Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > 1 melding mottatt

1 melding mottatt

Et kåseri om SMS-generasjonen. Er vi blitt FOR avhengige av mobiltelefonen? Frihet eller ikke?

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
29.03.2006


Diskusjonen rundt mobil er blitt hetet opp igjen, og vi sender flere SMS enn noen gang. Resultater som blomstrer opp av ivrige sms nordmenn kan være knytte mager, nervøsitet og trusler som flyr trådløst gjennom luften.. Mobbingen er fjernet bort fra skolegårdene, og flyttet rett hjem I stuen til folket.

 

Diskusjoner: Det er mange debatter I Norge I dag hvor det blir diskutert hvor gammel man skal være når man eventuelt skal få en mobiltelefon av mor og far. Diskusjoner som har med mobil og gjøre, kan skape knuter innen familien. Og føre til krangler. Ettersom knuter er til for å knytes opp, eller løses opp, kan foreldrene, for å løse opp knuten, veldig ofte gi opp krangelen, og la personen får seg en mobil.

 

Eksperter hevder at det kan bli sett på som barnemishandling hvis et tolvårig barn enda ikke har skaffet seg en telefon. Noen foreldre tenker; Strålende, da kan jeg få tak I barnet mitt når jeg vil og hvor jeg vil, mens andre er negative til mobiltelefon, nettopp fordi det er strålende. Bokstavelig talt.. Det er bevist at strålingen av en mobil, er helseskadelig.


 

Frustrasjoner: Det som er skummelt med denne SMS mobbingen, er at den tradisjonelle ”buksevann” mobbingen er usynliggjort. Den flyr, fraktet av et GSM nettverk, og bringer sine uhyggelige og veldig ofte hyggelige beskjeder igjennom luften. Jeg kan tenke meg at noen foreldre er engstelige for hva barna deres driver med på telefonen, og hva de bruker den til. Hvis neon vil være slem og sende en ekkel melding, eller om neon vil være hyggelig og sende en nattamelding,, så finner den deg alltid, bra eller dårlig nyhet. Den er der så fort du skrur mobilen på. Noen frustrerte ungdommer må leve med å daglig motta slike ekle meldinger, men tør ikke si fra, I frykt om å bli fratatt mobilen hjemme. Selv om det hadde kanskje vært det beste I slike tilfeller, så vil barna selv påstå at de ikke klarer seg sosialt sett uten mobilen.

 

Idyllisk? Mobilen kan være idyllisk på utrolig mange måter, og gi deg friheter du bare klarer å drømme om. Mobilen har gjort verden mye mer global, og fått mange kjærestepar sammen. Selv, har jeg hatt opplevelser hvor mobilen har vært sentral , et par ganger når jeg skulle kontakte politiet, eller brannvesenet for den saks skyld.

 

Mobilen har kanskje hatt sin negative innvirkning… blant annet at det er blitt lettere å levere trusler. Folk har fått hjerne kreft og andre hjerne skader av strålingen den produserer. Mange familier ønsker og har sikkert ønsket og ”slå knute” på nettverket, på grunn av tap av familiemedlemmer. Men er det noe vi må ofre for luksusen? Må vi lide litt for den enkle kommunikasjonsmuligheten? Mitt svar er ja, men det er kanskje fordi jeg enda ikke har vært utsatt for noen trusler eller mobbe SMS, og fordi jeg har kjøpt handsfree, som også følger med telefonen slik at man blir immun for det meste av strålingen. MEN jeg har mottatt støtende meldinger, og ikke minst sårende meldinger. SMS har en utrolig hard innvirkning når det står ord for ord, linje for linje, svart på hvitt..

 

SMS=KNUTE? OK, SMSer er som oftest lette å finne ut av hvor de kommer fra, fordi nummeret kommer opp I øverst skjermen; men nå har det seg sånn at sporing kan fort bli et skudd I mørket, I håp om å treffe. La meg forklare: Det finnes 4 millioner mobil nummere I Norge, og 40% av de er kontant kort. 1/4 del av kontant kortene er uregistrerte. Og mange av de nummerene som er registrert, er registrert med falskt navn og bosted. Teleselskapene har ingen mulighet til å søke opp mot Folkeregisteret, for å finne ut om informasjonen stemmer, og da oppstår det enda noen knuter innenfor mobil diskusjonen. Fordi du vet ikke hvem som sender ubehagelige meldinger til deg.

 

Kjente mobilselskaper som Jamba og Ringtoneking, som tjener sine penger på lett påvirkbare ungdommer, sender nå reklamer for at man kan sende meldinger som F.eks: U R A BITHC og Jeg hater deg, fra anonym avsender, hvis man betaler 10 kroner. Dette er det mange sterke reaksjoner på, men siden disse selskapene ikke er norske, kan det bli neon store knuter og knyte opp på veien til avskaffing av slike idiotiske tilbud.

 

Visste du at?

- Det er opptil 6 års fengsel på trusler via sms?

- PÅ nyttårsaften 2002, gikk det 18 millioner SMS igjennom luften I Norge på bare noen timer?

- I løpet av dette året, skal vi ha sendt 1,3 mrd SMS¨? Som blir 325 meldinger I året på hver av de som har mobil I norge…

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil