Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Næringsstoffer

Næringsstoffer

Kort om noen av de viktigste næringsstoffene kroppen trenger.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
27.03.2006


Proteiner

Proteiner er et av de viktigste byggestoffene. Spesielt barn trenger dette næringsstoffet, fordi de vokser. Det er ikke bare barn som trenger protein voksne trenger også. Fordi proteinets har også oppgave å reparere gamle celler som også å bygge opp nye celler. Proteinet er bygget opp av en rekke av aminosyrer. Det finnes 22 typer aminosyrer. Både mennesker og dyr må få aminosyrer gjennom maten. Her i Norge er det ikke noen spesiell fare for at man skal få proteinmangel. Derimot er det verre for u-land. Protein burde gi 10-15%. Ett gram protein gir ca. 17 kJoule. Endel såkalt «bodybuildere» bruker ofte å innta proteintilskudd for å få større kropp og muskler. Protein får man vanligvis ved å spise fisk og kjøtt. Protein er en helt nødvendig næringsstoff som fett og karbohydrater.

 

<bilde>

 

Fett


De aller fleste tenker fedme når de hører ordet fett. At fett bare er dårlig og gjør helsa di verre. Dette er ikke sant. Det finnes 3 typer fettsyrer: mettete, ensumettete og flerumettete. Fettet inneholder masse energi i fett og den er vårt «drivstoff». Den beskytter også kroppen indre organer, og inngår i opppbyggingen av celler.

 Men fett er ikke bare helt bra, den har også noen mørke sider. Man bør helst unngå fet mat som sjokolade, chips og kaker.

 

Mettet fett:

Får vi fra dyreriket for eksempel, smør, ost, pølse og flesk. Spiser vi for mye mettet fett øker kolestorolet. Det begynner å skje en åreforkalkning. Kolestorolet tetter igjen blodårene og man kan få fatale konsekvenser.

 

Flerumfett:

Det har 2 eller flere dobbelt bindinger. Flerumfett er sunnere enn mettet fett. Man får flerumfett i seg ved å spise fisk, tran og soyaolje.

 

Enumettet fett:

Det har dobbeltbinding. Dette er sunnt fett, det motvirker åreforkalkning som mettet fett gjør. Man får i seg enumettet fett ved å få i seg olje, oliven og sapsolje.

 

Mennesker trenger fett, men små mengder. Det bør helst være umettet fett.

 

Karbohydrater

Består av karbon og hydrat. Sukker som vi alle kjenner til er karbohydrat. Karbohydratene er bygd opp som i ett halskjede – det er mange enheter som er lenket sammen. Formelen for en enhet C6 H12 O6. Fett og karbohydrater er liksom kroppens «drivstoff».

 

Glukose eller druesukker og fruktose eller fruktsukker finner vi i bær, grønnsaker og honning. Disse sukkertypene blir tatt direkte opp i blodet og gir enegri raskt.

 

Langsomme karbohydrater finner vi i matvarer som inneholder stivelse for eksempel: poteter og grovbrød. Dette er verdifulle karbohydrater fordi de innholder viktige stoffer som; protein, mineraler og kostfiber.

 

<bilde>

 

Hurtige karbohydrater bør unngås, men noen er viktige også. Sukker er ett eksempel på dette. Det gir oss energi en kort stund og senere blir man slapp.

 

Vitaminer

Vi må få vitaminer gjennom kosten fordi kroppen produserer enten for lite eller ingenting av det. Vita kommer fra latin og betyr liv. Vitaminer er livsviktige for oss. Man deler vitaminen i 2 grupper: de som løser seg opp i fett og de som løser seg opp i vann. Fettløselige er vitamin A, D, E og K. Vannløselige er vitamin B og C.

 

Vitamin A

Gir oss bedre syn i mørket og beskytter mot forskjellige infeksjoner. Margarin er tilsatt vitamin A.

 

Vitamin B

Øker kroppens forbrenning av fett, karbohydrater og proteiner. Alle B vitaminene fins i mange av de vanlige matvarene.

 

Vitamin C

Heter askorbinsyre og bygger opp bindevev. Det er masser av vitamin C i frukt, bær og grønnsaker. Vitamin C hjelper også kroppen til å ta opp jern fra maten for eksempel leverpostei.

 

Vitamin D

Vitamin D er nødvendig for oss sånn at kroppen skal kunne greie å ta opp kalsium og fosfor fra tarmene. Lite vitamin D i oppveksten kan gi svake tenner. Hos eldre kan lite vitamin D gi beinskjørhet.

 

Mineralstoffer

Kroppen trenger også mineraler. Noen mineraler som kalsium fungerer som byggestoff i kroppen, mens andre er viktigere for det som skjer i kroppen. Jern trengs for at blodet skal kunne frakte oksygen fra lungene og ut til cellene i kroppen.

 

Kalsium og fosfor

Viktig for tennene og skjelettet. I fosteperioden og oppveksten er behovet for vitamin D, kalsium og fosfor stort. Melk er en viktig kilde for kalsium, men varer som inneholder kalsium er også rike på fosfor. Kalsium og fosfor sin hovedoppgave er å bygge, og gjøre tennene og skjelettet sterkt.

 

Jern

Jern sin oppgave er å frakte oksygen i blodet. Lite jern, jernmangel, kan føre til trøtthet og slapphet. Jern i kjøtt produkter blir lettere tatt opp enn jern i brød, gryn og pasta.

 

Vitaminer og mineraler er nødvendige for å unngå sykdommer.

 

Vann

En voksen manns vekt inneholder ca. 60% vann. Man må ha en riktig væskebalanse, uten vann overlever man bare i noen dager. Vannet sine oppgaver er å holde kroppstemperaturen normal og føre bort avfallsstoffer. I løpet av en dag skiller man ut 2 liter vann gjennom avføring, svette og pust.

 

Ved feber eller diaré mister kroppen mye væske da er det bra å drikke mer enn vanlig.

<bilde>

 

Livsstilsykdommer

Livsstilsykdommer menes med at, hvis man spiser usunt og fet mat får man livsstilsykdommer. Dette kan være diabetes, anoreksia, fedme, overvektighet, beinskjørhet, kreft og blodpropp.

 

Godt & sunt kosthold

Spise mer grovbrød, mer poteter, mer grønnsaker, fisk og mer frukt og bær. Innta tran, mineraler og vitaminer. Spise mindre sukker, søtsaker, brus, fete oster og salt.

 

Meny for en uke

 

Frokost

Lunsj

Middag

Kvelds

Mandag

 

 

 

 

 

Tirsdag

 

 

 

 

 

Onsdag

 

 

 

 

 

Torsdag

 

 

 

 

 

Fredag

 

 

 

 

 

Lørdag

 

 

 

 

 

Søndag

 

 

 

 

 

 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil