Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Rock

Rock

Musikkprosjekt i 10. klasse om hvordan rock som musikksjanger har utviklet seg.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.03.2006
Tema
Rock


Begrunnelse av valg

Jeg valgte å skrive om rock fordi det er den sjangeren innen musikk jeg liker best. Det er spennende og varierende å høre på. Jeg ønsket også å finne ut hvordan rock har utviklet seg gjennom tidene og hva som er kjennetegnet. Grunnen til at jeg synes det er interessant er at det blir blandet inn flere forskjellige instrumenter som har hver sin betydning og det blir fulgt en spesiell rytme gjennom sangen. Tekstene har også ofte en betydning og gjennom dem kan man dele meningene sine med andre. Jeg ville skrive om sjangeren fordi det er mange band innenfor som er interessante og jeg klarte ikke å bestemme meg for hvilket jeg skulle velge.

 

Problemstilling:

Jeg ønsker å finne ut hvordan rock musikk har utviklet seg gjennom tidene, hva som kjennetegner de forskjellige typer rock og hvilke artister og band som er innenfor denne sjangeren.

 

Forord om rock

Rock er en veldig populær musikk sjanger, som vanligvis inneholder sang, elektrisk gitar og baklyd. Andre instrumenter, som saksofon er også vanlig i noen stiler. Rock sjangeren er bred, og grensene om hva som tilhører rock er dårlig definert.


 

Den grunnleggende innflytelsen var Rock and Roll. Tidlig i 1960 årene ble Rock and Roll sett på som upopulært, og utbruddet av den Britiske rocken på 60- tallet gjorde at det ble det insistert på at man skulle bruke ordet rock musikk. Etter “den Britiske invasjonen spredte denne musikken seg også til USA, og ble et internasjonalt fenomen som fikk stor sosial innvirkning på verden. Konkurrerende parter har gitt kreditt for at rock musikk har vært med på å få slutt på kriger og å spre fred og toleranse.

 

Rock er blitt ekstremt populært tvers over kloden, og har utviklet seg til å bli stor variasjon i stilene med utbredt popularitet i de fleste land i dag. Alt i alt av album salg, er rock den mest populære sjangeren innen musikk.

 

Tidlig Rock n’ Roll

Rock and Roll begynte med artistene Chuck Berry, Little Richard, Fast Domino, Buddy Holly, Ritchie Valens, The Big Bopper og Jerry Lee Lewis. Disse artistene hersket rundt i verden sammen med Elvis Presley seint på 50-tallet. De inspirerte den Britiske invasjonen.

 

Britisk rock

Storbritannia ble fort et nytt sentralt sted for Rock and Roll, uten farge hindring som beholdt “race records” eller Rythm and Blues atskilt i U.S. Cliff Richard hadde den første britiske Rock and Roll slageren med “Move it”, som startet begynnelsen av forskjellig Britisk rock.

 

Rock and Roll falmet til å bli lettvekt pop og sukkersøte ballader, men på klubber og lokale dansesteder begynte man å spille rock med en intensitet. På slutten av 1962 hadde den Britiske rocken startet for fult, med grupper som hentet et stort spekter av Amerikansk innflytelse inkludert soul musikk, Rythm and Blues og surfe musikk, spiller for dem som danser the twist. Musikken utviklet seg fort og utviklet seg til å bli en populær musikk jorden rundt.

 

De første nytolkningene av amerikanske melodier, disse gruppene satte mot i den originale rockens oppsett med en klasse fornuftighet og et økende kompleks av musikk ideer.

 

The Beatles brakte et tiltrekkende image, låt skriving, og personalitet. Seint i 1963 startet The Rolling Stones, som en av de økende gruppene som viste blues preg slik som The Animals og The Yardbirds, og seint i 1964 The Kinks, etterfulgt av The Who, representerte de en ny stil: Mod style. Den økende musikalske risikabelritet av gruppene ble forklart av The Beatles Rubber Soul i 1965. Doping antydning økte etter hvert som musikken nærmet seg Psychedelia.

Britisk invasjon.
Etter deres begynnende suksess i Storbritannia, lanserte The Beatles en stor USA turne til ekstatisk reaksjon, et fenomen som fort ble kalt Beatlemania. Selv om de ikke var det første bristiske bandet som kom til USA, kom The Beatles på fremste linje, de triumferte USA på deres første besøk i 1964. Gjennom tidlig og midten på 60-tallet, så amerikanerne ut til ha en umettelig lyst for britisk rock.

 

Andre band, inkludert The Who hadde også suksess gjennom denne perioden, men de nådde toppen av popularitet ved den neste britiske invasjon seint i 1960 årene.

 

Garage rock

Den britiske invasjonen frembragde en rekke av etterliknere i USA og rundt i verden. Mange av disse bandene var mer ubearbeidet enn bandene de prøvde å etterlikne. Med å spille hovedsakelig for lokalt publikum og spille billig inn, veldig få av disse bandene slo gjennom.

 

Bob Dylan og folkerock

Folk hadde sett sterke bånd mellom Storbritannia og Amerika, og i begge landene var det en puritansk motsetning når det gjaldt elektriske instrumenter og gjenopplivelse av tradisjonelle sanger kombinert med begeistring for akustisk blues musikk, og forfremmelse av nye sanger med en samfunnsbeskjed. Bob Dylan var nok den mest populære i denne bevegelsen, slagerne hans med Blowin’in The Wind og Masters of War brakte protest sanger et større publikum. Dylans eget bidrag fortsatte, “Like a Rolling Stone” ble Amerikas bestselger.

 

 

Blowin’in The Wind av Bob Dylan:

 

How many roads must a man walk down

Before you call him a man?

Yes, 'n' how many seas must a white dove sail

Before she sleeps in the sand?

Yes, 'n' how many times must the cannon balls fly

Before they're forever banned?

The answer, my friend, is blowin' in the wind,

The answer is blowin' in the wind.

 

How many times must a man look up

Before he can see the sky?

Yes, 'n' how many ears must one man have

Before he can hear people cry?

Yes, 'n' how many deaths will it take till he knows

That too many people have died?

The answer, my friend, is blowin' in the wind,

The answer is blowin' in the wind.

 

How many years can a mountain exist

Before it's washed to the sea?

Yes, 'n' how many years can some people exist

Before they're allowed to be free?

Yes, 'n' how many times can a man turn his head,

Pretending he just doesn't see?

The answer, my friend, is blowin' in the wind,

The answer is blowin' in the wind.

 

 

Psykedelisk rock

Psykedelisk begynte på folkescenen, med Holy Modal Rounders som introduserte temaet i 1964. Med en bakgrunn som inkluderte folket og jug band musikk. Musikken ble økende mer involvert i opposisjonen til Vietnam krigen. I Storbritannia hadde Pink Floyd utviklet Psykedelisk rock siden 1965 i undergrunn kultur scenene. I august 1966 ble The Beatles med på moroa med deres Revolver som kjennetegner psykedelda i Tomorrow Never Knows og i Yellow Submarine som kombinerte disse antydningene med å appellere til barn, en plan for å holde musikken populær. I USA svarte The Beach Boys med Pet Sounds. Fra en blues rock bakgrunn, debuterte den britiske gruppen Cream i desember, og Jimi Hendrix ble populær i Storbritannia før han vendte tilbake til Amerika. Rock and Rolls sosiale samlinger høydepunkt ble sett under rock festivalene seint på 60 årene, den mest berømte som var Woodstock festivalen begynte som en tre dagers kunst og musikkfestival og endret seg til å bli en “happening”, ettersom hundrevis av tusener av håpefulle unge fans.

 

Progressiv rock

Musikken i seg selv går for det meste i gitar, bass og trommer. Tidligere brukte noen band saksofon og keyboard, men nå ville band som The Beach Boys og The Beatles eksperimentere men nye instrumenter. Hard klassisk musikk, jazz, elektronisk og eksperiment musikk resulterte i det vi kaller progressiv rock. Progressiv rock kan være nydelig eller disharmonisk, høyt sammensatt eller minimalistisk, noen ganger alt innen en sang. Noen ganger var det nesten ikke gjenkjent som rock i det hele tatt. Noen særlige praktiserende er King Crimson, Jethro Can, Genesis, Magma og Pink Floyd.


 

Heavy metal

En ny bølge av britiske band og artister var svært populær under denne perioden. Fremføringene fra disse bandene var spektakulære. Gitar inspirerte forestillinger slik som Cream og Led Zeppelin var tidlig eksempler på denne blues-rock formen, men tyngre rock band som Rush, Deep Purple og spesielt Black Sabbath har hatt en større innflytelse på metall musikk. Den mer aggressive stilen av rock kom til å bli kjent som heavy metal.

 

Arena Rock
The Beatles og The Rolling Stones hadde satt et platå for massive live konserter. Den voksende populariteten av metall og progressiv rock førte til at flere band gjorde det bra. Verden så en felles forandring og ville tjene på et stort spillested. Fellesverdenen så nå forandringen og fikk et stort utbytte og begynte å markedsføre en seria av noe som ble kjent som arena rock band. Band som hadde røttene i andre sjangere, som Queen, Pink Floyd og Genesis, de laget veien med å ha ekstravagante live forestillinger som tiltrakk seg mange fans.

 

Denne bevegelsen ble en foreløper til kraftig pop de fremtidige tiårene, og satte form for live forestillinger av berømte artister.

Soft rock/pop
Selv rock musikk kunne være dempet, eller hvert fall mellom dempet og hard. Med dødsfallet til The Beatles som gruppe, begynte mange grupper å ta denne mildere rocken for seg og legge delvis orkester til noen av de første ”power balladene”. Solo artister som Manilow, Olivia Newton-John, og Eric Carmen, og grupper som Bread, The Carpenters, og England Dan & John Ford Coley gjorde det stort innen det vi i dag kaller soft rock.

 

Klassisk rock dukker opp

Men grupper som Queen, Led Zeppelin, AC/DC, Aerosmith, REO Speedwagon, ZZ Top, Van Halen, og The Rolling Stones og soloartisten Peter Frampton ble for det meste hørt på AM radio. Aerosmiths rocke hymne “Walk this way”, sammen med mange andre ble denne populær blant ungdomsskolene og videregående elever. Det var en epoke der både mild og hard rock var blandet sammen. Ekstreme populære opptak var Led Zeppelins “Stairway to Heaven” og Queens “Bohemian Rhapsody” som faktisk satte de sammen.

 

Punk Rock

Punk rock startet som en reaksjon mot den produsent drevne musikken til disko, og mot oppfattelsen av progressiv rock som hadde blitt til arena rock. Tidlige punk band brukte tungheten fra garasje bandenes etikk: spilt av band som var ekspert innen musikk var ikke et krav, punk var enkelt, med tre akkorder. Mange av disse bandene presterte også sjokkere i dominerende samfunn, protesterte mot “fred og kjærlighet” bildet til det tidligere musikalske opprøret på 1960 tallet.

 

Punk hevet seg over offentligheten bevissthet nesten samtidig i Storbritannia med Sex pistols og Clash og i Amerika med The Ramones. The Sex Pistols valgte aggressive scene navn og prøvde deres beste å leve opp til dem, med fullt overlegg protestere mot alt som symboliserte “hippier”. The Ramones forklarte den amerikanske versjonen av punk: like aggressiv, men mest fiendtlig. Punk var for det meste et østkyst fenomen i USA frem til seint 1970 når Los Angeles band som X og Black Flag slo gjennom.

 

I 1994 slo Green Day gjennom forbannelsen med å være punk rockere og ikke følge hovedstrømmen. Green Day ble kastet ut fra undergrunnen fordi de hadde blitt kjent i den dominerende verden. Bekjentgjøringen av punk i 1990-årene førte til dagens populære musikk.

 

Rocken varierer i 1980 årene.

I 1980-årene varierte den populære rocken. Tidlige delen av tiåret klarte Eddie Van Halen å oppnå en nyskaping innen rock gitar, mens vokalistene David Lee Roth og Freddie Mercury fornyet rollen som frontmann. Samtidig forble den nye pop bølgen populær, mens pop-punk opptrederne som Billy Idol og The og-og’s samlet glans.

 

Hard rock og Hair metal

Tung metall syknet bort ubemerket til midten eller seint på 70-tallet. Noen få hard rock band klarte å holde det ved like som Queen, AC/DC, Led Zeppelin og Aerosmith. Musikk kritikere hatet rett og slett sjangeren, og hovedstrømmen av lyttere prøvde helt å unngå musikken på grunn av dens underlighet. Men i 1978 forandret dette seg. Van Halen debuterte, detter resulterte i bred popularitet som var basert på høy, karrig rock og roll.

 

Mens band som Van Halen og Metallica fornyet seg innen sjangeren, formulerte den nye gruppe fra den nye bristiske tunge metallen det som seinere ble kjent som hair metall. Mötleu Crüe, Bon Jovi og Ratt er ofte sett på de som først ble populær. De ble kjent for sin lettsindige livdstil, håret, feminin bruk av sminke, klærne som vanligvis spander og bar overkropp. Sangene var basert på sex, alkohol, narkotika, og hemmeligheter.

 

På midten av 1980 ble et nytt prosjekt utviklet som gjorde at hair metallband hadde to sanger - en dempet ballade, og den andre en hard rock hymne. Den originale delen av Van Halen ble oppløst i 1985, dette skapte et tomrom innen sjangeren. I 1987 slapp Guns N’ Roses ut Appetite for Destruction, som ble enormt vellykket. Inntil hair metallens dødsfall tidlig på 90-tallet, var Guns N’ Roses stander innehaveren av hard rock, og påvirket lyden med å omfatte innflytelse fra punk rock og thrash metall.

 

Post-grunge og nåværende synspunkt (1995-)

En andre bølge av alternativ rock band begynte å bli populær. Foo Fighters, Green Day og Radiohead var i fremste linje på radio, og 311, og Rage Against the Machine fikk frem en ny rap/rock kryssende lyd. Band som Blink-182 og Green Day definerte pop punk til slutten av 90-tallet. På denne tiden begynte “nu metal” å bli populær, det inneholdt en blanding av grunge, metall og hip-hop.

 

Ved å bruke en nedstemt 7 strengers gitar. Laget KoRn sitt første overveldende album i 1994. Dette hjalp andre nu metal band som Linkin Park, Slipknot, Stativ -X, Disturbed og Limp Bizkit.

 

Etter å ha eksistert i den musikalske undergrunnen ble det en gjenoppblomstring for garasje rock i 2000, med band som The White Stripes, The Strokes, Jet The Vines og The Hives slapp alle ut vellykkede singler og albumer.

 

Sosial innvirkning

Påvirkningen av rock and roll har sto rekkevidde, og har vært betydningsfull verden rundt når det gjelder mote, film stiler, og holdning ovenfor sex og seksualitet og bruk av narkotika og alkohol. Rock and roll kan også bli betraktet som en livs stil i tillegg til en musikkform.

 

 

Civil War av Guns N Roses

 

(Slash / McKagan / Rose)

Special Thanks Niven / James

 

What we've got here is failure to communicate.

Some men you just can't reach...


So, you get what we had here last week,

Which is the way he wants it !

Well, he gets it !

N' I don't like it any more than you men.

 

Look at your young men fighting

Look at your women crying

Look at your young men dying

The way they've always done before

 

Look at the hate we're breeding

Look at the fear we're feeding

Look at the lives we're leading

The way we've always done before

 

My hands are tied

The billions shift from side to side

And the wars go on with brainwashed pride

For the love of God and our human rights

And all these things are swept aside

By bloody hands time can't deny

And are washed away by your genocide

And history hides the lies of our civil wars

 

D'you wear a black armband

When they shot the man

Who said "Peace could last forever"

And in my first memories

They shot Kennedy

I went numb when I learned to see

So I never fell for Vietnam

We got the wall of D.C. to remind us all

That you can't trust freedom

When it's not in your hands

When everybody's fightin'

For their promised land

 

And

I don't need your civil war

It feeds the rich while it buries the poor

You're power hungry sellin' soldiers

In a human grocery store

Ain't that fresh

I don't need your civil war

 

Look at the shoes you're filling

Look at the blood we're spilling

Look at the world we're killing

The way we've always done before

Look in the doubt we've wallowed

Look at the leaders we've followed

Look at the lies we've swallowed

And I don't want to hear no more

 

My hands are tied

For all I've seen has changed my mind

But still the wars go on as the years go by

With no love of God or our human rights

and all these dreams are swept aside

By bloody hands of the hypnotized

Who carry the cross of homicide

And history bears the scars of our civil wars

 

We practice selective annihilation

Of mayors and government officials

For example to create a vacuum

Then we fill that vacuum

As popular war advances

Peace is closer

 

I don't need your civil war

It feeds the rich while it buries the poor

You're power hungry sellin' soldiers

In a human grocery store

Ain't that fresh

And I don't need your civil war

I don't need your civil war

I don't need your civil war

You're power hungry sellin' soldiers

In a human grocery store

Ain't that fresh

I don't need your civil war

I don't need one more war

 

I don't need one more war

Whaz so civil 'bout war anyway?

 

 

Grunnen til at jeg valgte Blowin’in The Wind av Bob Dylan var at den fikk veldig mye kritikk da den kom ut, fordi han laget teks om hva han mente om krig og hva det gjorde med folk.

 

Civil War av Guns N’ Roses valgte jeg å ta med fordi den beskriver godt hva krig innebærer og hva grunnen kan være. Denne sangen liker jeg spesielt godt.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil