Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Malingstyper for stål

Malingstyper for stål

Oppgave om maling av stål, både grunning og toppstrøk.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
24.04.2006
Tema
Naturfag

Til overflatebehandling av stål brukes det en masse forsjellige malingstyper. Sinkholdige malinger benyttes gjerne som grunnstrøk og gir stålet en viss katodisk beskyttelse. Unntaksvis brukes denne malingstypen også til det endelige toppstrøket. Sinkmalingen må ha direkte kontakt med stålet for at effekten skal oppnås. Sinkmalinger leveres med både organiske og uorganiske bindemidler.

 

<bilde>

 

Sinkmalinger med organiske bindemidler brukes mest ved mindre vedlikeholdsarbeid og når det er behov for utbedring etter mindre reparasjons arbeid. Det anbefales å gi godset et toppstrøk over denne malingen. Malingstypen kan også brukes på varmforsinket stål. Malingen kan påføres med pensel eller ved høytrykk sprøytning.

 

De uorganiske sinkmalingene med sink-etylsikat er tokomponentmalinger. Det betyr at sinkpulveret og bindemiddelet levers hver for seg. Vi blander komponentene før bruk i rett blandingsforhold oppgitt av leverandøren. Malingen gir stålet en god korrosjonsbeskyttelse, og blir som regel brukt som grunning. Malingen krever fuktighet for å herde. Derfor sprøytes det gjerne vann på slik maling, og det hender en ser at det malte stålet overtrekkes med plastfolie etter oversprøytingen for å holde malingen fuktig.

 

Større lakkverksteder har gjerne haller der det er mulig å kontrollere inneklimaet slik at en oppnår riktig fuktighet og temperatur.

 

Utenpå sinkmalingen legges det gjerne et tett malingssjikt av vinyl eller epoke sytypen. Malingen påføres helst ved høytrykkssprøyting.

 

Verkstedgrunning er etter hvert blitt ganske vanlig. Større stålprodusenter leverer produktene sine stålprofiler, plater og rør-slyngerenset og påført et tynt lag grunning. Tykkelsen kan være mindre enn 20 målenhet. Fargen kan være rød, gul eller gråaktig. Den gråaktige verkstedgrunningen er gjerne en sinkmaling, mens de andre gjerne er jernoksid-grunning.

 

<bilde>

 

For grunning av produkter av aluminum eller sink, eller med sinkbelleg, brukes det gjerne etsgrunning. Slik grunning er velegnet på for eksempel elektrolystisk forsinkede som er galvaniserte stålplater, eller på varmeforsinket stål. Grunningen er basert på bindemiddelet polyvinylbutyal og er en tokompontgrunning som vi blander ut før bruk.

 

Maling og rustbeskyttelse for stål

Slik må påføres svært tynt for å gi god vedheft til det overdekende toppstrøket. Det må ikke brukes tokoenmaling med epoksy oppå etsgrunning. For å påføre strekklig tynt belleg, bør det brukes høytrykkssprøyte med liten dysestørrelse, eller vi kan bruke et luftforstøvingssystem. Påføring med pensel gir lett et strøk som blir for tykt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil