Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > De fire innerste planetene

De fire innerste planetene

Dette er en artikkel om noen av planetene i solsystemet vårt.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.05.2006
Tema

For ca. 5 millioner år siden ble en middels stor stjerne født, vår egen sol. Sola utgjør 99,8 % av totalmassen i solsystemet. Rundt sola roterer ni planeter: Merkur, Venus, Jorda, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun og Pluto. Nå skal jeg fortelle litt om de fire inneste planetene.

 

<bilde>

 

Den første planeten fra sola er Merkur. På Merkur er det ingen atmosfære, det er derfor umulig og leve der. Det kan bli – 180 til +430 grader. Merkur ligner veldig på vår måne med kratre. 

 

<bilde>

Merkur

 

Neste planet er Venus. Venus er en liten planet, nesten like stor som jorda og blir ofte kalt jordas tvilling. Hvis du ser opp på himmelen på kvelden. Etter sola har gått ned kan du være heldig og få øye på Venus. Vi vet at Venus ikke akkurat er en hyggelig planet. Hvis en romfarer hadde reist opp dit ville han blitt kvalt, stekt, sammenklemt og løst opp i syre!

 

<bilde>

Venus

 

Så kommer vi til vår egen planet, jorda. På jorda er gjennomsnittstemperaturen +14 grader. På jorda er temperaturen verken for høy eller lav til at noen kan leve her. Hadde temperaturen vært mye høyere, ville det ikke ha vært rennende vann eller levende liv her.

 

<bilde>

Jorda

 

Den siste planeten jeg skal fortelle om er mars, den røde planeten. Det er sikkert mange som lurer på om det bor marsboere på mars og svaret er at nei, det gjør det ikke! Selv om mars ligner ganske mye på jorda med: fjell, ørkener, dype kløfter og en sydpol og nordpol ,er det altfor kaldt på Mars. Det finnes heller ikke rennende vann der. Forskere mener likevel at det har vært vann på mars og at mange av dalene har blitt gravd ut av vann tidligere i planetens historie.

 

<bilde>

Mars

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil