Johan Borgen og "Av en født forbryters dagbok"

Litt om Johan Borgens liv og om novellen "Av en født forbryters dagbok".
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.03.06

Johan Borgen ble født 1902 i Kristiania. Her vokste han opp sammen med en velstående familie. Allerede i 1925 kom Johan Borgens første novellesamling ut, Mot mørke. Etter hvert begynte Borgen som journalist i Dagbladet. Han ble kjent for spalten sin hvor han skrev kåserier og kalte seg Mumle Gåsegg. I 1941 ble han arrestert for det han skrev og ble sendt til Grini fangeleir. Da Borgen slapp ut av fengsel flyktet han til Sverige. Etter krigen fortsatte Johan Borgen å skrive i Friheten og for Dagbladet.

 

Johan Borgen har gitt ut romaner, noveller, skuespill og sakprosa.

 

<bilde>

 

Verk av Johan Borgen:

Noveller om kjærlighet

Natt og dag

Lillelord triologien                 

Jeg

Barndommens rike

Av en født forbryters dagbok

Sommerhuset

 

Av en født forbryters dagbok

I denne novellen møter vi en familie.

 

Handlingen er basert på hvordan en liten gutt ser verden fra sine øyne. Foreldrene er ikke verdens beste forbilder. Foreldrene truer ofte med ris, men gjør det aldri mot han. Derfor tror denne lille gutten at det er noe positivt og fortsetter med sine små rampestreker. De banner og passer lite på han og søsteren. Han har også en bestefar som bor på loftet og dunker i gulvet hver gang han trenger hjelp. Så derfor er bestefaren gjennom hans øyne en stokk.

 

Det er ikke lett å se hva han vil fortelle, men hvis jeg skal tolke det på en måte må det være at foreldrene ikke setter grenser og at de aldri følger opp det de lover. Det gjør at gutten gjør mye han ikke har lov til. Det at bestefaren dør virker uviktig for han. Bestefaren står jo ennå i kroken.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst