Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > En nyutsprungen rose

En nyutsprungen rose

En annerledes artikkel om hvorfor konflikter oppstår.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.12.2005


Konflikter kommer, i likhet med oss mennesker, i alle mulige former og størrelser. En konflikt kan være alt fra krangel og uenighet mellom barn og foreldre til noe så vidtomspennende og ødeleggende som en verdenskrig. Både store og små konflikter skaper ufred og frykt; de setter sterke følelser i sving og fratar oss ofte evnen til å tenke rasjonelt. Alle konflikter arter seg forskjellig, men de stammer alle fra en ting – uvitenhet.

 

En konflikt kan gjerne sammenliknes med en blomst. Den er nesten usynlig til den blomstrer for fullt; vi ser den nyutsprungne rosen, men unnlater ofte å spore opp frøet konflikten kom fra. Mange vil bare knekke av stilken på blomsten og tro at problemet er løst, men hva med rota og frøet som kan skape en ny rose? For å oppnå en permanent løsning på problemet må vi røske opp blomsten med rota, hardt og brutalt, ellers vil den spre seg i et faretruende tempo.

 

Denne lille konfliktspiren, eller frøet til blomsten, er noe alle mennesker har inni seg. Dypt inne i underbevissthetens mørke ligger den sovende og venter påen mulighet til å kunne vokse og utvikle seg. Menneskers uvitenhet er det som får spiren til å vokse, for av uvitenheten skapes frykt for det ukjente. Et menneske som frykter noe vil prøve å bli kvitt det han anser som en trussel – uansett hvordan. La oss ta utgangspunkt i ”Den andre verdenskrig” og ”Holocaust” for å illustrere dette. En så enorm bølge av hat kan da ikke bare ha oppstått ut av ingenting? Nei, dette er bare toppen av isfjellet, den utsprungne blomsten. Helt siden jødedommens opprinnelse har jødene blitt fryktet og forfulgt – ganske enkelt fordi de var anneledes, fordi man visste så lite om deres kultur og skikker. Uvitenheten skapte frykt, og gjennom århundrer fikk spiren næring. Den vokste seg stor og sterk, og under ”Den andre verdenskrig” slo den ut i full blomst. Hvis vi bare hadde slått ned problemet mens det ennå var ungt, kunne kanskje katastrofen ha vært unngått.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil