Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Eutanasi - Aktiv dødshjelp

Eutanasi - Aktiv dødshjelp

Omfatter aktiv dødshjelp og både moralske og etiske spørsmål rundt dette temaet.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
31.05.2006


Forord

Da jeg skulle velge skoleoppgave var ikke valget vanskelig. Jeg har gledet meg veldig lenge til å kunne få delta i debatten. Jeg er selv personlig for aktiv dødshjelp, da jeg mener at folk som er friske kan ta sitt liv kan også de syke gjøre det. En setning som sitter igjen i hodet er, Dømt til å leve! Ja, det er det du er. Må leve i smerter og tenke på at det ikke er noen vei tilbake. Du skal dø!

 

Er det etisk riktig å la andre leger få avgjøre hvorvidt du skal dø lykkelig eller trist? Nei, mener jeg. Jeg skal prøve å legge fram «budskapet» på en rettferdig å partisk måte.

 

Tørre fakta!

- Aktiv/ passiv dødshjelp (eutanasi) er ikke lov i Norge og er straffbart.

- Nederland og Belgia er de eneste europeiske landene hvor det er lov.

- Flertall i Norge er for dødshjelp.

- I Nederland kan du være 12 år med foreldres underskrift få lov til å dø. Mens i Belgia må du være 18.


- Christian Sandsdalen ble i 1996 dømt for dødshjelp etter at han hadde hjulpet en ms syk kvinne å dø.

- Formålet er å få pasienten ut av lidelsen (dø).

- Eutanasi gresk ord. Betyr god/lett død

- Nederland ble det lov med legalisert dødshjelp i april 2002.

- Belgia ble det lov med legalisert dødshjelp i november 2002.

 

 

Aktiv dødshjelp er per i dag norske lover, ikke tillat. Straffeloven om aktiv dødshjelp kom opp til høring i stortinget, april 2005. Der ble det vedtatt at det fortsatt skal slås hardt ned på aktiv dødshjelp, men det ble vedtatt en åpning om «barmhjertighetsdrap» skal slippe straff. Det betyr at du, for noe som kalles: straffutmålingsfrafall, noe som betyr at blir du funnet skyldig slipper du straff uten konsekvenser.

 

Poenget med loven som ble vedtatt var at det skal være et steg, et steg som peker (min mening) riktig retning. Med riktig retning mener jeg at eutanasi skal være en rettighet for hvert menneske. I usa er det lov med legeassisert selvmord, men ikke aktiv dødshjelp. Det betyr at legen kan legge opp, til en mest mulig smertefri død. Men pasienten må selv utføre handlingen.

 

Det er tre begrep som er viktig å huske på og skille:

- Aktiv dødshjelp: legepersonell hjelper bevisst pasienten med å ta livet sitt.

- Passiv dødshjelp: legepersonell stopper behandlingen medisiner/maskiner å pasienten dør.

- Legeassistert selvmord: legepersonell legger opp til at pasienten kan ta sitt liv effektivt og smertefritt.

 

For aktiv dødshjelp

Jeg selv personlig er for aktiv dødshjelp. Jeg mener det er en rettighet å få styre sitt eget liv. Men jeg synes det er viktig at det skal være strenge rammer. Det skal ikke være for «lett» å dø. Jeg mener ikke at alle leger skal påtvinges å hjelpe til. Men jeg mener at de som faktisk mener selv at det er etisk riktig å hjelpe til å «avlive» et menneske skal få lov til det. Det er et valg hver enkelt selv må få bestemme ikke alle andre. Tenk deg du er i frisk tilstand, du har din fulle rettighet til å kunne gjøre ende på livet ditt, men med en gang du blir «dømt» til døden av sykdommen. Da er det forbudt!?

 

NEI! Sier jeg. Hvis du vet at du kommer til å dø å ikke har muligheter for å bli frisk, hvorfor skal du da leve med smerter? Ingen lever evig, om den muligheten kommer vil jeg ikke benytte meg av den. Jeg mener også det er feil å holde personer i kunstig live når det ikke er positive prognoser. Hvis du har en sjanse til å overleve med alternativ behandling er jeg enig at det skal prøves. Også når det gjelder psykisk sykdom syns jeg det er feil å tillate dødshjelp. Da kommer du inn på et annet tema. Skal det påtvinges behandling på pasienter som er psykisk syke? Eller skal det være fritt for pasienten å skrive seg ut? Å ta et menneskes liv er ingen enkel jobb, men å ta et liv fra en kropp som i teorien er frisk er galt. Jeg mener at alle som lider av en eller annen form for psykiske lidelser kan bli frisk. Et menneske som lider av psykiske lidelser er ikke i stand til å se realiteter. Her er det igjen et skille mellom hvilken grad du er syk. Men når du for eks har kreft. Du for beskjed om å «levere inn tøffla» om 3mnd-1år du har ingen synlige merker etter sykdommen, du er psykisk frisk. Er det ikke da bedre å planlegge døden? I steden for å leve i konstante smerter. Jo mener jeg. Jeg har aldri kjent/kjenner noen som har vært i den situasjonen.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil