Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Gutt" av Roald Dahl

"Gutt" av Roald Dahl

Bokanmeldelse av Roald Dahls "Gutt".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.06.2006
Tema
Boy

Siden jeg akkurat har pløyd meg gjennom boken "Gutt" (eller "Boy" som den heter i originalutgave), valgte jeg å anmelde denne boken.

 

 "Gutt" er en slags selvbiografi skrevet av Roald Dahl. Handlingen foregår på begynnelsen av 1900-tallet og utdyper seg i Roalds barndom. Vi følger Roald fra han blir født til siste skoledag.

 

Roald gikk på mange engelske internatskoler, og der er for det meste der handlingen utspiller seg. Roald forteller mange småhistorier han husker godt fra sine skoleår. Det var ganske hardt å være ung gutt på engelske internatskoler på begynnelsen av 1900-tallet. Lærerne var følelsesløse og utførte sterk disiplin. Roald opplevde flere ganger å bli slått på baken av et spanskrør i veldig ung alder. Dahl har også beskrevet lærerne og omstendighetene på en nesten makaber måte som får det hele til å høres ekstra ille ut.

 

Verket er skrevet på en humoristisk måte og er veldig lettlest. Jeg tror det er nesten umulig å ikke sitte å småknise litt i enkelte hendelser i denne boken. Roald Dahl uttrykker sine følelser og opplevelser i boken frem til han fyller tjue år. Vi får blant annet høre om hans første og siste skoledag, første gang til legen, første gang til tannlegen og første gangen han blir slått på skolen.

 

Jeg syns boken var kjempe spennende å lese og følte virkelig med Roald i flere kapitler. Siden teksten er skrevet så lettlest og godt skildret blir man veldig ”med” i handlingen. Det var flere ganger jeg opplevde jeg ikke klarte å legge boken fra meg, men måtte bare lese ett kapittel til.

 

Noen ganger syns jeg kanskje enkelte ting var for godt skildret, så det ble litt kjedelig å lese videre. Men det er ingen tvil om at Roald Dahl er dyktig på skildringer, særlig ut i fra å ha skrevet boken ca. 50 år etter de forskjellige opplevelsene tok sted.

 

Terningkast: 5

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil