Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > De 50 gullmyntene

De 50 gullmyntene

Handler om en ung mann som er veldig lat og da får han seg en lærepenge.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.03.2006
Tema
Verdier

Ivan åpnet døra av det gamle huset: " God kveld, herr Bruno", sa han.”Bare kom inn. Jeg er veldig glad for å se deg. Sitt ned, så henter jeg litt vin", sa herr Bruno.

 

De to mennene drakk vin og pratet om været og familiene sine. Så sa Ivan: "Jeg ser at det er noe som bekymrer deg, herr Bruno. Hva er det snakk om?"

 

Herr Bruno sukket. " Det er mitt barnebarn, Mario.”, svarte han. "Han er en grei gutt, men veldig lat. Hele dagen ligger han i køyesengen og nekter å gjøre noen ting. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre."

Ivan tenkte litt, så sa han: " Jeg har en ide som jeg tror kan hjelpe deg med problemet", sa han, og fortalte til herr Bruno om planen. Herr Bruno smilte: " Det er en bra plan. Vi får håpe den funker."

 

Neste morgen klokka elleve, spaserte Ivan til det gamle huset hvor Mario ligget i køyesengen, og koste seg i sola. "God morgen, Mario", sa han stille. Han tok opp et sammenkrøllet papir fra lommen sin og så på Mario. "Jeg fant et gammelt kart", sa han. " Det er veldig vanskelig å lese den, men det ser ut som det er begravd 50 gullmynter på åkeren." Mario reiste seg opp: " 50 gullmynter... Det ville vært noe det. La oss lete etter dem!" sa han og hoppet ut av køyesengen.

 

Neste dag stod Mario opp tidlig. Da Ivan kom til åkeren, var Mario allerede der, og gravde etter gullmyntene. Jorden var tørr så Ivan sa til han: " Du må vanne jorda siden den er så tørr. " Mario dro straks for å finne vannslangen. Han vannet hele åkeren.

 

Ivan tok opp kartet og så på den. " Kanskje du burde grave der hvis du vil finne gullmyntene", sa han og pekte. I det øyeblikket var masse barn på vei hjem fra skolen, så de sprang over åkeren. " Jeg tror jeg må jage dem bort neste gang. De kan finne gullmyntene og ta dem", sa Mario. " Jeg skal nok finne på noe, men nå, tilbake til arbeidet."

 

Han gravde først mot nord , så mot sør, deretter mot vest og så mot øst. Han hadde gravd over hele åkeren, men fant ikke en eneste gullmynt. Nå var han forbanna, så han dro hjem. Han så ikke Ivan som hadde dyrret frø over åkeren.

 

" Kanskje jeg leste ikke kartet bra ", sa Ivan da han kom hjem til Mario. " Jeg skal sende dette kartet til min venn, han forstår seg på sånne ting. Han kommer sikkert til å skjønne denne rare håndskriften. Jeg skal ringe deg når jeg får noen svar fra han."

 

Mario ventet i ukesvis. Endelig en morgen, kom Ivan." Kom og se på åkeren", sa han. Sammen med herr Bruno dro de til åkeren. Mario så på åkeren. Han var forbauset. Hele åkeren var dekket av den gode, grønne salaten. " Ser du resultatet av det du har gjort? Jeg har bare dyrret frø over åkeren", sa Ivan mens han smilte.

 

I det øyeblikket kjørte en mann forbi. " Du kan få all salaten for 50 gullmynter", sa herr Bruno til mannen. Mannen telte 50 gullmynter og ga dem til herr Bruno. Mario og Ivan tok ut salaten og hjalp mannen med å sette dem i bilen.

" Her har du dine 50 gullmynter" , sa herr Bruno mens han smilte, og ga dem til Mario.

 

Mario så på herr Bruno, så så han på Ivan. " Jeg tror at det var dere to som gjorde dette her, sa han sint, men så begynte han å le. Han takket her Bruno for pengene og ville gi dem til Ivan, men han ville ikke ta dem imot.

" De er dine", sa han," Det var du som tjente dem."

 

Fra da av har Mario alltid jobbet hardt og var aldri lat.......

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil