Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Døden på Oslo S" av Ingvar Ambjørnsen

"Døden på Oslo S" av Ingvar Ambjørnsen

En bokanmeldelse av Ingvar Ambjørnsens "Døden på Oslo S".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.03.2006

Navnet på boka jeg har lest er: ''Døden på Oslo S'', av Ingvar Ambjørnsen.

Forlaget som ga ut boka heter Cappellen og den kom ut i 1988.

 

Ingvar Ambjørnsen har skrevet mange bøker og alle handler om de to bestevennene og dektektivene Pelle og Proffen. De bøkene han hittil har skrevet er: Kjempene faller, døden på Oslo S, Giftige løgner, Sannhet til salgs, de blå ulvene, flammer i snø, etter orkanen, hevnen fra himmelen, storbyens stemme og tilslutt: Mordet på Aker brygge. Det er også laget film og boka. Boka har sånn ca. 150 sider og er inndelt i 17 kapitell.

 

Boka's hovepersoner er Pelle og Proffen. De er naboer og bor i en høyblokk i Bentsebrugata 14 som ligger en plass i Oslo's mange gater. Pelle og Proffen liker å finne ut av mysterier og vanke sammen på byen. De har kjent hverandre siden barnevogna og har et godt forhold til hverandre. Hvis den ene av dem er i trøbbel, stiller den andre opp uansett hva det gjeller. En kunne godt ha sagt at de var blodsbrødre. Som sikkert du, men nokså mange andre vet så er Oslo kjent for sitt beryktede miljø. Altså kriminalitet, narkotika osv. Så miljøet de lever i er ikke stort å skryte av. Handlingen foregår på vinters tid og i en ganske kort periode.

 

Pelle og Proffen kommer tilfeldigvis over et oppslag i avisen, der det står at det har vært hærværk på et barnehjem, ikke så langt fra der de bor. Ødeleggelsene var minst over 50.000. kr, så det var en nokså alvorlig sak. Heldigvis arbeider broren til Proffen som journalist i avisa og det viser seg at den gammel venn av dem har gjort det. Politiet er på jakt etter han så Pelle og Proffen har liten tid til å finne Filla, som de kaller han. De må prøve å hjelpe han på et eller annet vis sånn at han ikke kommer i fengsel. Og plutselig så har Pelle og Proffen et mysterium de må løse. Men den store jakten pågår så treffer Pelle en jente som han blir kjent med. De kommer ganske godt overens med hverandre og det hele utvikler seg til et ganske godt forhold mellom han og lena, som hun heter. Pelle og proffen klarer og finne ut hvor Filla gjemmer seg og får rede på hvorfor Filla gjorde det. Det viser seg det at Lederen på barnehjemmet har utnyttet søsteren hans og mange andtre så han ville ta hevn. Etter hvert som tiden går finner Pelle ut at Lena også har vært offer for lederen på barnehjemmet og at hun går på heroin!! Nokså forfjamset og redd går han til Proffen og forteller alt han vet. Med proffens lure planer og med Pelle's kjappe reaksjoner, klarer de mot alles forvirringer å skaffe bevis meot bestyreren og melder han til politiet.

 

Moren til Pelle jobber for misshandlede jenter så Lena blir med Pelle hjem og får vidre hjelp av moren til å overvinne det skrekkelige som har skjedd og overvinne trangen til å bruke heroin. Søsteren til Filla dør sener av overdose, noe som gjør det hele for Lena enda tøffere, men med Pelles hjelp så klarer hun det, for ingenting kan overvinne kjærligheten, kan det vel?

 

Jeg synes boka var knakende god fordi dette er en sånn bok du ikke klarer å legge fra deg, men må bare lese vidre helt til den er slutt. Du kjeder deg ikke et minutt!! Når alt er som verst så klarer Pelle og Proffen å nøste opp saken og legge lure planer for hvordan de skal klare å fakke synderen. Ei utrolig bra bok!! Boka er lett å lese, selv om den står på en slags oslo - dialekt, så forstår du hva det betyr. Ingen fremmedord. Forfatteren, altså Ingvar Ambjørnsen skriver bra og klarer å beskrive ting med bare noen få ord som gjør at det hele blir lett å lese. Jeg synes boka passer til de som liker litt spenning og kanskje liker litt utfordringer? Jeg vil absolutt anbefale denne boka til andre =0)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil