. Romerene dro fra byen på slutten av 200-tallet e.Kr. Da de ble jaget av tyskere på plyndringstokt.

 

På 800-tallet herjet vikingene med plyndring, voldtekt og brann. Da vikingene hadde dratt, startet en ny tid for byen. Munker, håndverkere og kjøpmenn slo seg ned i byen, som vokste frem til å bli Seine-områdets viktigste personer. Fra 1100-tallet hadde kongen sin faste plass på vestsiden av Ile de la Cite, og sørsiden av elven utviklet seg til et lære-sted med kloster, kirker og universitet.

Noen ord folk forbinder Paris med er frihet, likhet og brorskap.

 

I 1789 brøt revolusjonen ut. Under mottoet frihet, likhet og brorskap ble Bastillen stormet. De startet opp med nytt konstituasjonelt monarki, men den varte ikke lenge fordi den første republikken tok over. På 1800-tallet kom Napoleon og ble keiser. ØPå 1800-tallet opplevde Paris en sterk forandring under folketall, industrialisering og kommunikasjonene ble bygd ut. På samme tid vokste Paris frem som et kulturelt sentrum for kunstnere, diktere og filosofere.ØI store deler av andre verdenskrig, var Paris og deler av Nord-Frankrike under Tyskland.ØI årene 1940-1944 så framtiden mørk ut for Paris og flere og flere støttet nazistene. I 1944 kom hjelpen fra USA og England, etter fire år. De satte inn soldater i Normandie og presset tyskerne ut av Paris og Frankrike.

 

Paris har mange kjente kunstneriske ting. De mest kjente er Eiffeltårnet, Disneyland i Paris og museumet Louvre. Byen har mange hoteller, attraksjoner, restauranter og butikker. En av de mest kjente kunstneriske tingene er Eiffeltårnet.

 

Eiffeltårnet er det mest kjente landemerket i Paris, og er internasjonalt kjent som et symbol for Frankrike.

Eiffeltårnet ble bygget mellom 1887 og 1889, og stod ferdig til Verdensutstillingen i 1889 som en hyllest til hundreårsdagen for den franske revolusjonen. 300 stålarbeidere satte sammen 18 038 stykker av stål ved bruk av 2,5 millioner bolter. I alt ble det brukt ca. 7000 tonn stål. Høyeste utsving i sterk vind er tolv centimeter, mens tårnet utvider seg maksimalt 15 centimeter i sterk varme. De fire fundamentene er gravd 9-14 meter ned i jorden og har hver en flate på 26 kvadratmeter. Tårnet har 1 665 trappetrinn til toppen, og kostet i 1889 7,8 millioner franske franc å bygge.

 

Tårnet ble møtt med en del motstand fra offentligheten, da man mente at tårnet ville være en torn i øyet. I dag er tårnet anerkjent som et av de vakreste stykker arkitektur i verden. Den 31. mars 1889 kunne ingeniør Eiffel heise det franske flagget på toppen. Den første besøkende var den daværende prinsen av Wales (Edward VII), som besteg tårnet 10. juni 1889.

 

Eiffeltårnet hadde kun tillatelse til å stå i 20 år, men da tårnet viste seg å være verdifult for telekommunikajson, ble Eiffeltårnet stående.

 

I dag er tårnet 300 meter høyt, uten å medregne tv-antennen på toppen som er 21 meter høyt. Vedlikeholdet av tårnet inkluderer 50 tonn mørk brun maling hvert syvende år. I 2000 ble det installert blinklys og projektører. Disse lysene har etterhvert blitt en del av det nattlige Paris. I første og annen etasje finnes det restauranter og på toppen en snackbar. Utsikten fra tårnet er veldig fin. Når det er fint vær og god sikt kan man se 67 km utover Paris.

 

Eiffeltårnet er verdens mest besøkte bygning. Det er en veldig kjent turistdestinasjon med over 5.5 millioner besøkende hvert år. Den 28. november 2000 hadde tårnet hatt 200 millioner gjester.

 

<bilde>

Eiffeltårnet og Paris om natten.

 

 

<bilde>
 

Utsikten fra Eiffeltårnet.

Frankrike er mest kjent for Eiffeltårnet og Disneyland.

 

Disneyland i Paris er en fornøyelsespark i ØMarne-la-Vallée ca. 30 km øst for Paris med temaer hentet fra Walt Disneys verden. Den er bygd opp Øetter modell fra Disneyworld-parkene i Florida og California, USA. Parken er delt i to: Disneyland Park og Walt Disney Studios. For barn så er Disneyland en veldig fin park å være i. Her får du møte absolutt alle disney figurene. Så glem aldri å besøke disney land alle barn!

 

<bilde>
 

Bildet fra Disneyland i Paris.

 

For mange er Paris en by med stil, og det er sånn det er. Stilen i Paris er betraktet som den mest elegante i verden. Alle innbyggerne i Paris holder seg til den stilen som er ute.

 

Paris en en by der du kan bruke hele dagen din på å shoppe. ØHandlegatene i Paris er alle shopperes drøm, og alle som noen gang har handlet i Paris skjønner hva som menes med det. ”La boutique” er en betegnelse på små spesialbutikker, som har et intimt preg. Paris er kjent for sin eleganse når det gjelder klær, kosmetikk, parfyme, undertøy, og utstyr til hjemmet.

 

Som jeg sa ista at Louvre er en av de mest kjente kunstneriske tingene i Paris.

Louvre er et museum i Paris, men før var Louvre et kongeslott i Paris som ble bygd på 1200-tallet.

Ideen om å gjøre Louvre til museum oppsto under Ludvig XV, og ble gjort under den franske revolusjon. Det begynte med en utstilling av utvalgte bilder av den kongelige kunstsamlinga som ble holdt i Luembourgpalasset mellom 1750-1785, og som ble en enorm suksess. Marquis de Marigny og grev d'Angivillier, begge styrerne for Louvre, utarbeidet forslaget om å gjøre Louvre til museum. 10. august 1791 fant åpninga av det nye museet sted.

 

Under det første keisedømmet het museet, Musee Napoleon. Med Napoleons hjelp ble museet snart det største i verden.

 

Under Pariskommunen (det revolusjonære folkestyre, som ble opprettet i Paris protest mot den nasjonale regjering) ble Louvre satt i brann og flere fløyer ble ødelagt.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil