Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fotball

Fotball

Lettlest kåseri om fotball med morsomme poeng.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Tema
Fotball


Fotballen er rund sies det, og det er jo et uomtvistelig fakta. Allikevel blir det uttalt av noen hver eneste gang det spilles fotballkamp. Fordi ballen er rund kan den trille forskjellige veier. Det kan hele tiden inntreffe nye situasjoner. De menneskene som er best til å sparke denne ballen blir idoler for de små som ikke er fult så gode til å sparke. Enda. For alle unge fotballspillere har en drøm – å bli profesjonelle fotballspillere. Helst i Manchester United, eller kanskje i Liverpool. Eller i Juventus. Eller i Bayern München. Eller i Ham-Kam for den saks skyld. Selv om så godt som alle pjokker på seks-sju år vil bli proffer da de er små, er det bare en liten minoritet som virkelig oppfyller guttedrømmen. De orker ikke å drive med fotball lenger. Og jeg skjønner dem godt. Å løpe etter en ball flere ganger i uka høres dumt ut. Og dumt er det. Selve spillet fotball går ut på at tjueto menn fordelt på to lag løper etter en ball som ruller rundt innenfor et avmerket området, med to mål i hver ende som det er om å gjøre at den ballen de løper etter skal rulle inn i. Spillet ble funnet opp i Kina for veldig lenge siden, men det er England som regnes som fotballens vugge.

 

At røyking er helseskadelig er alle enige om. Man blir nemlig avhengige av et stoff i røyken kalt nikotin. Og avhengighet - det skal vi ikke ha noe av. Det er det samme med fotballen og stoffet spenning. Det kan man også bli avhengig av og det er ikke bra. Avhengighet er nok grunnen til at folk benker seg foran kamper på nivå to i England hver lørdag på NRK. De benker seg foran TV for å se annenrangs fotballspillere boltre seg på mer eller mindre grønner matter. Og folk går mann av huse for å stå ute i regnvær for å se at Brann skal vinne over Rosenborg, eller om Ham-Kam skal greie å slå Vidar i kampen om opprykk til 1. divisjon. Folk betaler store penger for å stå ute å fryse, i 90 minutter. Pluss pause! Det blir 105 minutter. Og til tider greier ingen av aktørene på banen å sette denne fotballen i nettet, eller i ”nota” som de sier når ”gutan” fra Tromsø er i aksjon. Når det ikke blir mål i fotballkamper er det en pine å se på. Hvis ingen av lagene scorer i ordinær tid, blir det ekstraomganger. Dette gjelder (heldigvis) bare cupkamper. Og de gangene det spilles ekstraomganger må publikum pent sitte rolig i en halvtime til, minst! Det er belønningen for at de har sittet forholdsvis stille og sivilisert en hel kamp. Men det er visst noen som liker det. Uvisst hvorfor. En ting er at folk synes det er artig å spille fotball selv, en annen er at folk gladelig blar opp lapper med stor verdi for å se fotballkamper. Det er mange som ikke skjønner hvorfor folk gidder å se fotball i det hele tatt. Det er jo så meningsløst å se voksne mennesker leke med en ball et par ganger i uka på et gressteppet tilberedt med saks. Det er jo så kjedelig når Da Silva Robeto Carlos dunker ballen i mål fra over 30 meter med en bananskru som overlister keeper. Særlig mye morsommere er det ikke å så på driblespesialister, som Nigerias Augostine ”Jay-Jay” Ockocha, når han driller rundt med motstanderne. Uinteressant er et beskrivende ord for hva som skjer hver fjerde sommer, når det arrangeres

 

Verdensmesterskap (VM) i fotball. Ikke nok med at folk skal leke med den flerafrga fotballen på såkalte klubblag hele sesongen, også i sommerferien skal de spille. Blir de aldri lei? I VM skal de representere hjemlandet sitt. Greit nok, det er sikkert hyggelig å spille med flagget på brystet. Men; det er da vel ingen som har noen interesse av å vite hvilket land som har oppfostret flest gode fotballspillere? Hvilket land som vinner er da heller ikke noe nyttig kunnskap, ei heller hvem som blir toppscorer? For hvem bryr seg om Guilermo Stabile fra Argentina, som dunka inn 6 mål i det første Verdensmesterskapet, spilt i Uruguay i 1930? Og hvem bryr seg om at Norge tok bronse i OL 1936? Og det er absurd hvordan folk ennå diskuterer hvorvidt engelskmannen Geoff Hurst sitt skudd i finalen på Wembley i 1966 var inne eller ikke! Og huff så kjedelig det er når ett par fyrtårn fra Stryn og en moldenser med gule sko treffer ballen på en slik måte at den brasilianske landslagskeeperen Taffarel må kapitulere en sen sommerdag 23. juni 1998. Da Karl Johan ble forvandlet til en gigantisk festplass. Vi hadde visst slått Brasil. Hvorfor det å slå Brasil var noe å feire vet ikke jeg. Vi feirer da ellers ikke at vi produserer bra sild!? Men nok om det. Toppen av kjedsomhet er vel da Rosenborgvingen fra Rennebu, Vegard Heggem, flyr over keeper Rossi og den italienske landslagskapteinen Maldini, og treffer lærkula med et perfekt hodestøt så den daler inn i nettet. Dette skjer mot bakgårdsklubben AC Milan på Giuseppe Meazza San Siro Stadion i den avgjørende kampen om hvem som skal vinne Champions League. All denne kjedsomheten som er nevnt ovenfor illustrerer bare det jeg alltid har visst; det er rett og slett kjedelig å se på fotballkamper. Alt styres av penger allikevel.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil