Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tiden

Tiden

Kåseri/essay. Jeg har prøvd å skrive et kåseri om tiden, men jeg er ikke så flink til å holde meg innenfor sjangeren..

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.03.2006

Hva er tiden?

Vi kan vel ikke kontrollere tiden, kan vi?

Er det en mulighet for at det en gang i framtiden går an å stoppe tiden eller reise fram eller tilbake i tid?

Hvordan kan tiden gå fort for noen samtidig som den går sakte for andre?

Går tiden fortere enkelte ganger og saktere andre ganger, eller går den like fort hele tiden?

Er tiden en illusjon?

 

Det er noe rart med tiden.

Enkelte synes den går for fort samtidig som andre synes den går for sakte. Folk stresser av gårde og hevder de har liten tid, men det går jo ikke an å bestemme over tiden eller å sperre den inne. På samme måte som noen er avhengig av cola og andre er avhengig av narkotika, er hele verden avhengig av tiden. Tenk om vi ikke hadde hatt noe til å måle tiden med. Tenk hvor ukontrollert verden da hadde blitt. Hvis du da skulle ha en fest, kunne du ikke ha sagt at den begynte kl. 19.00 fordi ingen ville visst når det var. Noen ville kommet alt for sent, mens andre ville kommet alt for tidlig. Også har du jo de som på en eller annen merkelig måte ville kommet tidsnok. Men da ville det jo ikke være noe som het for sent eller for tidlig. Da måtte du for eksempel sagt at det begynte når solen stod midt på himmelen. Men det ville igjen blitt ett problem. Noen ville selvfølgelig oppdaget at den stod midt på himmelen før andre. Hvis du hadde sagt at det begynte når solen stod opp, hadde noen sett at solen stod opp senere enn andre, og noen hadde vel ikke sett solen i det hele tatt den dagen. Tenk om du hadde sagt at festen begynte ved solnedgang tre dager fra nå, og oppdaget at det ikke var noe sol den dagen. Tenk for et kaos det hadde blitt. Og det ville selvfølgelig blitt vanskelig å ta fly, båt, buss eller tog fordi du ville jo ikke visst når det gikk. Alle ville møtt opp til forskjellige tidspunkt, så det bare hadde blitt halvfullt eller kanskje bare en person om bord.

 

Hva med å reise bak i tid?

Tenk deg at du fant ut at du ville dra tilbake i tid for å rette opp noen av de feilene du har gjort. Du bygde deg en tidsmaskin, sa hadet til familien, gikk inn, stilte den på ønsket år og startet maskinen. Så tar den deg med tilbake til det året du valgte, for eksempel det året du fylte 13 år. Ville du da ha gått rett bort til den 13-årige deg og sagt ”Hei, jeg kommer fra fremtiden og skal hjelpe deg med å rette opp noen av feilene som du kommer til å begå denne måneden.”? Hvis du da hadde litt sunn fornuft ville du skjønt at det ville sannsynligvis skremt vettet av 13-årige deg. Hvis det derimot ikke hadde skremt vettet av deg som 13-åring, men fascinert ham eller henne, betydde det en rekke nye problemer igjen. Tenk deg da at han eller hun hadde gått inn og fortalt det til dine foreldre. Det kunne resultert i to ting: Enten ville de kommet ut for å se etter deg eller en eventuell identisk person, selv om de tvilte, eller så ville de trodd den yngre deg var sprø. Hvis de hadde trodd at den yngre deg var sprø, hadde de ikke brydd seg, med mindre den yngre deg hadde prøvd å overbevise dem flere ganger om at han eller hun snakket sant.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil