Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Forfatteren Jack London

Forfatteren Jack London

Foredrag om forfatteren Jack London, boka "Når villdyret våkner" og novellen "Livsgnisten".

Karakter: 4

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.05.2006


Jack London var en eventyrer som reiste verden rundt. Han opplevde det mange menesker gjerne ville ha vært med på. Han var en eventyrer som skrev villmarksliteratur.

 

Han ble født i San Francisco 12 januar 1876, og vokste opp under dårlige forhold. Jack var innom mange yrker i sitt korte liv. I 1893 ble han med en selfanger, og etter det levde han en tid som landstryker. Jack London var også avisgutt, matros, hundekjører, perledykker, cowboy og gullgraver.

 

Under et kort opphold ved California University i 1896 ble Jack sterkt opptatt av Darwin og Marx. Han ble en overbevist sosialist for resten av sitt liv.

 

Hans forsøk som gullgraver i Klondike i 1897 var mislykket. Herfra fikk han inspirasjon til sine første noveller. Han skrev og fikk solgt mange bøker. Den første samlingen fra gullgravermiljøet i Alaska, "Ulvens sønn", kom ut i 1900.

 

Jack var en forfatter som produserte mye. Han skal ha skrevet bortimot 50 bøker. Da han reiste til London i 1902 hadde han allerede et kjent navn som forfatter. Oppholdet i England førte til boken "Meneskene av Abyss" som kom ut i 1903.


 

Jack satt ikke så mye ved skrivebordet, men fortsatte med sin eventyrlyst. Han var krigskorrespondent og var på seilekspedisjoner i Det Karibiske hav og i det sørlige Stillehavet. Han var også journalist i Mexico og dro stadig på forelesningsturneer.

 

Jack døde 22 November 1916. Han ble bare 40 år gammel. Jack er fremdeles en av verdens mest leste forfattere, og interessen for hans verk øker stadig.

 

Jeg har lest en bok og en novelle av Jack London. Boka "Når villdyret våkner" som handler om hunden Buck, en krysning mellom en St.Bernard og en skotsk fårehund, og hans opplevelser i det kalde Alaska. Novellen ” Livsgnisten ” som handler om en manns kamp for å overleve.

 

 

Her kommer et resyme av boka ”Når villdyret Våkner”.

 

Når villdyret våkner

Buck levde et lykkelig liv i Santa Clara-dalen utenfor San Francisco. Han var en glad og oppvakt og stolt hund. Helt til han en dag ble tatt bort fra denne tilværelsen og solgt av gartneren som hadde pengegjeld.

 

Buck ble ført med tog til Seattle, der han ble temmet av en hundetemmer. Han ble deretter solgt til Francois og Perrault, to sledeførere. Buck ble sammen med flere hunder ført nordover med båten Norwhal. Der lærte Buck å bli en sledehund.

 

Etter lang tid med trening, pryl og glefsing fra de andre hundene, med lederhunden Spitz i spissen, lærte han å bli en ekte sledehund. Hans fine manerer fra han var et kjæledyr var blitt forvandlet til urinstinktet fra hans forfedre. Hundespannet skulle til Dawson der et oppdrag ventet på dem.

 

Det utviklet seg tidlig en konkuranse mellom lederhunden Spitz og Buck. Det hele endte med en slåsskamp der Spitz ble drept. Buck ble nå leder for hundespannet, og han ledet hundene raskere enn noensinne.

 

Nå ble Buck og hundespannet hans solgt til en skotte, og i følge med 10-12 andre hundespann tok de fatt på veien tilbake til Dawson. De skulle frakte post fra syd til alle de som gravde gull i nord. Buck ble raskt også leder for de nye hundene.

 

Etter mange turer uten mange pauser, viste det seg at Buck og hundespannet hans ikke klarte å fortsette med postfrakten. De ble derfor solgt til to unge menn og en kvinne. Buck og de andre fant tidlig ut at de nye eierne deres ikke visste hva de holdt på med.

 

De la ut på turen mot Dawson og etterhvert døde en etter en av det 14-hunder store spannet. Til slutt var det bare fem igjen. Maten var det slutt på, og de måtte tåle slag fra Hal og Charles, som eierne het. Etter mye slit og strev kom de til White River. Der møtte de John Thornton, som ble sint på Hal da han så hvordan Buck ble mishandlet. Buck ble liggende igjen hos John, mens de andre dro videre nedover Yokon. Med ett ga isen etter og sleden gikk ned i dypet. Buck og John satt hjelpeløse og så på.

 

Buck hadde det bra hos John, og fikk etterlengtet hvile. Han fikk igjen kjøtt på de utmagrede beina.

Buck begynte etterhvert å tenke på å dra tilbake til villmarken, men hver gang tenkte han på John, og ombestemte seg. Buck og mange flere hunder jobbet nå for John og kompanjongene hans, Pete og Hans.

 

Buck ble kjent over hele Alaska etter en hendelse på en bar i Circle City. Der kastet Buck seg i strupen på en mann som hadde slått etter John. Etter å ha reddet John fra drukningsdøden, og etter en hendelse der Buck dro 500 kilo med mel over en strekning på 100 meter, fikk Buck nærmest heltestatus i Alaska.

 

Nå dro John, Pete og Hans østover fra Dawson, på jakt etter gull. De gikk i dager og i uker. En dag fant de en elv der gullet glimret som smør. Letingen tok slutt. Her var det nok til alle.

 

Buck hadde lite å gjøre, og på en av sine mange skogsturer hørte han et ulvehyl. Han fulgte lyden. Buck fant ulven, og fulgte med han et stykke. Buck begynte å tenke på John, og dro tilbake så raskt han kunne.

 

Men etter noen dager i leiren var han tilbake i skogen. Denne gang på leting etter ulven. Hant fant den ikke, og bestemte seg for å vende tilbake til leiren. Der fant han John, Hans og Pete døde. De var gjennomhullet av indianerpiler. Han ble fylt av et villt raseri, og fløy på den nærmeste indianeren og rev opp halsen på han. Resten av indianerne stakk av inn i skogen.

 

Buck lå i flere dager ved liket av John. Helt til han en dag hørte lyden av ulvehyl og ulvebjeffing. Ulvene hadde nok kjent lukten av død, og kom i flokk mot dalen der Buck var. De angrep Buck, men forsto raskt at med sin kløktige hjerne var Buck en umulig motstander. De ble etterhvert trygge på Buck, og Buck fant ulven som han tidligere hadde vært sammen med. Og Buck fulgte med ulvene og stemte i med bjeffingen.

 

Tema:

Hvordan overleve uten egentlig å ha forutsetningen til det. Det å lære seg og tilpasse seg. Lære av erfaring.

 

Personskildringer:

Buck er en hund som kom fra et avslappet liv i sør til og bli en slede hund i nord. Han har en enorm viljestyrke, er ekstremt tilpassningsdyktig og han gir seg aldri. Det handler om å overleve på tross av de prøvene han blir utsatt for.

 

Miljøskildringer:

Jack er veldig nøye når han beskriver og skildrer situasjoner og naturen. Han går veldig ned i detaljer og bruker et malerisk språk. ( du leser og ser det for deg som i et bilde). Han brukte masse adjektiver til dette.

 

- De store snø kledde fjellene som strekker seg så langt du kan se.

- Buck lå som lammet

- Noen kom bort og kjente på den tykke, blanke pelsen og de svulmende musklene.

 

Resyme av novellen ” Livsgnisten ”

Novellen handler om to karer som forlater gullgraverstedet sitt og har som mål å komme til Hutsen Bay-Kompaniets utpost.

 

De skal krysse en elv og den ene forstuer ankelen. Han roper på den andre, som heter Bill. Men Bill bare fortsetter å gå. Han står der i bekken og ser at kameraten forsvinner. Han prøver å gå etter, men Bill er borte. Han er alene.

 

Han tenker på at vinteren snart kommer og at han må skynde seg sørover. Han er sulten men har verken mat eller vann. Han går langt og faller og besvimer. Han reiser seg og prøver å gå videre men faller bare sammen igjen.

 

Etter en stund finner han ut at han ikke klarer å bære alt gullet han har i elgskinnsposen på ryggen. Han deler derfor gullet i to like store deler. Han gjemmer den ene delen i en bergsprekk.

 

Mens han sakte tar seg fremover prøver han å finne mat. Det går i kokt vann og tranebær. Det blir en kamp på liv og død.

 

Endelig ser han ut mot havet og en båt. Han kan ikke tro det han ser. En fiskebåt her? Han får motet tilbake og fortsetter framover, skritt for skritt. På turen ser han en haug med beinrester og en elgskinnspose. Den var maken til den Bill hadde. Han tenkte, stakars den klarte du ikke, men det skal jeg. Dette gav han gnisten tilbake og evnen til å ta seg frem det siste stykket.


 

En robåt var på veg inn mot land. De hadde sett en skikkelse og ble nyskjerrige. De fant han, og tok han med ombord i båten. Han var reddet. 

 

Tema:

To menn som har vært å gravd etter gull og skal dra ned til sivilisasjonen før vinteren kommer. De er avmagret og har lite krefter. Det handler også her om å overleve.

 

Personskildringer:

Mannen som er hovedpersonen møter stadig nye hindringer på ferden mot målet. Han taklet disse ved hjelp av viljestyrke og mot. Det er egentlig ikke ønske om å overleve som driver han videre, Heller sviket fra kameraten.

 

Miljøskildringer:

Jack er også her veldig nøye når han beskriver og skildrer situasjoner og naturen.

 

- Stavret seg nøysommelig ned mot elva

- Stemmen var dyster og uttrykksløs

- Mannen fulgte han med øyne som liknet et såret dyrs men ansiktet var uttrykksløst

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil