Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Rasisme

Rasisme

Et informasjonshefte om rasisme.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
14.12.2005
Tema
Rasisme


Litt fakta om Rasisme.

- Hva er rasisme?

- Når startet rasismen?

- Hvorfor er folk rasister?

- Hvordan er rasismen i Norge?

- Hvorfor strir det nazistiske menneskesynet mot menneskerettighetene?

 

Rasisme er forskjellsbehandling, å hetse noen for hva de tror på, hvor de kommer fra og for hvem de er. Rasisme rammer ofte ofrene hardt, de blir utsatt for vold og hets, men ikke for at de har gjort noe galt. Men for å være den man er. De rasistiske grunnene skifter ofte. Men resultatet er ofte det samme. En av grunnene er at de ikke er hvite. De mener det er greit å rasistisk trakassere på grunn av hudfargen. Nesten som å si ” se, han der er svart. Bor i Norge men kommer ikke hær ifra, la oss ta han”. Det var en rasistisk tankegang. Og noen mener det er greit og tenke sånn. Det er hva rasisme hovedsakelig er. Men før og under andre verdenskrig snakket man om den hvite rasens overlegenhet; at de hvite var mer verdige eller mer verdt enn de svarte. Men nå er det bare noen få hvite grupper som har den holdningen. De gruppene kalles arisk- rasistiske grupper.


 

Rasismen startet hovedsakelig på 1400-tallet. Når de store europeiske oppdagelsesreisende reiste rundt for å oppdage nye land, tok de ofte med seg svarte tilbake til Europa som slaver. Da Christopher Columbus trodde han hadde oppdaget India. Så han på indianerne som primitive villmenn som sto nærmere dyrene enn europeerne. Så han mente det var greit og drepe og torturere dem siden det var det man gjorde mot dyr. Men i ettertid ser vi at det var deres handlinger som var dyriske. Ikke indianerne som bare ville ha fred og ro og leve sitt eget liv i sitt eget land.

 

Folk er rasister fordi de har upositive innstillinger mot folk som ikke ser ut som dem selv og tror på det samme som dem. De er folk som ennå tror på at negerer er mindre verdt enn dem selv. At de bare er noen som gud har skapt for at de hvite skal utnytte. Men det er jo selvfølgelig feil da. Men det er enda mange som tenker sånn. ” på gamle måten”.

 

Rasismen i Norge er et problem for den Norske stat. Det er få grupper i Norge. Få vet om dem, og få vet hvordan de arbeider. Problemet er at de vet ikke hvor de holder til og hvor de ”slår til”. Så det er ikke så mye å si om den Norske rasismen bortsett fra at det er ett økende problem, som vil fortsette å øke.

 

Det nazistiske menneskesynet strir mot menneskerettighetene fordi alle mennesker har rett til å tro hva de vil, og se ut som de vil. Eller det er jo ikke sikkert at de egentlig vil se svarte ut da. Men de gjør nå det og det kan man ikke gjøre noe med. Hvis man ikke er rik og heter Mikael Jackson da. Men allikevel er det galt. Vil bare ta med et utdrag ifra menneskerettighets erklæring (verdenerklæringen) som strider mot rasisme.

 

Artikkel 4
Ingen må holdes i slaveri eller trelldom. Slaveri og slavehandel i alle former er forbudt.

 

Artikkel 7
Alle er like for loven og har uten diskriminering krav på samme beskyttelse av loven. Alle har krav på samme beskyttelse mot enhver diskriminering i strid med denne erklæring og mot enhver oppfordring til slik diskriminering.

 

Artikkel 10
Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.   

 

Artikkel 14
1. Enhver har rett til i andre land å søke og ta imot asyl mot forfølgelse.

 

Artikkel 18

Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer.

 

Til slutt vil jeg bare legge inn et sitat jeg syntes var ganske lurt, for mange sier ofte, ” du kalte han for neger, da er du rasist”.  

 

”Mange mennesker sier eller gjør noe som kan kalles rasistisk. Det kan skyldes tankeløshet, uvitenhet eller rasistiske holdninger. Å kalle noen for rasist krever noe mer enn en tilfeldig bemerkning eller en dum handling. En rasist handler og uttrykker seg konsekvent i forhold til sine rasistiske holdninger.”

 

 

Kildehenvisninger:

www.antirasistisk-senter.no

www.google.no

www.unicef.no/unicef/menneskerettighetene.htm

 

 

<bilde>


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil