Fakta
- 43 421 021 innbyggere.
- det er: 75,2% afrikanere, 13,6 hvite, 8,65 fargede og 2,6% asiater.
- Religion: Kristendom, jødedom, islam og hinduisme.
- Språk: 11 offisielle språk, engelsk er forretningsspråket.
-
- Hovedstad: Pretoria
- Nasjonaldag: 27. april
- Valuta: Rand
- Økonomi: Sør-Afrika er det rikeste landet i Afrika.
- Geografi: Sør-Afrika har en kystlinje på 2798 km, landet har en variert natur, fra høye fjell til vidstrakte sletter.
Kristendommens rolle i Sør-Afrika
På 1600-tallet kom de første hvite fra Europa og bosatte seg i Sør-Afrika. Immigrantene kom fra Nederland. De ble kaldt Boere som betyr ”bonde” på nederlandsk, for det var bønner som hadde kommet til Sør-Afrika for å dyrke jorden der. De forsynte seg av landområder, kveg og innfødte som kunne jobbe for dem. De tok landområder og så de kom hele tiden i konflikter med de innfødte som ble fordrevet lenger inn i landet.
Boerne mente at de var utvalgt av Gud til å få landet akkurat son som Israelittene. At Sør-Afrika var lovet ”det lovede land”. Boerne mente at de hadde full rett til å gjøre som de gjorde. De gikk rundt og plyndret, brente, tok slaver og de var helt sikre på at det var guds vilje.
Boerne hørte til den Nederlandske reformerte kirke som er en avstikker fra den katolske kirke. Det var boerne som startet innføringen av kristendommen i Sør-Afrika da de erobret landområder. De følte at de hadde et ansvar ovenfor de innfødte som bodde i de områdene de tok over. De ville gi dem kunnskaper om kristendom og gjøre dem kristne. Over 1000 slavebarn og en del voksne slaver ble døpt før 1700 tallet. Kirken vokste og vokste, og med den vokste raseskillet og undertrykkelsen av de svarte pågrunn av at den vite rasen var ”overlegen”. I kirken ble det laget nattverd for hvite og nattverd for svarte. Det skulle ikke være tvil om hvilken rase du hørte til.
Boerne beveget seg lenger inn i landet i leten etter nye landområder hvor de kunne dyrke jorden. Enkelte ganger var boerne brutale og nådeløse mot folket på de stedene de kom til og hele landsbyer ble slaktet ned og drept. Men i letingen etter land, praktisk talt snublet de over store mengder med gull og diamanter. Da Europa fikk høre om dette var det mange som flyttet til Sør-Afrika. Det var særlig mange briter som fattet interesse for alt gullet og alle diamantene og mange flyttet til SørAfrika. Britene som var anglikanske hadde allerede i 1749 bygget en anglikansk kirke i Cape Town. Kirken var et viktig samlingspunkt for de få hvite engelskmenn som var der på den tiden. Kirkens arbeid spredde seg mange steder sør i Afrika. Men det var først på 1800-tallet at britene begynte å slå seg ned i Sør-Afrika for fult. Britene var interesserte i og få tak i gullet og diamantene og tokk slaver og områder som de koloniserte som skulle hjelpe dem i arbeidet. Befolkningen på de stedene og områdene som britene tok og erobret fikk opplæring i den anglikanske retningen innenfor kristendommen.
Britene og boerne kom i konflikt med hverandre, både på grunn av at de var uenige om hvilkene områder som skulle eies av hvem, men også hvilken retning innen kristendommen som var den rette. Uenighetene utviklet seg etter hvert til konflikter som igjen utviklet seg til å bli borgerkrig (1899-1902). Boerne tapte etter hvert krigen og ble fordrevet innover i landet. Dette resulterte i at de stammene som boerne hadde forvist noen år tidligere ble flyttet enda en gang lenger inn i landet. Til tross for det boerske tapet, var britene i 1910 villige til å inngå en avtale med det boerske folket. Denne avtale gjorde at boerne og britene styrte landet
Men selv om de var enige om styre landområdene sammen, var det enda uenigheter om hva de skulle tro på, den anglikanske eller den reformterte kirke. Til slutt kom kirkene til enighet, noe som er et eksempel på en av de tidligste økumeniske virksomhetene i Sør-Afrika.
Økumenikk er et begrep som blir brukt i den sammenheng når flere kirkesamfunn eller retninger innen en religion samarbeider om et felles formål. Økumenikken hadde sitt gjennombrudd i 1910 under en verdensomspennende misjonskonferanse og har som formål å styrke kirken ved samarbeid. Økumenikken handler hovedsaklig om å gjøre kirken mer sammensveiset og å drive misjon. Økumenikk fant også i sted i 1949 da det ble laget lover i regi av både den anglikanske og reformerte kirke med bibelen i hånden som favoriserte de hvite. Dette ble kalt apartheid som betyr atskillelse. apartheid var kanskje den mest betydningsfulle og mest framtredene form for diskriminering og brudd av menneskerettighetene som fant sted i Sør-Afrika etter boernes bosatte seg i landet.
Selv om de hvite var en minoritet i landet, var det de som styrte, som oftest med bibelen i hånden. I 1949 ble det bestemt at de hvite skulle skilles fra de svarte ved hjelp fra bibelen. Det ble laget mange lover som nedtrykte de svarte. Men så lenge det finnes mennesker som har det urimelig og urettferdig, i dette tilfellet gjennom undertrykkelse og diskriminering, vil det dannes opposisjonsgrupper som fremmer frihet og likestilling, men burde det gjøres gjennom vold? I motsetning til Karl Marx var en av de som ikke ville bruke vold for å oppnå frihet, Desmond Tutu.
Misjonering
Da boerne kom til Sør-Afrika ”misjonerte” de. Det de kalte misjon var og egentlig et valg om enten og bli drept eller og bli døpt. Dette ble gjort hovedsaklig for å okkupere ny jord eller simpelt hen bare på grunn av at boerne var redde for de innfødte. De hadde vanskeligheter med å kommunisere, og de innfødte virket kanskje litt skremmende i deres særegne kostymer og noe uvante ansiktsmalinger. Som et resultat av fremmedfrykt og en interesse som omfattet det landet de innfødte hadde i besittelse, ble de innfødte enten skjøvet lenger nordover i landet eller drept.
Boerne mente at de hvite ikke egnet seg til å jobbe i gruver eller med jordbruk. Derfor ble negere tatt i bruk som slaver og arbeidskraft på det som da var de hvites jord. Disse opplevde harde arbeidsdager og streng disiplin, med andre ord ble de brukt ved hjelp av makt og fysisk vold. Etter en del år under disse beklagelige forholdene, fant man ut at man verken ville ha slaveopprør som følge av undertrykkelsen slavene opplevde, eller de fremmede religionene negrene tok med seg. Derfor tok de hvite i bruk en strategi som var ganske genial i seg selv. De skulle myke opp de innfødte slik at de ikke skulle lage opprør og bråk ved hjelp av en form for humanitært arbeid i regi av kirken, der de ble tildelt hjem, skoler og ikke minst kriker. Grunnen til at de ble utdelt kirker var at de hvite hadde en plan om å kristne negrene. Dette lot seg gjøre kanskje mest på grunn av at kristendommen nå tilbydde en levestandard andre negere kunne se langt etter. Altså gjennom dette humanitære arbeidet, ble risikoen for opposisjoner mellom de hvite og negrene minsket betydelig samtidig som flere ble kristne.
Det var selvfølelig ikke alle som fant seg i at de svarte ble undertrykt på den måten som de ble. De personene som er mest kjent er: Nelson Mandela, Desmond Tutu og Beyers Naudé som alle er store forkjempere mot apartheid.
Nelson Mandela
Under rettsaken holdt Mandela sin egen forsvarstale hvor han sa: Hele mitt liv har jeg viet til det afrikanske folks kamp. Jeg har kjempet mot hvitt overherredømme og jeg har kjempet mot svart overherredømme. Jeg har vernet om idealet om et demokratisk og fritt samfunn hvor alle mennesker lever sammen i harmoni og med like muligheter. Det er et ideal som jeg håper å leve for og å oppnå. Men om nødvendig er det ideal jeg er forberedt å dø for. Aktor forlangte dødsstraff, men på grunn av sterke nasjonale og internasjonale protester ble straffen livsvarig fengsel
Mandela ble løslatt i februar 1990. Han imponerte verden: Til tross for 27 år i fengsel var det klart at han verken var bitter eller hevnlysten. Noen dager etter løslatelsen sa Mandela for første gang hva han skulle si mange ganger siden: I stedet for å tenke på hevn må alle sørafrikanere jobbe sammen for å skape en bedre framtid. I juni 1991 ble han valgt til nestleder i det nylig legaliserte ANC. Lange og vanskelige forhandlinger om landets framtid fulgte og i 1993 mottok han Nobels Fredspris sammen med F.W. de Klerk. I april 1994 ble han valgt til Sør-Afrikas første sorte president i landets første demokratiske valg. Det var et valg hvor han selv stemte for første gang. Han var president fram til 1998 da Thabo Mbeki tok over.
Desmond Tutu
Erkebiskop Desmond Tutu er født 7. oktober 1931 i Klerksdorp i Sør-Afrika. Han vokste opp når rasismen og apartheid hadde en veldig stor rolle i samfunnet. Han fikk tidlig i livet merke hatet de hvite hadde til de mørke i samfunnet.