Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Karbohydrater og Fehlings væske, GK

Karbohydrater og Fehlings væske, GK

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.06.2000

Utstyr:

 

4 reagensrør Reagensrør stativ Kjele med kokende vann Vernebriller Glukose Fruktose Sakkarose Fehlings væske Hcl (saltsyre) NaOH (Natrium hydroksid)

 

Vi fyllte 4 reagensrør med vann og forskjellige karbohydrater:

 

-glukose
-fruktose
-sakkarose

 

Så tilsatte vi 1ml Fehlings væske i 3 av rørene, mens vi hadde 1ml Hcl i det siste røret. Vi varmet opp i vannbad

 

Etter noen minutter kunne vi se en reaksjon mellom glukosen og Fehlings væske (A) ,og fruktosen og Fehlings væske (B). Disse karbohydratene ble farget rødbrune når de reagerte med Fehlings væske. Det tredje røret, (C), reagerte ikke med Fehlings væske. Sakkarose er ikke et frukt/druesukker. Det siste røret (D) reagerer i første omgang ikke med Fehlings væske.

 

Vi blandet 1ml NaOH i reagensrør D. Etter dette hadde vi oppi Fehlings væske (1ml). Nå kom reaksjonen. Blandingen i D ble rødbrun. Hvorfor?

 

Jo, når vi varmet opp Sakkarose med Hcl skjedde det en reaksjon. Sakkarosen ble spaltet og vi fikk fruktose/glukose.

 

 

C12H22O11 C6H12O6 + C6H12O6 Nå som den er spaltet reagerer den med Fehlings væske fordi Fehlings væske reagerer med akkurat disse sukkerartene, frukt - og drue-sukker.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil