Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Auxiner og påvirkning av vekst hos solsikke

Auxiner og påvirkning av vekst hos solsikke

Rapport fra forsøk med solsikkeplanter i 2BI.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
05.09.2006

Utstyr:

4 solsikkeplanter

Auxinløsning (auxin løst i lanolin, lav konsentrasjon av auxin)

 

Vi gjorde:

 

Del I:

1) Vi smurte auxinløsningen på stengelen til solsikkeplanten. Vi satte så streker langs stengelen for å senere kunne observere den lokale virkningen av auxinet.

2) Vi satte planten i et mørkt rom over en periode på noen dager. Vi observerte så effekten.

 

Del II:

1) Vi fjernet bladene på to solsikkeplanter og smurte så auxin på toppen av den ene og observerte den relative vektsforskjellen.

 

Del III:

Vi smurte auxin på den ene siden av stengelen til en av solsikkeplantene og satte den i et mørkt rom. Vi observerte effekten.                                                         

 

Observasjoner:

 

Del I:

Vi kunne observere at stengelen hadde strekt seg ganske mye, noe som utvilsomt var en konsekvens av den påsmurte auxinløsningen. Ved hjelp av de intervallmessige markeringene vi hadde satt på stengelen, kunne vi observere hvor planten hadde vokst mest, dvs. selve vekstområdet. Av dette fant vi at avstanden mellom strekene ble større oppover, og at det var størst vekst på midten. Det vil si at strekksonen var omtrent på midten av stengelen, mens selve vekstsonen var like ovenfor strekksonen , opp mot bladene.

 

Del II:

Etter noen dager kunne vi observere at den av plantene som vi hadde smurt auxin på, var blitt størst. Fordi vi hadde fjernet bladene og planten ikke lengre var i aktivitet, kan vi trekke slutningen at cellene har strekt seg; den har ikke fått flere. Dette spesifiserer effekten til auxin.

 

Del III:

Solsikken hadde vokst mer på den siden vi smurte på auxin, noe som medførte at den bøyde seg over mot motsatt side.

 

Konklusjon:

Auxiner påvirker vekst hos planter. Det gjør de ved å stimulere enkeltcellene til vekst, slik at de strekker seg. Dette kan være nyttig i mange tilfeller, ettersom planter ofte må strekke seg eller bøye seg for å oppta så mye sollys som mulig. Vi ser også at auxiner har forskjellige virkninger; de kan stimulere vekst på forskjellige måter avhengig av hvor de påføres.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil