Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Matt. 18.20" av Tor Åge Bringsværd

"Matt. 18.20" av Tor Åge Bringsværd

Oppgave skrevet på tentamen i norsk.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
06.01.2006
Tema
Matt 18.20


Innhold:

Teksten handler om en mann, som går inn i en kirke. Men han får ikke komme inn i guds hus fordi han er svart, og dette er en kirke bare for hvite mennesker. De hvite inni kirken, sier stygge ting til han, og sier han skal gå ut. Men han bare står der, og sier ikke et ord. Da begynner de andre å slå han, og bruke vold. Da de får han ut samler det seg en mengde med folk rundt han, noen spytter på han, og andre slenger stygge kommentarer til han. Alt dette gjør de på grunn av at han er farget.

 

Folk sa at alle svartinger burde bli henget. Da kom to politimenn og tok han med seg, og han måtte i retten. Og der ble han erklært skyldig i gudsbespottelse, og dømt til døden samme kvelden…

 

Sjanger:

Dette er en novelle, og sjanger skjennetegnene til noveller er:

- Få personer.

- Går heller ikke inn på noen eller mange av personene. Får vite lite om personenes tanker og følelser.


- Foregår over liten tid

- Liten skildring av miljøet.

- Handlingen foregår i grove trekk.

 

Oppbygging:

Teksten bygger seg gradvis opp, du når høydepunktet i midtdelen, og etter det går den gradvis nedover igjen...

 

Du kan dele teksten inn i tre deler:

- Begynnelsen.

- Midten.

- Avslutningen.

 

Begynnelsen er fra der teksten starter til etter ” Kirketjeneren var den første som brøt forhekselsen. I et sprang var han borte hos den formastelige. Og nå visket han ikke lengre.”

Midten er fra ”ut skrek han. Ut din dumme svarting” til ”samme kveld ble han erklært skyldig i gudsbespottelse og dømt til døden av en enstemmig jury.”

Slutten er det siste avsnittet.

 

Tema/budskap:

Temaet i teksten er jo at det ikke har vært lett å være svart i europeiske land, og heller ikke i hjemlandet deres. Det er jo ikke noe nytt at de hvite har vært overlegne, og trodd at de er så mye mer verd en de svarte. Det har lenge vert ideer om ”oss” og ”de andre”, at de som ser annerledes ut, også er annerledes inni. Slik har det vært i mange hundre år, og slavetiden og kolonitiden har jo vært med på å bygge opp selvtilliten til de hvite. I slavetiden så reiste europeere til Afrika og hentet folk som skulle bli brukt som slaver. De ble sendt til Europa og USA i båter, der de fikk umenneskelige forhold. Og umenneskelige forhold skulle de fortsette å ha videre i livet.

 

Europeerne kom også og tok landet til de svarte, og lagte kolonier. For 30-40 år siden så var det bare 4 selvstendige stater i Afrika. Da den første nederlenderen kom til Afrika, plantet han en hekk for å bli avskilt fra de innfødte. På gammelt nederlandsk betyr det Apartheid. Etter hvert kom det flere og flere nederlendere som også blir kalt boere (bønder), til Sør-Afrika. De så på seg selv som guds utvalgte folk, og de mente det var et kall fra gud å undertrykke de svarte. Så Apartheid ble en viktig del av Sør-Afrikas politikk.

 

Rasisme handler også om makt, du trenger ofte en spesiell posisjon for å undertrykke de svarte. Rasisme er verken medfødt eller naturlig, det er noe du lærer. Og med alle de årene med undertrykkelse av de svarte, så tar det litt tid for å bli kvitt fordommene.

 

Folk ble da og blir fortsatt delt inn i raser, etter hvor de kommer fra. Og i denne gruppen med mennesker så blir ikke hver enkelt vurdert, de vurderer hele gruppen samlet, slik at alle får de samme egenskapene. Folk legger bare til negative ting, som få i gruppen gjør. For eksempel ”alle pakkiser stjeler” men selvfølgelig stjeler ikke alle menneskene fra Pakistan. De er akkurat slik som oss, noen stjeler og kommer i fengsel, andre spiller fotball, noen er smarte, andre er dumme. Ja, det er mye innvadrer kriminalitet, men det meste av alle kriminelle handlinger blir gjort av nordmenn. Og vi må huske at kriminalitet er et samfunnsproblem, ikke et innvandrerproblem.

 

Vi vet at det hadde vært feil hvis noen hadde behandlet oss slik, som vi behandler dem. Fordi vi vet at selv om vi har noen likheter med utseende, så oppfører vi oss ikke likt.

 

Du kan dele rasisme inn i to hoveddeler:

- Motivet, altså inni hodet. Vis du tenker at du vet at de hvite er mye bedre enn de svarte så har du rasistiske holdninger. Selv om du tenker det, så bruker du ikke ord og vold, på folk du ikke liker.

- Handling, vis du gjør ting mot folk, for eksempel sier stygge ting, bruker vold, osv, å ikke har en annen grunn enn at de er av en annen rase.

 

Mange folk ønsker nok enda, slik som i teksten at rasene skal være avskilt. At afrikanerne skal bo i Afrika, kineserne i Kina, tyrkere i Tyrkia og Norge for nordmenn. Men slik er nok ikke virkeligheten, Norge har et flerkulturelt preg, for folk flytter inn og noen flytter ut, de gifter seg og får barn. Innvandrerne er ikke gjester, de har tenkt å bli boende.

 

Et rasistisk samfunn er ikke godt for noen, for det er en av de mest urettferdige som skjer. For det er teit og urettferdig at folk skal bli dømt for slik de er født, for eksempel med en annen hudfarge, og ikke bli dømt slik de oppfører seg. Og et slikt rasistisk samfunn påvirker ALLE!

 

Språk:

Teksten er jo skrevet på norsk, bokmål. Det er en tredje person forteller det som skjer. Og det blir brukt replikker når folk sier noe.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil