Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Årsaker til andre verdenskrig

Årsaker til andre verdenskrig

Kort liste over lang- og kortsiktige årsaker til andre verdenskrig.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
11.07.2006


Langsiktige årsaker

 

Versaillestraktaten (Den første verdenskrig). Det lå i kimen av Versaillestraktaten at det skulle bli en ny krig. Spørsmålet var bare når. Clemenceau, den franske presidenten, ville knuse Tyskland helt. Woodroow Wilson, den amerikanske presidenten, ville integrere Tyskland i Europa (Tyskland hadde alltid vært den ustabile i Vest-Europa, og forble det helt til Kull-og-stål-unionen). Men ingen av dem fikk det som de ville, og ble nødt til å godta en mellomting. Siden de verken ble knust eller integrert, var det full anledning for dem å ruste opp igjen. De ble pålagt store bøter, men fikk ikke lov til å utvide industrien sin for å bli i stand til å betale dem heller. Ved å gjøre dette, hadde industrigigantene kvittet seg med en stor fiende (markedsmessig sett). Dessuten var også skylden lagt på Tyskland – noe som bla Hitler utnyttet til det ytterste. Jeg synes Versaillesfreden er den viktigste årsaken til VK2, siden om enten Clemenceau eller Wilson hadde fått viljen sin, er det stor grunn til å tro at Tyskland ikke kunne/ville ha gått til krig.


 

Børskrakket i 1929 er kanskje ikke en direkte grunn til Den andre verdenskrigen, men uten børskrakket ville ikke Tyskland fått hyperinflasjon og skyhøy arbeidsledighet. Ja uten børskrakket ville ikke Hitler ha blitt valgt i Tyskland. Pengestrømmen i verden var slik at Tyskland måtte låne penger av USA, for å betale lånet til England og Frankrike. Disse landene brukte (de amerikanske) pengene til å kjøpe amerikanske varer og tjenester. Når strømmen stoppet opp, førte det altså til økonomiske kriser i de respektive landene.

 

Adolf Hitler er en årsak i seg selv, og med han må jeg også nevne partiet ”hans” (han var leder, men ikke grunnlegger) NSDAP. Hitler utnyttet både skyldspørsmålet, og at Tyskland fikk hyperinflasjon etter børskrakket. Hitler var en enorm taler, og utnyttet datidens nye kommunikasjonsmidler på en suveren måte! Dessuten var Hitler den lederen som reddet landet sitt best fra den økonomiske krisen: I stedet for Keynesianisme, rustet han opp og ekspanderte.

 

Nasjonalisme og fascisme. I Tyskland, Italia og Japan var det en nasjonalisme, som ga grobunn til Fascismen, som vektlegger den horisontale kampen mellom nasjoner. Nasjonalismen hadde stått sterkt i disse landene lenge: I Italia spilte man på Romertida, Japan hadde vært et keiserrike lenge – med æreskodeks og stor respekt for keiseren.

 

Forsoningspolitikk. Chamberlain drev en forsnongspolitikk med Hitler, og prøvde bevisst å unngå krig. Om Hitler krevde noe, eller heller gjorde noe, skulle ikke England eller Frankrike reagere på det – de trodde han ville gi seg om de bare etterkom nok av kravene hans.  Dette gjorde at Hitler kunne flytte grensene mer og mer, og spesielt for Tsjekkia var dette ille, fordi Hitler fikk flyttet grensen vak forsvarsverkene deres. Etter Hitler tok hele Tsjekkia i -39, skjønner endelig England og Frankrike at neste gnag Hitler gjør noe, må de reagere. En kan kanskje argumentere for at Forsoningspolitikken lot Hitler bygge seg ”unødvendig” sterk.

 

Mussolini må nok nevnes, selv om jeg mener han hadde svært liten skyld i Den andre verdenskrig. Han drømte om det gamle Romerriket (som vi også kunne se på Faces – symbolet han brukte) – som skulle inkludere Gallia – Frankrike.

 

Den russiske revolusjonen var med på å forsterke Hitlers makt i Tyskland, spesielt etter at tyske kommunister hadde prøvd å skaffe makt i landet. Tyske forrestningsmenn var redd for den røde fare, og støttet Hitler med penger i årene før han ble valgt.

 

Utløsende årsaker

 

Invasjonen av Polen var en utløsende faktor til VK2, og regnes også som inngangen til den andre verdenskrigen i Europa.  Tyskland og Russland/Sovjet hadde gått inn en avtale om å dele Polen mellom seg. Hitler ville ha Polen, fordi han ville at Tyskland skulle være ette rike – og nå skilte den polske korridoren Øst-Preussen fra resten av Tyskland, og fordi det var et land som ble opprettet etter VK1 på jord som hadde vært tysk før VK1. Etter invasjonen erklærte Frankrike og England, som var alliert med Polen, krig mot Tyskland

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil