Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Izzat

Izzat

Filmanmeldelse av den norske filmen "Izzat".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.03.2006
Tema
Filmer


For en film! Dette er en av de beste norske filmene jeg har sett. Ikke nok med at man har fått servert den beste norske actionfilmen, (kanskje den første). Men det er en mening bak all ondskapen også.

 

Filmen starter med at at Wasim som er hovedrollen, må skyte broren sin. Men rett før han skal trekke av, så gjør vi et hopp tilbake i tid. Vi ser da han og kameratene hans er ungdommer. Vi ser hvordan de ble utstøtt av samfunnet, og hvor vanskelig det var å være innvandrer i Norge på 1980-tallet. Nærmere bestemt pakistansk innvandrer. Disse hoppene i tid er med på å understreke filmens viktige budskap, som handler om hvordan gjengmiljøet i Oslos underverden ble skapt, eller like viktig hvorfor.

 

Wasim (Emil Marwa) forteller gjennom hele filmen. Dette er med på å forsterke inntrykket av filmen positivt, siden man da kan sette seg inn i hvor ille dette miljøet er, siden man får høre tankene hans.

 

Mens Wasim og kameratene er unge ser vi hvordan de blir lokket i inn i ``East side crew``, dette er en brutal narkotikagjeng. Etter dette gjør vi ett hopp tilbake til Wasim som voksen. Han og kameratene har nå fått stor innflytelse i gjengen. Gjengen ledes av Sadiq og broren. Disse ble vist banket av onkelen deres som fikk de til landet, ulovlig. Sadiq og broren skal ha drept onkelen sies det, ingen har i hvert fall sett ham. Riaz er bestekameraten til Wasim, men begynner å bli lei av å være underordnet. Munawar er den tredje kompisen, i den opprinnelige vennegjengen fra ungdomsårene, Han begynner også å bli lei av å være ``gangster``.  


 

``East side crew``, har en fet tid på 1980 og 1990 -tallet. De blir snart Oslos narkotika konger. Det eneste som nå står i veien er ``Kula``, en annen nakotikaselger. Han misliker de nye narkotikagjengene og en maktkamp er igang. Det hele topper seg da ``East side crew`` tar den støste kunden til ``kula``, nemlig ``Svensken``. ``Kula`` varsler krig, og gjett om det blir. Det hele topper seg nemlig med at broren til Wasim, skylder et stort spillelån, på ``Kula`` sitt utested og casino.

 

Videre begynner det også å bli intriger innad i gjengen. Riaz har nemlig gått i deknig, etter at han tystet på broren til Sadiq. Broren til Sadiq blir deportert, og dermed sverger Sadiq på at han skal hevne at han har mistet sitt eneste familiemedlem.

 

Hevn blir det mer enn nok av. Sadiq og gjengen finner nemlig Riaz ikke uventet. De Banker han, og Wasim blir tvunget til å drepe sin beste venn. Dette er filmens vendepunkt. Det får wasim til å vende ryggen til gjengen da den eneste vennen han har igjen er Munawar. Men også han stikker av, med bedre hell. Wasim selger selv, utenom gjengen. Dette etter at han har vært i Pakistan og smuglet med seg narkotika, for å redde brorens skinn. Det klarer han, men han får til gjengjeld gjengen på seg. Men Wasim har en ``livsforsikring``. Han har en film fra et overvåkningskamera, under en narkotikahandel. Han får kopiert flere kopier, og kontakter folk som skal gi den til politiet vist det skulle skje han noe. Han kan få fengsel i Norge for det som er på filmen, mens Sadiq kan bli deportert fordi han ikke er Norsk stasborger. Wasim avtaler et møte, og forteller om sin forsikring. Dette får Sadiq`s sinne til å gå i kok.

 

Men Sadiq og ``kula``, som nå har slått seg sammen for å klare seg, vet å spille kortene riktig. Å ikke før Sadiq har begynt å håpe på bedre tider, får han en video der vi ser ``kula`` voldtar lillesøsteren til Wasim, mens Sadiq filmer.

 

Wasim reagerer med en gang i rent raseri, og drar til utestedet til ``kula``, der lillesøsteren hans blir holdt fanget. ``Kula`` og Sadiq, krever at de skal få tilbake filmene, som kan avsløre de to. Da Wasim sier det er en kasset igjen hos en advokat, som han får hentet i morgen, svarer bare de to at da får han bare vente til i morgen.

 

``Hun klarer sikkert en omgang til``, sier de for å pirre Wasim litt ekstra. Dette forteller en hel del om hvor lite fett, det liksom ``fete`` gjenglivet var på førsten av filmen. Selv om vi får se hvor lite ``fett`` gjengvirksomheten er, så ser vi her hvor dypt de to gjenglederne har sunket. Men det de to ikke vet, er at Wasim har smuglet med seg en pistol inn. Han skyter først to skudd i underlivet til ``Kula``, for deretter og havne i vill slåsskamp med Sadiq. Sadiqs høyre arm Faroq tar med seg søsteren til Wasim, Og sier til Sadiq at han også har en søster. Men før en av dem rekker å drepe den andre kommer politiet. Når alt ser ut til å være roe seg kaster plutselig Sadiq seg over Wasim. Men før han rekker å gjøre Wasim noe, skyter Wasim ham. Slik ender filmen med Wasim i fengsel.

 

Jeg syntes det var en sterk film, ikke bare sett i action-perspektivet som den faktisk har mer enn nok av. Men også rent symbolsk, dette er en film som får både ungdom og de voksne til å tenke tror jeg. Den viser hvor vanskelig det kan være og integrere seg i Norge, både før men også nå. Jeg mener gjengene finnes jo fortsatt. Jeg vet ikke om det er like ille, men utifra medias framstilling virker det som om det ikke er langt ifra. Lyden i filmen er det ikke noe å si på, med flere norske rockeband på ``soundtracket``. Selv om det er en lavbudsjetts-film klarer regissøren Ulrik Imitaz Rolfsen og formidle budskapet i filmen. Filmingen er det heller ikke noe å si på, da det blir brukt virkemidler, som å hoppe i tid som jeg har sagt, som jeg kanskje trodde ikke skulle være så bra. Fordi at når jeg så den første gang tenkte jeg: ``å nei ikke en kjedelig norsk film nå igjen``. Men jeg angret fort det jeg tenkte utover i filmen. . Filmen hadde premiere 7. oktober, hørte ikke så mye om den da, men mye om den nå , dette sier litt om hvor stor den er blitt.

 

<bilde>

Izzat betyr ære!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil