Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Internett i daglig bruk av liten og stor

Internett i daglig bruk av liten og stor

Oppgave om positive og negative sider ved chatting på Internett.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.02.2006
Tema
Internett


Det rettes ingen tvil om at chatting på internett har blitt en meget populær fritidsaktivitet, både for voksne og ungdom – ja til og med barn også. Særdeles mange chatte – servere og – rom er opprettet. Opprettet for å ha en plass, hvor folk kan treffes på internett, å ha en skriftlig samtale. Det finnes rom for alle og enhver; for de under 20 år – for de over, for den romantiske, for homofile osv. Altså er tilbudene gode om man så ’heter Paul eller Kari’. Hvorvidt denne typen fritidsaktivitet er ”sunn” eller ikke, er hva jeg i denne teksten ønsker å ta opp.

 

Det første jeg ønsker å ta opp er om chatting på internett er sosialt. Det min tanke først lander på er at chatting kan på en måte være sosialt; du samtaler med andre, du uttrykker egne meninger og er i kontakt med en annen person. Veldig ofte danner også chatterene egne omgangskretser, som de ville gjort i det ”virkelige” liv. Men allikevel så har du ikke den fysiske og verbale kontakten med et menneske, som etter min mening er det å være sosial. Man ser ikke vedkomme, intet uttrykk i hans eller hennes ansikt, man forholder seg ganske enkelt til hva som blir skrevet. Derfor faller mitt svar på nei; det er ikke direkte sosialt å chatte.


 

Hva som er bra med chatting, er muligheten til å komme i kontakt med ukjente mennesker, fra ukjente plasser. Man kan sitte i landet Norge å chatte med en person fra Kina. På mange måter gjør chatte mulighetene verden om til et mindre sted. Ved hjelp av få tastetrykk kan man koble seg opp på all verdens databaser, som er plassert verden rundt. Internett er som en stor barnehage med all verdens lekestativer. Dersom vi går 10 år tilbake i tid, vil vi se at internett hadde sterkt begrensede muligheter når det for eksempel gjaldt chatting og den slags.

 

I den virkelige fysiske verden, ser vi veldig mange mennesker som lever et heller usosialt liv. Mangel på en god vennegjeng og folk som er glad i en. For disse personene kan det å ty til chatting være positivt. Det gir dem muligheten til å komme i kontakt med andre mennesker. Noen de kan snakke og begi seg til, noen som muligens lever på samme sosiale nivå og av den grunn kan vise forståelse og trøst. For de sosialt svake kan dette være en god start på en ny tilværelse.

 

Poenget i avsnittet ovenfor kan også gjelde for andre menneskegrupper et samfunn består av. For eksempel homofile, bifile, utlendinger – mennesker som føler seg utestengt og innelukket. På internett er de som alle andre bare et navn på en skjerm. Hvor det vil bli lagt vekt på hva som sies og hva som uttykkes. Chatte – rommet er for dem et tilfluktsted hvor de blir godtatt.

 

En annen god mulighet chatte - tilbudet gir, er muligheten for å være tilgjengelig. Som jeg nevnte tidligere, gjør internett verden mindre. Er man for eksempel på ferie, og man har tilgang på pc med internett, er det ingenting i veien for å kunne samtale med venner og bekjente på hjemplassen. Dette er veldig positivt, og derfor har veldig mange land brukt store pengesummer og ressurser for å bedre internettet. Til fordel for de som er aktive brukere av ” the world wide web”.

 

Dessverre er det ikke bare gode ting å si om chatting. Chatting er nemlig veldig usikkert. ”Et chatte – rom er porten inn til en annen manns data.”, slik ser mange profesjonelle hackere det på mulighetene chatting gir. Enhver data er utstyrt med en IP adresse som identifiserer pc-en din, denne IP-adressen blir lagt igjen på besøkte nettsteder. Dette sporet kan utnyttes i den grad av at hackere kan hacke seg inn på dataen din. Gjennom en samtale på chatten kan flinke inntrengere, trenge inn i dataen din og ødelegge filer og systemdrivere. Veldig ofte blir også virus lagt inn. Altså kan faktisk en chat med en person du trodde var ok – ende med ødelagt data og null info om hvem vedkomme var. På denne måten blir anonymiteten brukt til det negative. Også tilliten og tiltroen til internett blir svekket av den grunn. Det er ikke for ingen grunn at man rådes til å aldri stole på noen på en chat eller internett.

 

En annen bakdel med chatting er at man faktisk ikke vet hvem man snakker med. En gammel person i Oslo kan være på en chat og begi seg for å være en 15 år gammel gutt fra Tromsø, skremmende nok skjer dette stadig vekk. Man hører om gamle menn som lurer små jenter, får dem til å oppgi adresse og telefon nummer. Får de til å møte dem, for så å gjøre de mest grusomme handlinger. På en chat har man ingen garanti for at det ikke er usannheter som blir skrevet. Internett kan være en farlig plass å ferdes på. Etter mange hendelser, har sikkerhets tiltak blitt strengere og bedret. På tross av det vil det alltid finnes en person som kan bryte gjennom sikkerhets muren. Derfor vil internett aldri bli helt sikkert.

 

Den virkelige verden og dataverden er to forskjellige verdener. På samme måte som i det virkelige liv, har man nå muligheten til å ”danne” seg et liv på data. Uttalige nettsteder med muligheten for å opprette egne profiler, ”hjemplasser”, dagbøker, chatter osv, er dannet. Personer som fra før av har sittet mye på dataen, vil etter opprettelsene av disse nettsidene sitte enda mer og tilslutt bli avhengig av det. Man lager sin egen verden, hvor fantasien er eneste begrensning. Det er klart dette er spennende og morsomt. Men på sikt vil dette medføre store grupper med usosiale chattere, både blant ungdom og voksne. Det viser seg det at 60 % av brukerne av disse nettstedene faktisk er under 20 år og 40 % over. Dette kan umulig være sunt.

 

Effekten av en meget god internett tilgang og tilgjengelighet er et paradoks; internett skaper en mindre verden, men den skaper også større avstand mellom beboerne. Mange benytter muligheten til å kunne sitte hjemme foran pc-en, og gjør unna samtalene der. Igjen, dette kan umulig være sunt. Vi mennesker er sosiale vesen, vi er avhengig av kontakt med hverandre. Dette behovet ødelegges av internett og chatting. Tendensen som går ut på skriftlig- fremfor verbalkonversasjon, er mer og mer hyppig.

 

På grunnlag av overforstående tekst, er det for meg mulig å komme med en konklusjon. Jeg kan på vegne av meg selv og andre, konkludere med at internett har hatt en enorm utvikling det siste tiåret. Det dukker stadig opp nye tilbud og muligheter som folk kan benytte seg av. Mange gode tilbud, men dessverre også mange dårlige og farlige tilbud. Chatting er etter min mening et godt tilbud. Det gir gode muligheter for deg som er opptatt av å holde kontakt med familie og venner, også for deg som sier JA til internasjonalisering. Det er ikke dermed sagt at chatting er et sunt tilbud. Det skaper veldig mange usosiale mennesker rundt om i verden, og det skaper stor avhengighet. Derfor mener jeg det er en sunt tilbud dersom man klarer å ha et balansert forhold mellom bruk av internett, og bruk av munnen og fysikken i sosiale sammenhenger.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil