Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "På Flukt" av Sidney Sheldon

"På Flukt" av Sidney Sheldon

Denne kjekke boka heter "På Flukt" og er skrevet av en kjent forfatter, Sidney Sheldon.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
28.03.2006
Tema
På flukt


Tittelen: Tittelen på boka passer veldig bra til handlingen, for i nesten hele boka er hovedpersonen På Flukt. Den kan være litt kjedelig, men det går bra. Boka kunne egentlig ikke hatt en annen tittel, for da hadde teksten blitt mindre hemmlighetsfull, men tittelen liker jeg.

 

Forfatteren: Forfatteren heter Sidney Sheldon, er født 11 februar 1917 i Chicago, USA. Han har skrevet 200 manus til TV-serier, 25 store film-manus, 6 Broadway musikaler og 18 noveller, som tilsammen har solgt 300 millioner kopier. Disse novellene er gitt ut i 180 land på 51 forskjellige språk. Han har fått en Oscar for sitt arbeid, den fikk han for novellen "Jeg så han først." Sidney var den eneste i familien som fullførte "high school." Faren hadde ikke lest en eneste bok, så Sidney ble den første til det også. Han likte alt skjønnlitteratur så det var derfor han begynte å skrive.

 

Innledningen: Boka begynner med en situasjonskildring. Innledningen er en flystyrt hvor foreldrene til hovedpersonen dør. Denne innledningen fikk meg til å lese videre fordi den var spennede, man fikk lyst til å vite mer om hovedpersonen, selv om det eneste vi fikk vite om han i innledningen var at han var deres sønn, og han kom til å arve hele konsernet til faren etter foreldrenes død.


 

Romantype: Dette er en kriminalroman og en liten kjærlighetsroman. Her skjer det mord, forelskelse og flukting.

 

Tidsrom: Jeg vil si dette er vår/sommer, fordi han blir tilfeldig med i et gateløp, som han vant. Det burde jo helst vært på våren eller i sommeren. Jeg tror det strekker seg over 2-3 uker, fordi det står skrevet i boka.

 

Synsvinkel: Det er tredje person, han. Men når hovedpersonen tenker blir det Jeg-person.

 

Handlingsreferat: Boka begynner med flystyrten hvor foreldrene dør, da reiser hovedpersonen med sin onkel og tante til USA, hvor flystyrten tok plass. Dettegjør de for å bringe asken til foreldrene tilbake til deres hjemland, Japan. Også for å få lese testamentet til foreldrene, som advokaten til foreldrene har. Etter dette begynner flukten. Flukten starter med at hovedpersonen får vite at han har arvet konsernet til faren kun 18 år gammel. Onkelen har lyst på konsernet, og prøver derfor å drepe nevøen sin, men han slipper unna ved å sloss med en livvakt, og bli med i et gateløp. Etter dette forsetter onkelen jakten i lag med politi og leiemorder. En intens jakt forsetter gjennom hele boken, det faller også inn en forelskele og noen løgner. Noen vil kansje si at det eneste høydepunktet med boka er hvor den slutter, men det kommer an på om du liker boka eller ikke. Jeg synes det er mange høydepunkter, som når han blir forelsket og de mange gangene i boka han slipper unna.

 

Personskildring: Hovedpersonen heter Masao Matsumoto, han her to foreldre, men de dør i begynnelsen av boka. Masao er 18 år, og han beskrives som en aktiv gutt, siden han liker å danse og. Han har halvlangt svart hår, dessuten kommer han fra Japan, så han vil nok ligne den etninske folkegruppen. Han virker som en hygglig person, jeg kunne gjerne vært venn med han, selv om han er 4 år eldre enn meg.

 

De viktigste bipersonene er vel, onkelen Teruo Sato, leiemorderen Sam Collin og Sanae Doi. Den viktigste for Masao er vel Sanae, det er hun han forelsker seg i, men det skjer ikke før langt ut i boka, så han er ganske ensom de to første kapitlene. Onkelen Teruo og leiemorderen Sam, er de onde i denne novellen, det er de som vil ha Masao drept, Teruo for å få fullmakt over konsernet, Sam for pengene.

 

Miljøskildring: Handlingen foregår i USA. Mange byer, Wellingen, New York og Los Angeles. Wellingen beskrives som en koslig liten by nord i USA. New York og Los Angeles beskrives likt, stor byer med store bygninger, her er det også mye liv.

 

Min Mening: Jeg likte boka ganske godt, den var spennende fra begynnelse til slutt, det dabber kansje litt av i midten av boka, men det har man utholdenhet til. Det som er bra med boka er at det ordner seg til slutt, det er ikke sikkert det ordner seg bra, men det får du finne ut selv, hvis du leser boka. Jeg anbefaler denne boka til folk som liker litt spenning, og i tillegg "bittelitt" kjærlighet.

 

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil