Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Norrøn mytologi

Norrøn mytologi

Forklaring av norrøne fenomener.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
14.06.2000


Verdens tilblivelse

 

Først var alt bare et øde tomrom, kalt Ginnungagap. Urvesenet Ymir blei skapt av duggen som oppstod der varmen fra sør møtte kulda fra nord. Urkua Audhumla blei skapt samtidig, Ymir levde av melka som strømmet fra Audhumlas jur. Langt etter kom Odin og brødrene hans, ve og vilje, på besøk til den sovende kjempen. Gudene skapte verden av Ymir’s kropp. Skallen brukte de til å lage himmelhvelvingen og blodet blei til verdenshavet. Dvergene krøp ut av kjempen’s kropp og gudene fikk dem til å gjøre tjenester for seg. Odin og brødrene hans blåste liv i to trestammer som lå på stranden, og ga dem ånd og vilje. Dette var de to første menneskene, Ask og Embla.

 

Yggdrasil

 

Verdenstreet som står midt i Åsgård. Asken står i sentrum for mange av guidenes aktiviteter. Hver dag samles gudene her for å samrå med hverandre og drøfte hva de skal foreta seg. Her sitter også nornene og spinner skjebnetråder for menneskene.

 

Jotner

 

Finnes i menge varianter, men felles er at de stort sett har onde hensikter. Representerer kaoskreftene i naturen. Trym er jotnen som stjal Tor’s hammer og krevde å få gifte seg med Frøya for å gi den tilbake.

 

Frøya

 

”herskerinnen” , en av vanene, datter av Njord og tvillingsøsteren til Frøy. Blir sett på fruktbarhets- og krigsgudinne. Halvparten av de som dør i strid kommer til hennes bolig, Folkvang. Var gift med Od (Odin’s dobbeltgjenger) da han forlater henne, gråter hun tårer av gull. Reiser med en vogn som trekkes av to katter.

 

Loke

 

En jotne som har kommet seg inn i Åsgård, hvor æsene har gjort ham til deres fosterbror. Gift med Sigyn, som han har sønnene Vale og Narfe sammen med. Er også far til Fenrisulven, midgardsormen og Hel. Loke er en mester i forvandlingens kunst, og har list og kløkt som overgår de fleste.

 

Heimdal

 

Bor i Himinbjorg ved Bifrost og vokter brua mot inntrengere. Når Ragnarokk nærmer seg, skal Heimdal varsle æsene ved å blåse i gjallarhornet. På oppdrag fra Odin drar Heimdal til Midgard og ligger med tre kvinner. De føder sønner som blir opphav til samfunnsklassene jarler, bønder og treller.

 

Vaner

 

En annen gudeætt, mer fredelige enn æsene. Guder for fruktbarhet, rikdom og trolldomskunster. Kjente vaner er Frøy, Frøya, Njord, Tyr og Frigg.

 

Odin

 

Herskerguden over alle andre guder. Holder til i Valhall. Her sitter han på den høye tronen Lidskjalv og kan se utover hele verden. Han er gift med Frigg og har sønnen Balder sammen med henne. Har også mange andre barn med andre kvinner, bl.a. Tor. Odin er flink i trolldom og kjenner godt til runenes magi. Ved å ofre det ene øyet sitt i Mime’s visdomsbrønn, ble han den klokeste i hele verden.

 

Sleipner

 

Odin’s hest med 8 bein. Født av Loke’s samkvem med en annen hest og kjent for å være den raskeste hesten i hele verden.

 

Hugin & Munin

 

Odin’s ravner som hver dag flyr verden rundt og forteller Odin hva som skjer. Hugin = tanken Munin = minne Gungne Dvergene smidde dette til Odin. Ved å kaste spydet over fienden, vier Odin dem til døden

 

Kvasir

 

Skapt av spytt fra æser og vaner etter vanekrigen. Av dette blei det skapt en skikkelse som er klokere enn alle andre. Han blir drept av dvergene Fjalar og Galar. Det tapper blodet, blander det med honning og lager den magiske skaldemjøden. Alle som drikker den, får evner som skald.

 

Mime

 

Jotne med egen visdomsbrønn i Jotneheimen. Mime blir sendt som gissel fra æsene til vanene etter krigen. De halshogger Mime og sender hodet tilbake til æsene. Odin tar hodet og galdrer over det, slik at Mime’s hode kan snakke til ham. Han får kjennskap til mange skjulte ting, og rådfører seg ofte med Mime’s hode. Den som drikker av Mime’s brønn skal få kunnskap om alt som skjer i verden.

 

Norner

 

De skal fortelle om framtida. De mest kjente er de tre skjebnegudinnene Urd, Skuld og Verdande, representerer fortid, nåtid og fremtid. De sitter under Yggdrasil og spinner på skjebnesveven, som viser lagnaden til alle menneskene. Alle barn får ved fødselen sin egen skjebnegudinne, ofte kalt diser. Skuld – Den som skal bli Verdande – den som er Urd – Den som var

 

Hel

 

Navnet på dødsriket og gudinnen som hersker der. Helheimen ligger under jorda, et sted langt mot nord. For å komme dit må man passere den halvt underjordiske elva Gjoll. Helheimen består av ni verdener. Hel er datter av Loke og jotunkvinnen Angerboda. Hun er halvt blå og halvt menneskefarget. Hel er søster til Midgardsormen og Fenrisulven.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil