Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Et dukkehjem – Thorvald Helmer

Et dukkehjem – Thorvald Helmer

Personbeskrivelse av Thorvald Helmer i Ibsens "Et dukkehjem".

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
14.02.2006

Thorvald Helmer er gift med Nora Helmer og de har 3 barn. Hele skuespillet foregår i hjemmet til Nora og Thorvald. Handlingen forgår rundt jul. Thorvald er sjefen i huset og behandler barna og Nora som sine egne dukker. Han er en høyt respektert foretningsmann, og er veldig opptatt av å ha et godt rykte, han liker ikke å låne penger. Thorvald er en ganske egoistisk mann, han tenker først på seg selv og så på andre. Thorvald bestemmer over Nora, han sier hva hun skal gjøre og når hun skal gjøre det, nora skal bare være vakker og deilig. Han er akkurat blitt forfremmet til sjef i aksjebanken.

 

Dette er første julen de har godt med penger. For kort tid siden var Thorvald syk, og var på helsereise til Italia. For å få finansiert dette må Nora låne penger, dette gjør hun av sakfører Krogstad, men Thorvald tror det er av faren.

 

Spenningen i huset stiger betraktelig utover i skuespillet. Deres gode venn og doktor Rank forteller Nora at han er dødssyk. Det er flere underlige besøk av sakfører Krogstad utover i fortellingen. Thorvald vil sparke sakfører Krogstad og gi hans stilling til Fru Linde, en barndoms venn av Nora. Nora prøver febrilsk å overtale Thorvald til å ikke sparke Sakfører Krogstad, fordi Krogstad truer med å fortelle Helmer at det er han som pengen er blitt lånt av.

 

De siste timene i stykke er veldig hektiske, Nora prøver å holde Helmer unna breve fra Krogstad, og tilslutt får helmer tak i brevet, reaksjonen hans er ved det første veldig intens, han blir kjempe sur. Utover i stykket forandre Nora seg veldig og hun finner ut tilsutt at hun ikke høre hjemme hos Helmer og velger å flytte fra han.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil