Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Læstadianismen

Læstadianismen

Oppgave om Læstadianismen.

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.05.2006

Læstadianismen er opprettet av Lars Levi Lastadius. Lars Levi Læstadius er født 10. januar i 1800, i nord- Sverige. Faren var ev presteslekt, men hadde selv valgt vekk preste- yrket, til fordel for gullsmed- yrket. Lars Levi ble derimot veldig opptatt av botanikk, og i ung alder ville han bli botanikker. Men så gikk det opp for han at det var prest han ville bli... Og det var nok et taktisk valg: en prest hadde sikrere inntekter enne en botaniker!

 

I 1826 ble han sogneprest i Karesuando, og der møtte han Brita Katarina Alstadius. De giftet seg i 1827. læstadius snakket både svensk, samisk og finsk. Finsk var hovedspråket hans, både i tale og skrift. Lars Levi Læstadius ble syk i eldre alder og 61 år gammel døde han. Da var året 1861.

 

Innbyggerne i Karesuando var finske nybyggere eller reindriftssamer. Felles for alle var at de var fattige under tøffe forhold. Kirkespråket var finsk, delvis samisk og kun et fåtall kunne svensk. Læstadius lærte seg å tale på alle språkene. Det lille samfunnet var preget av fattigdommen og brennevin var å få tak i overalt, enten på kroer, som det var mange av, eller fra brennevinshandlere som besøkte samene og solgte brennevin der de hadde slåttleir. (http://troms.kulturnett.no/laestadius/Artikler/larslevi.htm)

 

Læstadius mente at de fattige ble sett ned på av regjeringen, og de nå måtte stå sammen.

 

Hans tanker om kristendommen var noe bladet. Han mente at det var presten ansvar å få folk til å ”velge” Gud. Spøsmålet var bare hvordan man kan bli en sann kristen, og hvor går den veien som fører til hjertet? For å finne ut dette måtte det mere til enn prester...

 

Reglene for Læstadiaisme er vel ikke spesielt venskelige:

Man skal gå med Gud. Og hvis man gjorde noe galt, måtte man få tilgivelse av en annen Læstadianer. Hele ”kluet” var å ha offentlig syndebekjendelse, granskig av samvittigheten og forbedring av livsstilen. Reglene var/er strenge, og velger men ikke Gud- så velger man djevelen.

 

Læstadianismen er imot alkoholen, og mener det er veldig feil av den Norske Kirken å ta alkohol inn i kirken (nattverd). Dette er en av de største forkjellene på læstadianismen og den Norske Kirken.

En annen forskjell er hvor strenge reglene er...

 

Lars Levi Læstadiu lagrunnlaget for ”novemberrevolusjonen" i 1852. Denne revulusjonen går ut på at en sammensveiset gruppe av une læstadianere stormet inn i Kautokeino. Der banket de opp soknepresten og drepte lensmannen og brennevinshandleren. Dette skulle bare vise for resten av folket med sterk handlig- hva læstadianerne mente.

 

Hvor mange læstadianere som finnes idag fan jeg ikke ut, men jeg fant ut at i 1950 var det ca. 200.000 læstadianer på ”Nordkalotten”, det vil si: Nord- Finland, Nord- Sverige og Nord- Norge). De aller fleste levde i Finland.

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil