Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Temaoppgave om Auschwitz

Temaoppgave om Auschwitz

Middels fyldig temaoppgave om Auschwitz.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.06.2006


Inneholder:

Forord med problemstilling

Del 1

Del 2

Etterord

Kildehenvisning

 

Forord og problemstilling

Jeg har valgt å skrive om Auschwitz først og fremst fordi jeg kan utrolig lite om temaet, og hadde veldig lyst til å få vite mer om det, for det er jo et veldig viktig tema innen historie å få med seg.

 

Problemstillingene mine er som følgende:

- Hvordan var leveforholdene i leieren?

- Hva foregikk der?

- Hva var årsaken til at leieren ble bygd?

- Hvem stod bak alt sammen?

- Hvor mange døde der?

 

Det jeg forventer å lære er for så vidt det jeg har satt som problemstillingene mine.

 

<bilde>
<bilde>


 

Del 1

Faktasetninger

s. 140 og s. 160

i historieboka.

 

- 2. verdenskrig er den aller mest ødeleggende og omfattende krigen noensinne opp i gjennom historien.

- Krigen foregikk i Europa, Asia, Afrika og i områder av Stillehavet.

- Krigen bestod av to ”partier”. Det var de allierte, altså Sovjetunionen, USA, Storbritannia og Frankrike. Det andre ”partiet”; aksemaktene bestod av Tyskland, Italia og Japan.

- Den store Jøde-utryddelsen startet i 1942 av Hitler-Tyskland. Ca. 6 millioner Jøder ble drept i holocaust.

- De allierte vant krigen takket være produksjonen i USA av tanks og fly.

- I tre år gikk krigen i Europa mest utover Sovjetunionen. Men de fikk importert store mengder krigsutstyr fra USA, og det hjalp jo.

- Hitler begikk selvmord i Berlin, 30. april.

- Da de allierte nådde fram til Berlin i 1945 og Tyskland overgav seg, bestemte de allierte at Tyskland skulle deles opp i okkupasjoner og styres av de allierte.

- Etter noen år fikk alle de europeiske landene kommunistisk styre.

- 2. verdenskrig sluttet med at USA slapp to atombomber over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. Byene ble totalt utslettet.

- Da Hitler angrep Danmark og Norge hadde krigen vart i litt over et halvt år.

- At kongen og regjeringen fortsatte krigen mot tyskerne hadde sammenheng med at Vidkun Quisling, lederen av facistpartiet Nasjonal Samling, gjort statskupp og sa at nordmennene skulle ha våpenhvile.

- Når to måneder var gått måtte de norske styrkene kapitulere, og kongen sammen med regjeringen måtte flykte fra landet. Krigen fortsatte fra Storbritannia.

- I Norge prøvde Josef Terboven, den tyske lederen, å få Stortingets ledere til å avsette kongen og regjeringen. Men kongen nektet å gå av.

- Quisling prøvde å tvinge de unge og lærere inn i nazisistiske orginisasjoner, men dette ble det så store protester mot fra ungdommen, lærerne, kirken og foreldre at nazistene måtte gi opp.

- Før krigen var mye av det norske næringslivet avhengig av å selge og kjøpe varer fra utlandet, men nå ble bedriftene skilt i fra de viktigste markedene og de store byggearbeidene som tyskerne satte i gang, skapte stor etterspørsel etter arbeidskraft, sånn at arbeidsledigheten forsvant.

- Mydighetene gjorde sånn at det ble streng rasjonering av mat, men det blei allikevel gradvis mindre av mat, klær og brensel.

- Krigen forgikk på to fronter. Den ene var Utefronten som bestod av kongen og regjeringen i London, handelsflåten og militære avdelinger i Storbritannia og USA. Den andre var Hjemmefronten som bestod av vanelige statsborgere, kommunistenes sabotasjevirksomhet, Milorg og Hjemmefrontens ledelse (HL).

- Sammenlignet med mange andre land ble Norge okkupert forholdsvis mildt av tyskland, og den militære motstandskampen var lite omfattende.

- Motstandskampen rettet seg først og fremst mot Nasjonal Samling og de forsøkene som ble gjort på å skape et nytt samfunn ut fra nazistiske ideer.

 

Del 2 (hoveddel)

 

Generell fakta

Auschwitz 1 ligger i Polen og det er det tyske navnet på byen Oswiecim. I 1939 startet diskusjonen om å bygge en fangeleir fordi fengselet i Schlesien var overfylt. En massearrestasjon av mennesker skulle begynne. Tyskerne gikk sammen og planla hvor det skulle bygges, og valget falt på stedet Auschwitz.

 

<bilde>

 

I 1940 opprettet nazistene en fangeleir og denne fikk tildelt navnet Auschwitz. Hele planen gikk ut på at leieren skulle brukes til å torturere og utrydde jøder og andre ”uvedkommende”.

 

Mennesker som homofile, sovjetiske krigsfanger, sigøynere, tsjekkere, jugoslaver, østerrikere men aller mest jøder ble sendt fra Europa til Auschwitz av nazistene for å utryddes. Minst 758 nordmenn ble sendt til tyske konsentrasjonsleir. De fleste til Auschwitz. 25 overlevde.

 

På veien til konsentrasjonsleierne ble fangene for det meste satt på tog, men toget var ofte så fullpakket at det var noen som omkom på turen. Det fantes verken mat eller vann å få tak i på turen, og det var i tillegg ikke lovlig å forlate vognene om de måtte på do. Temperaturen i vognene var under frysepunktet.

 

Når fangene kom fram, ble de sortert etter gruppe og om de var arbeidsflinke eller ikke. De som ikke kunne arbeide, gikk ofte turen rett til gasskammeret.

 

Leieren bestod av 20 bygninger, 14 en-etasjes og 6 to-etasjes bygninger, men det ble påbygd med 8 nye to-etasjers bygninger, og alle en-etasjes bygningene ble bygd om til to-etasjer fra 1941-1942.

 

Fangene som ble satt i leieren ble brukt som billig/gratis arbeidskraft, og arbeidsdagene var lange og varte i over 12 timer. Når fangene ble ubrukelige, altså for gamle eller for syke, ble de alle sendt til gasskammeret som var en ombygd bunker rett utafor gjerdene. Etter gassing ble de transportert rett til krematoriet eller likbål som holdt til et stykke utafor leieren.

 

Kveldsmaten bestod av en liten grønnsakssuppe, 300-359 gram Rugbrød, 30 gram smør, 20 gram pølse og te eller kaffe.

 

Det var som satt som regel fra 13000 til 16000 fanger i leieren, men i perioden 1941 var det så mange som 20000 fanger som var klemt sammen i blokkene. Både loft og kjeller var i bruk. Tallet bare fortsatte med å vokse, så det hele endte med at de utvidet hele leieren. Etter hvert ble Auschwitz-leirene en kjempe stor ”dødsfabrikk”.

 

Josef Mengele og eksperimentene hans

Det holdt ikke for nazistene at jødene ble drept på ”vanlig” måte. Hvis fangene var riktig uheldige, kunne de bli plukket ut av leger til å bli brukt til eksperimenter på ting. De ville for eksempel finne ut om det gikk an å fryse mennesker og tine dem igjen etterpå. Mange av ”forsøkskaninene” døde under eksperimentene. I mai ankom Josef Mengele Auschwitz. Han skulle utføre medisinske eksperimenter på fangene, mange av dem på en utrolig smertefull og grusom måte.

 

<bilde>

 

Opprinnelsesland for de antatte seks millioner jødene

som ble drept under 2. verdenskrig:

( Inkludert jødene som døde i Auschwitz )

 

Sovjet, Litauen, Estland, Latvia og Polen

4.566.000

Ungarn

300.000

Tsjekkoslvakia

277.000

Romania

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil