Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Dødsstraff - en omstridt straffemetode?

Dødsstraff - en omstridt straffemetode?

Positive og negative sider ved dødsstraff. Drøftingsoppgave i norsk / samfunnsfag.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
14.12.2005

I følge Amnesty International ble i år 2004 minst 7 395 mennesker dømt til døden i 64 land. De hevder også at disse tallene egentlig er høyere fordi mange blir avlagt dom i hemmelighet.

 

Kina, Iran, Saudi Arabia og USA er de landene med flest henrettelser. I følge Amnesty har de fleste land med dødsstraff dårlig politiarbeid, påtvunget tilståelse, upålitelige vitner eller dårlige forsvarere.

 

Jeg tar fokus på USA som utfører dødsstraff på gjerningsmenn.

 

De fem godkjente henrettelsesmetodene i USA er: dødssprøyten, den elektriske stol, gasskammer, henging og skyting. I følge Amnesty har det vært problemer med alle disse formene for henrettelser, og det er blitt rapportert om fanger som har lidd i opptil 40 minutter før døden har inntruffet. Jeg syns at dødsstraff er en helt umenneskelig og grusom måte å straffe folk på. Når vi får vite at noen har opplevd å bli pint i 40 minutter, styrker dette synet mitt.

 

Dødsstraff er en handling som fører til at det ikke kan bli omgjort senere hvis det skulle vise seg at den skyldige er uskyldig. Dette vil medføre store belastninger for både pårørende og den uskyldig dømte personene. I følge Amnesty er det siden 1973, 113 personer som er løslatt fra dødscelle i USA fordi det ble bevist at de var uskyldige. Hadde disse personene blitt henrettet, ville situasjonen selvfølgelig vært helt annerledes.

 

Mange mener at dødsstraff sparer samfunnet for store ressurser. Personer som sitter i fengsel må ha mat hver dag, en plass å være, aktiviteter, arbeidspersonell og mye mer. Alt dette koster samfunnet for store ressurser. Dette argumentet ser jeg bare en side av, spesielt når det gjelder USA. De har overflod av ressurser. Dødsstraff strider mot retten til å leve. Jeg mener at i dette moderne samfunn burde alle vite at det er ingen andre enn deg selv som bestemmer over livet ditt.  

 

Det blir ofte fremhevet at dødsstraff virker avskrekkende for andre kriminelle. I følge Amnesty er det gjort mange vitenskaplige undersøkelser der konklusjonen går i samme retning. Drapstallene går ikke ned hvis en stat innfører dødsstraff. Det blir heller ikke flere drap hvis en stat avskaffer dødsstraff. De fleste som begår forbrytelser er i ukontrollert raseri eller sjalusi. De er også ofte påvirket av alkohol eller andre rusmidler som fører til at de ikke forstår konsekvensene av handlingene de begår. Dette medfører i mine øyne at argumentet ikke holder mål.

 

Argumentene for dødsstraff ser jeg ikke som basert på faktiske, beviste fordeler. Ut fra vitenskaplige undersøkelser viser det seg at dødsstraff ikke hjelper mot å dempe ned kriminaliteten. Å sitte i fengsel resten av livet tror jeg ville avskremt forbryterne mer enn dødsstraff, fordi ”da tar du livet til personen”, men på en annen måte. Som Martin Luther King sa det: "Dødsstraff er samfunnets tegn på, at det ikke ønsker å tilgi."

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil