Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Beatles" av Lars Saabye Christensen

"Beatles" av Lars Saabye Christensen

Ameldelse av boka "Beatles".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.03.2006
Tema
Beatles


Forfatter: Lars Saabye Christensen

Utgivelsesår: 1984

 

”Beatles”, av suksessforfatteren Lars Saabye Christensen (52), er en av vår tids mest populære ungdomsbøker. Et samstemmig kritikerkorps i Norden gav romanen topp omtale som en velskrevet og underholdene skildring av 1960- og 70-tallets ungdomstid på Oslos vestkant. Boken ble Saabye Christensens gjennombruddsroman som han fikk Bokhandlerprisen for og ble innledningen på et stort forfatterskap.

 

Fortellingen handler om Kim og hans kompiser fra Oslo som alle står på terskelen til å bli voksne. Vennegjengen på fire, som vi følger fra siste klasse på Folkeskolen – nå Barneskolen, er håpløst fortapt i den engelske popgruppen, ”The Beatles” som revolusjonerte populærmusikken på 1960-tallet. Kameratene tok navnene fra Liverpool-bandet som sine kallenavn: Kim er Paul, Sebastian som bor med moren sin er George, Gunnar med sin kommunistiske og politisk aktive bror er John, og Ola, den store ulykkesfuglen, er Ringo. Kim som er hovedperson og som ”fortellerstemmen” i boken, er enebarn og bor trivelig sammen med sine foreldre på Oslos nest beste vestkant, Majorstua/Frogner. Moren er hjemmeværende og faren er bankdirektør, men de er dermed ikke spesielt velstående; familiedrømmen er å anskaffe seg bil. Men hytte hadde de, en sliten rønne utpå Nesodden som familien bruker flittig om sommeren. Jensenius, en eldre, raus mann i leiegården, er Kims hemmelige venn og familiens nabo som bor i etasjen over. Han var en gang en operasanger med suksess, men de ”gylne” dagene er over og som arbeidløs drikker han seg ofte fra sans og samling i hverdagen. På kveldene plager han naboene med sin forfyllede stemme. Men det er ikke bare Jensenius som blir framstilt som en ”mislykket” karakter i boken: onkelen til Kim, broren til hans far; Hubert er en utradisjonell og vimsete surrekopp som har tegnejobb for de store tidsskriftene i hovedstaden. Onkelens forhold med den unge og vakre Henny skal gi Kim hans aller første smak på jentekroppen. Men det er livet med vennegjengen, de fire pubertetsguttenes opplevelser og utfordringer, som er bokens drivkraft. Sammen opplever de en verden hvor optimistiske framtidsdrømmer blir stadig vanskeligere å oppfylle. Med ”The Beatles” som forbilde har de selv en drøm om å bli berømte med bandet ”Snafus”. Fotball er annen felles interesse, blant annet blir vi med på en opplevelsesrik fotballtur med klubblaget til Danmark. Her opplever Kim at hans første kjærlighet, Nina som har flyttet til Danmark, svikter ham til fordel for en ”hippiedust” i København. Oppvekststiden i Oslo på 60-tallet, innbærer også utprøving av ”fattern’s” cigarer på gutterommet og teltturer i Oslomarka med alkohol. Senere utvikler kameratlivet seg til hard festing og også narkotikamisbruk for en av guttene som havner på kjøret.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil