Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > 17. mai-tale i Lunde 2006

17. mai-tale i Lunde 2006

Flott 17. mai-tale med lokalt preg.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.05.2006
Tema
17. mai


Kjære Lundheringer. Takk for invitasjonen, det er en ære for meg å få holde 17. mai tale her i Lunde, og gratulere med dagen.

 

Siden jeg er ganske ung, har jeg ikke opplevd så mange 17. mai feiringer, men de jeg har opplevd, har vært her i Lunde, og jeg har storkost meg hver gang.

 

I 192 år har vi holdt på tradisjonene. Det var Henrik Wergeland som startet 17. mai feiringen på Eidsvoll i 1814. Dette gjorde han takket 112 Eidsvoll menn, som var grunnleggerne bak grunnloven til Norge.

 

Vi i 9. klasse ved Lunde 10 – årige skole har hatt prosjekt om nasjonalromantikken, da hadde jeg et prosjekt om Henrik Wergeland. Jeg satte meg inn i hans liv, og fant ut at han har gjort mye godt for Norge. Han er blant annet grunnen til at vi går i tog og veiver med norske flagg en varm vårdag i mai.

 

Det er noe spesielt med 17. mai feiringer i Lunde. Vi er kanskje ikke en veldig stor bygd, og folketallet er vel ganske lavt, men vi har det flott sammen for det. Gode mennesker skaper et gode samfunn.


 

En vanlig hendelse i hver dagen, blir ofte til en helt spesiell hendelse på 17. mai. F.eks. ergrer vi oss når vi står i kø på Rimi. Da har vi som oftest dårlig tid, og vil fort hjem å lage middag. Men når det er 17. mai og vi står i laaang kø for å kjøpe pølse, is og brus, og da er alt annerledes. Da har vi plutselig tid til en gammel kjenning vi ikke hadde tid til i den køen på Rimi.

 

For 100 år siden var Norge et fattig u-land, i dag er vi et av verdens rikeste og beste land å bo i. Vi burde være litt mer takknemlig, både på 17. mai og i hverdagen.

 

Jeg har også lyst til å nevne samholdet i bygda. Vi har et idrettslag – Skade, fotball, håndball og alpin er noen aktiviter. Vi har aktiviteter i fleng, og dette fører til et godt fellesskap.

 

Nå er det blant annet oppe her i kommunen om at ungdomsklubben i Lunde skal bli lagt ned. Nå er det opp til ungdommen selv å komme med innspill om hvordan de vil at en ungdomsklubben skal være. Dette er samlingsmuligheten til ungdommen i Lunde.

 

De eldre har også et godt tilbud, Lundetunet. Helselaget gjør en fabelaktig jobb. Man kan gå å kjøpe seg en middag, takket være helselaget. Helselaget har også stilt opp for skolen, de har sponset oss på forskjellige arrangementer.

 

Både ungdommen og eldre blir tatt godt hånd om i denne kommunen. Jeg er glad for at kommunen har valgt å prioritere skole og eldreomsorg. I 2005 ble ungdomsskolen offisielt åpnet, etter delevis ombygging og nybygg.

 

Etter vi fikk ny ungdomsskole, har hverdagen på skolen blitt bedre. Hvem trives på en falleferdig skole? Uteområde er under utvikling, og vi har så mange flotte og forskjellige muligheter ute. Det er få som er så heldige som elevene på Lunde 10 – årige skole. Jeg syns også vi har gode lærere, flinke og lærevillige elever, og når vi da trekker dette sammen, blir det et fantastisk resultat.

 

Norske barn og unge er heldige, her har vi både skoleplikt og rett. I mange u-land er det få barn og unge som får gå på skole i det hele tatt. Det blir store forskjeller i kunnskapsnivå mellom rike og fattige land, og derfor blir det enda større skiller mellom f. Eks. Norge og Sudan.

 

Norge har også oppi gjennom hatt dårlige tider, men vi har bygd oss oppover. Startet med ingenting, og sitter i dag som et av verdens rikeste land. Men det har vært en lang prosses, og den har vært tøff.

 

I dag er det å på mange måter lettere å være ungdom enn det var i 1906. ungdommen i dag får en del ting på sølvfat, noe ikke ungdommen i 1906 fikk. Da var det sult, slit, og hardt arbeid som var mulighetene. Men ungdommen i dag står ovenfor andre ting som vanskelige, og ta valg f. Eks. Hvilken skole man skal velge, venner, og ikke minst fremtiden.

 

I dag er ting mer tilgjengelige, og man kommer langt med bare penger. Samfunnet har blitt mer korrupt. Norge er ikke et av de landene som er mest korrupt i forhold til mange andre land. De ”mest” kjente korrupte situasjonene som kan forekomme i Norge er at f. Eks. Rike forretningsmenn kjøper seg plasser i styrer, klubber osv. Mens de andre medlemmene har slitt hardt og lenge for å komme dit. Andre eksempler er svart arbeid og skattesnyltere.

 

Talen min er basert på hvordan ting er her i vår egen bygd og Norge generellt, og hvordan ting er andre steder i verden. Her er det demokratiet som vinner, mens andre steder i verden er demokratiet et fremmed perspektiv for mange.

 

Jeg har nevnt mange positive ting med Lunde, og Lunde’s befolkning. Men det er minus. Bak en flott bygd vil det alltid være en bakside, det er det her også. Striden mellom Lundheringer og Ulefossinger er til tider til å ta å føle på. Lunde skylder på Ulefoss, og omvendt. Men for at vi skal ha et flott samfunn, må vi kunne samarbeide, og det er det tydeligvis ikke alle som har skjønt. Lunde har jo alltid klart seg. Så hvorfor skal vi ikke klare oss sammen med Ulefoss også?

 

Samarbeid og holdning er to viktige stikkord i denne striden. Noen skylder på engasjementet til folk, men når det er ting man virkelig brenner for, kommer det frem, veldig klart! Hver gang det er snakk om at noe skal legges ned i Lunde, og flyttes ned til Ulefoss, er vi Lundheringer ute å kjemper med nebb og klør. Jeg tror man burde åpne øynene, og se litt til siden også, ikke bare rett frem.

 

Greit, vi har verken posthus eller apotek. Dette ligger nå på Spar, den ene matbutikken her i bygda. Det har også vært oppe at biblioteket skal vekk, og at legesenteret skal til Ulefoss. Det ble ganske mye oppstyr rundt alle hendelsene, og det er først da engasjementet fra Lundheringene vises! Vi gir oss aldri, og står på til siste ord er sagt i saken.

 

Til slutt vil gratulere alle Lundheringer med dagen og si at jeg er stolt av å bo i en så flott bygd! ;)


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil